Kušajte specijalitete ova 4 restorana kojima se hrvatska gastro scena može pohvaliti

by Dalida Tomek

Jeste li znali da je najstariji restoran na svijetu Union Oyester House koji se smjestio u Sjedinjenim Američkim Državama, u Bostonu dok se u Damasku u Siriji smjestio najveći restoran na svijetu koji ima čak nešto više od šest tisuća sjedećih mjesta. Kako u pogledu gastronomije i ponude restorana stoji Hrvatska? Možemo se pohvaliti da su hrana, interijeri i usluga hrvatskih restorana iza dana u dan na sve su zavidnijoj razini. Bilo da ostajete u Zagrebu ili se odlučite otići na kratki izlet, donosimo vam prijedloge restorana koje vrijedi posjetiti.

Mime’s Trattoria

Carrpaccio, mortadela, talijanski sirevi, pizze, salate, ravioli, kremasti rižoti, beef tartar. Italija u Zagrebu smjestila se na Vrbanima, a uz hranu i recepturu koja vas neće ostaviti ravnodušnima tu je i interijer koji je jednostavan i poseban te neodoljivo podsjeća na mediteranski ugođaj. Osim toga, na dozu Mediterana podsjetit će vas i vrhunska vina te začini poput ekstra djevičanskoga maslinovog ulja, bosiljka, origana i domaće rajčice. Spoj namirnica, menija i interijera pozivaju na uživanje, a naglasak je i na uživanju u specijalitetima baš kako to čine i Talijani.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mime’s Trattoria (@mimestrattoria)

Restoran Korak

Restoran Korak smjestio se na obiteljskom imanju obitelji Korak u plešivičkom gorju u blizini Zagreba. U sklopu obiteljske vinarije, otvoren je i restoran koji se može pohvaliti brojnim kreativnim jelima. Uz vina s potpisom koja dolaze iz malih serija te njihovu posebnost jer, naime, svako od njih ima jedinstvenu priču možete kušati i meni od 8 sljedova. Hrana se poslužuje u prostorijama restorana ili na terasi u sklopu vinarije otkuda se pruža pogled na prekrasnu prirodu i vinograde. Sljedovi predstavljaju tradicionalna jela iz regije, ali na moderan i kreativan način. Za posebnu je pohvalu to što se za pripremu koriste sezonske namirnice s imanja ili od lokalnih proizvođača. Cilj je povezati lokalne proizvođače, gastronomsko nasljeđe i dodir prirode, a restoran Korak prvi je fine dining restoran u regiji koji sasvim sigurno vrijedi posjetiti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KORAK Family Estate (@korakwinery)

Restoran Badi

Lovrečica, malo ribarsko mjesto koje se smjestilo na pola puta između Umaga i Novigrada, lokacija je na kojoj se nalazi restoran Badi. Otvoren je još 1986., a od prvoga dana vodi ga obitelj Badurina-Badi koja uspješno nastavlja obiteljsku tradiciju što ih je dovelo na popis od 100 najboljih restorana u Hrvatskoj te brojne nagrade domaćih i stranih organizacija. U bogatoj ponudi restorana posebno mjesto zauzimaju riblji specijaliteti, delicije školjki, škampa i sirove ribe. Osim toga, možete kušati i domaća jela istarske kuhinje kao i najbolja istarska vina. Specijaliteti kuće su sirova riba, buzara Badi te brancin u kruhu koji je proglašen jelom godine 2014. po izboru organizacije MagnarBen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Restaurant Badi (@restaurant_badi)

Restoran Navis

Jeste li za sushi koji je spoj japanske tehnike i hrvatskih autohtonih sastojaka? Hotel Navis u kojemu se smjestio i istoimeni restoran u svoju ponudu odnedavno je unio i tu deliciju uz brojne druge morske i mediteranske recepture. U slučaju da se nađete na Kvarneru, u Opatiji, savjetujemo da posjetite ovaj restoran koji će vas uz dobru energiju, odličnu gastronomiju oduševiti i prekrasnim pogledom. Na čelu restorana nalazi se dvadesetpetogodišnji Tino Sinožić koji niže brojne uspjehe i priznanja na polju gastronomije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Design Hotel Navis (@hotelnavis)

Moglo bi vas zanimati: OVO je najgore vrijeme za ručak ako želite smršavjeti!

Tekst: Ana Carević

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!