Mali rituali uz koje svakodnevno možete prakticirati self love

by Dalia Žmegač-Kunić

Ljubav prema sebi nije nešto neobično, nije novost koju ćete teško moći prihvatiti i prakticirati i nije praksa koju trebate napraviti samo jednom u životu. Ona je prije svega cjeloživotni proces koji zahtijeva kontinuiranu posvećenost i iskrenost. Načina za to je mnogo, a na vama je da ih odaberete i prilagodite sebi, svojim potrebama i preferencijama.

Budući da je veljača mjesec u kojem je ljubav u fokusu više nego inače, razmislili smo o načinima na koje bismo mogli prakticirati self love. To ne morate činiti samo u veljači. Dapače, ako odlučite više voljeti sami sebe kroz cijelu godinu, nadamo se kako će vas naša lista malih rituala itekako inspirirati na ljubav, a samim time i na izgradnju temelja za sretniji, ispunjeniji i autentičniji život.

Pronađite razlog za smijeh

Zapitajte se kada ste se posljednji put onako zdravo smijali dok vas trbuh nije zabolio. Vjerujemo kako se nećete moći sjetiti. Postoje dani u kojima nam nije do smijeha, razgovora s drugima niti do bilo čega što zahtijeva bilo kakvu drugu radnju osim mira, tišine i samoće. No, mi ćemo se ipak orijentirati na sve one druge, sretnije momente i dane u kojima će vam biti vrijedno pronaći razloge za smijeh čak iako ih možda nećete moći zamijetiti na prvu. Malo potrage za razlozima za dobro raspoloženje nikada nije naodmet, a ako pomislimo na to kako je smijeh savršeni alat u borbi protiv stresa, napetosti i lošeg raspoloženja, bit će puno lakše odlučiti se krenuti tim putem te na taj način doprinijeti izgradnji dublje i iskrenije ljubavi prema sebi. Smijeh možete pronaći gotovo iza svakog zakutka i skoro nikada ga nećete dugo tražiti. Najčešće ga možemo povezati s malim stvarima poput čitanja omiljene knjige, gledanja dobrog filma ili jednostavnog opuštanja uz prijatelje i obitelj. U svakom slučaju, potrudite se da pronađete razlog za makar mali osmijeh svaki dan.

Vizualizacija uspjeha i sreće

Iako je ova stavka možda povezanija s vjerom u sebe nego s ljubavi prema sebi, činjenica je da voljeti možemo ako nekome vjerujemo. Isto je i s nama samima. Ako vjerujemo u sebe i svoje sposobnosti, to znači da cijenimo i volimo sebe, a vjera u sebe neraskidivo je povezana s uspjehom. Vizualizacijom uspjeha možemo postići veće zadovoljstvo, sreću i težnju za ostvarenjem vlastitih snova. Zamišljanjem detalja, okoline, emocija i energije koji prizivaju sreću, pomoći ćete sebi da se ona zaista i ostvari u stvarnosti.

Mindfulness

Ako redovito prakticirate svjesno življenje u trenutku, osjećat ćete se zahvalnije, ispunjenije i prisutnije, što znači da ćete samima sebi istovremeno pružiti priliku da zavolite sebe na jedan sasvim drugačiji način. Pronalaskom unutarnjeg mira, smisla i balansa, osjećat ćete se zadovoljnije i sretnije u životu.

Kvalitetan san

Zamislite samo kako to izgleda kada malo dijete ne dobiva dovoljno sna. Nervoza, plač i nemogućnost za ikakvim normalnim razgovorom i aktivnosti. Zašto bi s odraslima bilo drugačije? To što nedostatak sna možemo perfidnije prikriti i praviti se da nas ne dira ne znači da je zaista tako. Ako želite voljeti sebe u potpunosti, počnite voditi računa o tome da sami sebi pružate kvalitetan i dovoljno dug san kako biste obnovili svoje tijelo i um.

Okružite se pozitivnim ljudima

Iako na prvu zvuči kao klišej, povezivanje s osobama koje nas istinski vole i prihvaćaju takvima kakvi jesmo te koji će učiniti sve da se osjećamo sretno, jedan je od glavnih recepata za ljubav prema sebi. Zapravo je vrlo jednostavno: ako volite sebe, birat ćete ljude koji će vas podupirati i inspirirati u svemu što vas veseli, a ne vas kritizirati ili na bilo koji način sputavati.

Otkrivanje novih stvari

Ako se uljuljkamo u dobro poznate rutine, to je uvijek ugodno, ali svaki rast događa se izvan zone komfora. To ne znači da morate činiti radikalne poteze non-stop. Dovoljno je da povremeno dopustite sebi i potaknete same sebe na istraživanje i otkrivanje novih stvari koje će u vaš život donijeti pravo malo osvježenje i tako vam pomoći da proširite svoje vidike.

Moglo bi vas zanimati i: Tamo gdje prestaješ ti tek tu počinjem ja – zašto smo počeli gubiti sebe?

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!