537
Nemate ideju za ručak? Mi smo ovaj ukusan recept pronašli na blogu Kuživancija. Inćuni i osvježavajući limun savršena su kombinacija s gljivama. Tjesteninu odaberite po želji i uživajte u okusima vašeg ručka. Jelo je najbolje kada se posluži odmah te je idealano poslužiti uz veliku zdjelu zelene salate.
Sastojci:
- 230 g tjestenine po izboru
- 250 g gljiva po izboru
- 60 g mariniranih sardina u maslinovom ulju ili ribe po izboru
- 6 slanih inćuna
- 1 manji ljubičasti luk
- 2 režnja češnjaka
- 0.5 dcl bijelog vina
- 3 žlice svježeg vlasca
- 50 g masla
- 1/2 cijeđenog limuna
- 1 žlica naribane limunove korice
- Sol i svježe mljeveni papar
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema:
- Pripremite si sve sastojke. Gljive narežite na ploške jednake debljine, luk na tanke trakice, češnjak na tanke ploške, a vlasac sitno nasjeckajte.
- Tjesteninu skuhajte prema uputstvima na pakiranju te kada je gotova procijedite je i ostavite sa strane.
- Na malo maslinovog ulja pirjajte luk vrlo kratko te odmah dodajte slane inćune. Dok se pirjaju zajedno s lukom, miješajući usitnite ih kuhačom. Dodajte gljive te smanjite vatru. Ne želite da vam išta zagori. Posolite. Kada se gljive prožmu svim sastojcima dodajte vino te konstantno miješajte dok vino gotovo pa skroz ne ispari. Ovo će trajati vrlo kratko.
- Na kraju dodajte srdele i luk, promiješajte svega nekoliko puta te odmaj dodajte i tjesteninu i maslac. Smanjite vatru na skroz laganu te miješajući stpljivi čekajte da se maslo otopi. Želite dobiti kremasti umak. Maknite s vatre, dodate sok limuna i koricu, puno svježe mljevenog papra, vlasac i malo maslivog ulja. Po potrebi dodatno posolite i poslužite odmah.
View this post on Instagram
Dobar tek!
Tekst: Edita Šimić, Kuživancija
Foto: Kuživancija, Canva