Kako osvježiti dnevni boravak ili kuhinju održivim izgledom? Imamo 5 savjeta

by Anđela Sabranović

Proljeće je vrijeme kada se mnogi pitaju kako osvježiti dnevni boravak ili neku drugu prostoriju u svom domu…

Osvježiti prostoriju održivim izgledom je uvijek dobra ideja, a pogotovo kada se radi o kuhinji ili dnevnom boravku jer to su dvije prostorije u kojima provodimo najviše vremena. Bez obzira jesu li razlog renovacije promjene godišnjih doba, višak slobodnog vremena koji imate radi godišnjih odmora ili naprosto želja za većom održivošću, mi se slažemo s ovom inicijativom.

Kao i kod svake promjene, „ažuriranje“ na bolje će donijeti dobar osjećaj, a preuređenje u smjeru održivosti je ustvari jednostavan način da ne kupujete ništa novo i još da pri tom štedite. Ako već i poželite kupiti neku novu sitnicu, neka to budu svakako održivi brendovi.

Kao što je jedno od načela skandinavskog dizajna stvaranja doma koji će izdržati test vremena, moglo bi se reći i da je to je jedno od načela održivosti. Imati dom koji je povezan s prirodom, bilo kroz izgled ili korištenjem prirodnih održivih materijala je dobra stvar i za prirodu i okoliš. Slowliving u ovom smislu znači i da radije kupujete manje, ali bolje komade namještaja koji će trajati jer sve to čini one male detalje koji zajedno čine veću razliku.

Krenite prvo od onoga što vas čini sretnim. Zapitajte se – što vas čini sretnim kad dođete umorni s posla i opustite se u udobnosti svoje dnevne sobe? Jesu li to možda svijeće, ugodni mirisi, pogled na zelenilo biljaka, neka figurica koja vas podsjeća na sretan trenutak ili cosy atmosfera svega navedenog? Danas postoji na tržištu sve više brendova koji nude refill pakiranja svijeća i prirodnih mirisa, biljke uvijek možete presađivati, poklanjati ili dobivati (moja mama ima „zelenu ruku“ pa me često obradi nekim novim zelenim ljubimcem), a figurice svakako čine sitnice koje mogu činiti velike promjene.

Donosimo vam u nastavku pet prijedloga kako osvježiti svoju kuhinju i dnevni boravak novim održivijim izgledom za malo novaca.

  • Ponovno stilizirajte prostor s predmetima koje već imate

Jednostavno premještanje namještaja, rješavanje nagomilanih predmeta koje smo dobili ali nam nisu baš sjeli, zamjena fotografija novima u okvirima za slike, dodavanje predmeta iz drugih soba ili nekoliko novih jastuka vašoj staroj sofi – sve to može stilizirati prostor i podariti mu potpuno novi izgled uz doslovno nula eura.

Nemojte trošiti bogatstvo na odgovarajuće tegle i lonce u kuhinji kako bi sve izgledalo tip-top. Umjesto toga, podarite drugi život i svrhu staklenim predmetima i uskladite ih u jedinstvenu cjelinu. Staklenih boca i posuda barem ima puno u izboru. Ovdje smo pisali o tome kako iskoristiti stare staklenke i uzgojiti začinsko bilje u kuhinji.

  • Razmjena s prijateljima

Kaže se da stari predmet jednoj osobi predstavlja novi predmet drugoj. Danas sve više postaje popularna second hand odjeća koja može biti vrlo dobro uščuvana, pa zašto ovu filozofiju ne primijeniti i na namještaj. I ne mora se to odnositi samo na namještaj već i na kuharice, časopise i slično.

  • Osvježenje novim bojama

Boje su uvijek dobro rješenje za preuređenje zidova ili namještaja. Dodate li nove ručke novo obojenom ormaru, zaista ste dobili novi komad namještaja. I ne mora to biti samo jedan komad namještaja, možete tako napraviti i kompletni make over kuhinje. Pazite samo da pri tom koristite prirodnije boje na bazi vode s mineralnim i zemljanim pigmentima, da sadrže nizak do nulti sadržaj VOC-a (hlapljivi organski spojevi) te nisu štetne za naše zdravlje i okoliš.

  • Biljke uvijek oplemenjuju prostor

Oživite prostor zelenim biljkama ili unesite vanjsko zelenilo unutra kao što su veća drvca u tegli. Ali, ne mora nužno „živo“ bilje podići energiju prostora. Pampas trava (lat. Cortaderia selloana) je popularna dekoracija koja se može postaviti u apsolutno bilo kojoj prostoriji doma i u svakoj će dati jedan čaroban cosy izgled.

  • Održivost kroz energetske uštede

Atmosferu prostorija odlično dočaravaju i svjetla. Prijeđite na održivu LED rasvjetu i napravite neke energetske uštede. LED diode su daleko energetski učinkovitije od žarulja sa žarnom niti ili halogenih žarulja jer troše do 85% manje energije i traju 20 puta duže.

Nakon što uredite prostorije, poželjet ćete sve to naravno održavati čistim. U kuhinji koristite prirodne proizvode za čišćenje ili ih napravite sami. Prirodni, često biljni, proizvodi za čišćenje znače manje kemikalija, umjetnih mirisa i aditiva. Ovdje smo pisalo o receptima za prirodna sredstva za čišćenje.

Moglo bi vas zanimati i: Razgovarali smo s Lori Brnčić, vlasnicom coffee shopa Filteraj koji promovira zero waste stil života

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Pinterest

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!