Luk i sva njegova lica – nezamjenjiva namirnica dobrog obroka

by Anđela Sabranović

Luk je neizostavna namirnica s našeg podneblja, ali i u drugim djelovima svjeta. Spremamo ga na razne načine i konzumiramo sirovog. Većina jela bez dodatka luka bila bi isprazna, a bez obzira što tjera na plač za vrijeme čiščenja i dalje ga jedemo. Osim u gastronomiji, luk je poznat i u narodnoj medicini. Ako uzmemo u obzir koliko je jako njegovo djelovanje, možemo ga smjestiti među najzdravije namirnice na svijetu.

Luk je jedna od najstarijih povrtnica koja je poznata po svom ljutkastom okusu i specifičnom mirisu. Postoji mnogo vrsta luka, a kod nas je najčešći običan ili crveni luk. Svaka vrsta luka je ljekovita, tako da ne možete pogriješiti ni s jednom sortom.

Odličan izbor za vas i vaše zdravlje

Porijeklom luk seže iz Azije, a bio je jedna od rijetkih namirnica koja se nije kvarila u zimskim mjesecima. Upravo zbog toga osvojio je značajno mjesto u prehrani. Grci su ga posebno puno konzumirali jer su vjerovali da čisti krv od toksina. Sirovi luk sadrži 40 kalorija na 100 grama. Sastoji se od vode, ugljikohidrata, vlakana te minimalne količine proteina i masti. Najznačajnija vlakna u luku su fruktani koji pomažu održavanju zdrave flore u crijevima.

Luk je izvor dijetalnih vlakana i vitamina C, koji je jako bitan za imunitet i lijepu kožu. Važan je i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca vitamin B6 kojeg također možete pronaći u luku. Kalij, folne kiseline i mangan – iznimno bitan za zdravlje tkiva i kostiju nalazi se u ovoj povrtnici.

Napravite francusku juhu od luka koja nestaje u trenu

Iako se nekad tretirala kao hrana za siroinju, ova ukusna francuska juha Soupe à l’oignon vrhunski je specijalitet, a mi vam donosimo recept kako ju možete napraviti kod kuće.

Sastojci:

  • 30 grama slanog maslaca
  • 1 žlica ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • jedan veći crveni luk
  • 1 mala žlica šećera
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 1,5 dcl crnog vina
  • 2 žlice pšeničnog brašna
  • 1,5 litra goveđeg temeljca
  • režanj češnjaka
  • 4 kriške baguetta
  • 120 g sira
  • 4 žlica brandy ili ruma

Priprema:

  1. Očistite luk i češnjak, luk narežite na tanke ploškice ili sitne kockice( ovisno kako vam je jednostavnije). Češnjak prerežite napola. Kruh popržite i na slaboj vatri u tavi otopite maslac i dodajte ulje. Kasnije dodajte luk i šećer, posolite i popaprite.
  2. Kuhajte uz povremeno miješanje 40 minuta. Ulijte vino i pojačajte vatru. Miješajte dok vam luk ne postane slatkast. Zatim pospite brašnom i miješajte još dvije minute.
  3. Umiješamo temeljac i pustimo da zakipi voda. Catru smanjite na minimum, poklopite i pustite da lagano krčka oko 30 minuta. Razdijelite juhu u 4 zdjelice i u svakoj umješajte po 1 žlicu brendija. Kriške kruha istrljajte češnjakom i svaku stavite u jednu posudicu.
  4. Pospite ribanim sirom (možete iskoristiti i ementaler) i po želji zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici 3 minute. Odmah poslužite.

 

 

Moglo bi vas zanimati: Ideja za ručak: Tjestenina Od Gljiva, Inćuna & Limuna

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pexels, Pinterest(Gimme some Oven)

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!