Karanfil ili ruža, čokolada ili možda najlonke?! Što pokloniti za Dan žena

by Anđela Sabranović
dan-žena-slowliving

Ako se pitate zašto biste uopće dobili ili poklonili cvijeće za Dan žena, moramo vam reći – to je jednostavno tradicija. Kao što za Valentinovo najčešće stiže čokolada, a nerijetko i crvena ruža, tako je za Dan žena najčešći poklon cvijet.

Cvijet se za Dan žena daruje kao simbol ujedno snage i nježnosti, a službeni je cvijet ovog praznika na koji se slavi ravnopravnost žena – mimoza. Tu su odluku donijele feministice u Italiji 1946. godine, smatrajući mimozu simbolom snage, osjećajnosti i osjetljivosti. No, kasnije su se i drugi cvjetovi „ugurali“ među one koji se daruju za Dan žena.

Prkos karanfila

U istočnim zemljama, na primjer, ovaj se dan posebno slavio, pa se tako u vrijeme komunizma najčešće darovao karanfil. Zašto karanfil? Zato što je bio „najkomunističkiji“ od svih, odnosno u neku ruku „radnički“ cvijet, pa se njime prkosilo profinjenim ružama bogatijeg dijela svijeta.

I danas će mnogi muškarci ženama pokloniti karanfil za njihov dan, pokazujući time i nostalgiju za nekim drugim vremenima. I ta bi gesta trebala biti lijepo prihvaćena, bez obzira na činjenicu da se na karanfil ne gleda kao na neki raskošan cvijet. Jer, na kraju krajeva, imamo li na umu začetke ovog praznika i kako je do njega došlo, znamo da skromno i moćno cvijeće daleko više pristaje prilici.

Iako je nastao kao politički praznik u Sovjetskom Savezu, danas se smatra praznikom kojim se iskazuje zahvalnost i poštovanje ženama diljem svijeta. To je jedini praznik posvećen cjelokupnoj ženskoj polovici svjetske populacije.

Praktičnost prije svega

Kad smo već kod istočnih zemalja koje češće povezujemo s ovim praznikom, sigurno su vam za oko zapele one tajice iz naslova i napravile upitnik iznad glave. Naime, pokloni koje poklanjamo često predstavljaju nešto vrijedno, nešto što nemamo i ne dobijemo svaki dan, a u vrijeme kad stvari nisu bile baš svijetle, tad je dobro da pokloni budu ujedno i praktični. E, pa u vrijeme komunističkog režima teško je bilo nabaviti najlonke…

Bio je to na toliko razina divan poklon i sigurni smo da su žene tog doba to itekako cijenile i osjećale se posebno. Poznavateljice ove činjenice mogle bi se i danas oduševiti ovim poklonom. Još ako su ljubičaste!

Ljubičasta je, naime, službena boja Dana žena. Ta boja predstavlja sve napore da se postigne jednakost spolova.

Što god odlučili pokloniti, pripazite na jedno – da stvarno nešto poklonite i ne zaboravite!

Moglo bi vas zanimati i: Volimo mimoze! Kriju simboliku, a osvježit će svaki prostor

Tekst: Nataša Krstičević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!