Kopriva: donosimo ideje kako ju piti, jesti i kupati se u njoj

by Dalida Tomek
kopriva-slowlivinghr

Katkad zaboravljamo na svu ljekovitost bilja koje nas okružuje, a upravo je kopriva jedan od besplatnih lijekova koji se već stoljećima koristi u narodnoj medicini. Sve dijelove koprive moguće je iskoristiti jer u sebi sadržavaju veliku nutritivnu vrijednost. Tako kopriva pomaže na poljima od alergija, dijabetesa, bubrežnog kamenca, loše probave pa sve do zdravije i ljepše kože i kose. Osim što ju možemo koristiti kao čaj ili tinkturu, otkrivamo kako njome njegovati tijelo.

Koje su sve blagodati ove biljke?

Kopriva je odličan odabir na prijelazu iz zimskoga u proljetni i ljetni period jer je to period u kojemu je imunitet slabiji, a vitamin C iz koprive zaslužan je za njegovo jačanje. Osim vitamina C, u koprivi se kriju i vitamini A, K, D koji također doprinose boljem imunitetu te jačaju kosti i odražavaju ih zdravima. Bogata je i željezom, kalijem, kalcijem, magnezijem i natrijem, fosforom i antioksidansima.

Koprivom je moguće utjecati na visok krvni tlak, prehladu, a liječi i anemiju, tuberkulozu i reumatske tegobe. Pomaže kod snižavanja šećera u krvi, povećane prostate, problema s jetrom, a korisna je i u prevenciji raka dojke i vrata maternice. Konzumiranjem čaja od koprive moguće je spriječiti proljev dok je on odličan odabir i kod umora i iscrpljenosti. Koži daje sjaj, a kožna oboljenja poput akni i ekcema postupno zacjeljuju dok kosa manje opada i postaje gušća. Dobar je saveznik u borbi s nesanicom, grčevima u trbuhu te regulaciji kolesterola.

Koprivu možete ubrati, ali i uzgojiti sami

Ako se odlučite iz iduće šetnje vratiti s ovim ljekovitim biljem ne zaboravite ponijeti rukavice kako biste se zaštitili, a vrijeme u kojemu se bere kopriva jest razdoblje od svibnja do kolovoza. Odjeća neka bude dugih rukava i nogavica, a sa sobom ponesite škare i košaru. S obzirom na to da žari kožu najbolje je zaštiti se debljim rukavicama. Uvijek je nabolje birati koprivu koja raste dalje od prometnica i industrijskih zona, a bilo bi idealno izabrati suh i sunčan dan. Jutarnja i večernja rosa mogu značajno utjecati na smanjenje ljekovitih svojstava koprive. Biraju se zdrave stabljike svježe zelene boje, a potrebno je provjeriti jesu li listovi zdravi. Bubamare se hrane ušima pa su one čest signal da se ti nametnici nalaze na koprivi.

Kopriva se suši tako da se rasprostre na trsku, slamu ili papir na suhom mjestu, a ako su vanjski uvjeti kišni i vlažni potrebno ju je sušiti u zatvorenome prilikom čega temperatura ne smije prelaziti 38 stupnjeva. Ako se kopriva ne suši na ispravan način, može izgubiti ljekovitost dok ju je osušenu potrebno čuvati u papirnatim i platnenim vrećicama ili staklenoj tegli na tamnom mjestu.

kopriva-1-slowliving

Međutim, ako se odlučite na uzgoj važno je znati da se kopriva sadi u jesenskim mjesecima kako bi dospjela u proljeće. Briga o njoj obuhvaća okopavanje, plijevljenje te prehranjivanje u proljeće. Njezin uzgoj postaje sve popularniji, a nije ni čudo jer je vrlo tražena u farmaceutskoj i tekstilnoj industriji.

Nekoliko recepata kojima ćete iskoristiti sve prednosti koprive

Čaj od koprive

Čaj od koprive može se pripremiti od svježe ili sušene biljke. Kada je riječ o sušenim listovima potrebne su dvije čajne žličice prethodno usitnjenog lista koprive. Dvije žličice koprive se stavljaju u dva decilitra uzavrele vode što je potrebno poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta.

S druge strane, pripremamo li čaj od svježe biljke bit će nam potrebno otprilike 30 grama gornjih dijelova stabljike s listovima koje je potrebno kuhati 5 minuta u 6 decilitara vode.

Sok od koprive

Jedan od najjednostavnijih načina pripreme soka od koprive jest uz korištenje sokovnika u koji se stavljaju vršci mlade koprive, a moguće ga je pripremiti i otapanjem u vodi. Ako se odlučite za drugu varijantu potrebno vam je otprilike 20 vrhova koprive koji se stavljaju u jednu litru hladne vode. Idućega dana ju je potrebno ručno istisnuti i procijediti. U sok se mogu dodati i naranča, limun i med kako bi se dobio bolji i bogatiji ukus.

Kopriva za lice i tijelo

Iako sama konzumacija čaja od koprive ima utjecaj na čišću i zdraviju kožu lica i tijela, dobro ju je koristiti i izvana kako bismo dobili što bolji učinak i čistu kožu bez kožnih bolesti.

kopriva-2-slowliving

Čaj od koprive dobar je za parenje i ispiranje lica, a koprivu je moguće koristiti i kao kupku za tijelo. Za kupku je potrebno otprilike pola kilograma koprive koja se u loncu prelije s pet litara uzavrele vode što treba odstajati dva sata. Kada se napuni zagrijanom vodom u koju se procijedi kopriva i spremni ste za opuštanje. Nakon ovoga tretmana najbolje je utopliti se i opustiti.

Moglo bi vas zanimati: Stres utječe na vašu kožu? Uz ove korake ublažite tragove stresa na koži

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!