Krenula je protupožarna sezona, a ljudski nemar glavna je prijetnja šumama

by Dalia Žmegač-Kunić

Redoviti boravak u šumi dokazano utječe na ljudsko zdravlje i psihu, a u protupožarnoj sezoni, od iznimne je važnosti osvijestiti i educirati o načinu ophođenja prema šumama i postupcima ljudskog nemara koji nas mogu koštati uništenja šumskih predjela.

Slow način života, koji u fokus stavlja prisutnost u trenutku i sklad s prirodom, neodvojiv je od šumskog ambijenta. One ne predstavljaju samo drveće i zelenilo u koje bježimo vikendom na izlet, već imaju ključnu ulogu u izgradnji fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Šume nas pozivaju da usporimo, opustimo se i živimo svjesno te preuzimaju ulogu vodiča koji uz bogatstvo zelenila zajedno s nama plovi prema harmoniji i boljoj ravnoteži unutar užurbane svakodnevice.

Koliko su šume bitne za naše zdravlje i wellbeing, govori činjenica kako ih nazivamo „plućima našeg planeta“. Korak dalje odvodi nas i podatak da jedno stablo može proizvesti dovoljno kisika za četiri osobe dnevno.

Osim što predstavljaju prirodni izvor kisika, šumsko zelenilo i okruženje donosi brojne druge benefite:

  • smanjuje razinu kortizola (hormona stresa)
  • poboljšava raspoloženje
  • pruža osjećaj mira
  • obnavlja našu energiju
  • potiče proizvodnju endorfina (hormona sreće)
  • poboljšava naš imunološki sustav
  • potiče mentalnu jasnoću i kognitivne funkcije
  • smanjuje simptome depresije i anksioznosti

Budući da je krenula ljetna sezona u kojoj se često susrećemo i s požarima, važno je prevenirati ljudski nemar uz pravovremenu i kvalitetnu edukaciju.

Prevencija kao ključ očuvanja šuma od požara

„Prevencija je ključ očuvanja šuma od požara, a već drugu godinu zaredom upozoravamo kako je upravo ljudski nemar prva iskra. Čak 90 posto požara moglo bi se izbjeći kad bi ljudi više brinuli o svojem ponašanju u prirodi. Budući da je 1. lipnja službeno započela sezona visokog rizika od požara, pozivam građane da i ove godine svaki opušak pokupe za sobom, staklo i otpad bace u smeće te uvijek ugase i zadnji plamen koji su upalili iz bilo kojeg razloga. Da bismo ljude dodatno motivirali, pripremili smo i interaktivan sadržaj“, najavio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić na početku protupožarne sezone 2024. godine.

Hrvatske šume ove su godine za građane pripremile brojne edukativne sadržaje na svojim digitalnim kanalima, kao i suradnju s omiljenim influencerom Malim Vakulom. Od sredine lipnja, pratitelji na društvenim mrežama Facebook i Instagram moći će osvojiti i vrijedne poklone za svoje zalaganje na promicanju kampanje u svojoj okolini. Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra: Spriječi požar prije no što nastane“ jest osvijestiti domaće i strane turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.

Najčešći okidači ljetnih šumskih požara

U protekloj, 2023. godini, zajedno s građanima, sačuvano je 91 posto više šumske površine od prosjeka. Kako bi se toj brojci približili i ove godine, osim digitalnih kanala, tu su i televizijski i radijski spotovi koji obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara: odbačeni opušak, staklo i neugašeni plamen. Hrvatske šume obraćat će se i strancima, kao putem radija, tako i na trajektima i plažama.

Alati zaštite

Osim provođenja informativne kampanje, Hrvatske šume o zaštiti šuma od požara brinu cijele godine. Integrirana usluga videnadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara samo su neki od alata koji im pritom pomažu. Ukupno se u šumama nalazi 220 kamera raspoređenih na 110  lokacija, kojima se upravlja iz nadzornih operativnih centara u svim priobalnim županijama, Ličko-senjskoj,  Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji,. U protupožarnu prevenciju Hrvatske šume u 2023. godini uložile su gotovo 13  milijuna eura.

Svi edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma.

Moglo bi vas zanimati i: Znate li da Samoborsko gorje krije slap ispod kojeg se može proći?

Tekst: PR

Foto: Pexels, PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!