Kako na najbolji način iskoristiti svaki vikend?

by Anđela Sabranović

Da vrijeme brzo prolazi kada se dobro zabavljamo najbolje dokazuje fenomen zvan vikend. Imamo osjećaj da nismo ni trepnuli, a već nas budi alarm ponedjeljkom… Ipak, kao i kod svega i ovdje je jako važno dobro planiranje vremena.

Potpuno prepuštanje spontanosti možda u teoriji zvuči zanimljivo, ali u praksi ne funkcionira baš najbolje jer tako često izgubimo vrijeme na aktivnosti koje nam ustvari i ne pune baterije. Tijekom tjedna živimo užurbano i teško stižemo doista zastati i uživati u vremenu koje imamo, ali vikend nam je prilika da to ispravimo.

U nastavku smo izdvojili nekoliko savjeta uz koje ćete doista moći uzeti najbolje od svakog vikenda…

Kako iskoristiti vikend?

Budite se u isto vrijeme

Znamo koliko privlačno izgleda vikendom spavati duže, ali činjenica je da tako samo loše utječemo na svoj biološki ritam te se na kraju čak ni ne budimo odmorniji.
Zato pokušajte ustajati u isto vrijeme kao i radnim danima i to dodatno vrijeme u danu iskoristite za šetnju, kavu u omiljenom kafiću uz knjigu ili novine.
Možete naravno odabrati i tjelovježbu, meditaciju, neki beauty ritual ili bilo što zbog čega se osjećate bolje.
Kada osjetite benefite tih jutarnjih vikend rituala, vjerujemo da ćete u budućnosti zadržati naviku ranijeg buđenja.

Petkom planirajte aktivnosti za vikend

Svi znamo kako je iščekivanje često najzabavniji dio svega. Tako možete primjerice petkom ujutro uz kavu na papir zapisati kako bi izgledao savršen vikend pred vama.
Tako ćete biti sigurni da imate pravi omjer vremena za sebe, za obitelj, prijatelje, odmor, zabavu… Svašta stane u vikend kada ga pomno isplaniramo.

Izbjegavajte čišćenje vikendom

Tako je lako upasti u zamku čišćenja i provesti cijelu subotu u obavljanju kućanskih poslova, ali to definitivno nije nešto što će vam napuniti baterije za novi radni tjedan.
Umjesto toga pokušajte svaki radni dan pospremiti jednu prostoriju i tako biste možda vikend mogli potpuno osloboditi od tih obveza.

Ručak vani

Ako tijekom tjedna svaki dan kuhate, znate kako to ponekad može postati naporno jer ma koliko voljeli kuhanje svejedno je to ipak dodatna obveza u danu.
Zato odaberite jedan dan vikendom kada ćete jesti vani. To ne mora uvijek biti neki poseban ručak u restoranu, ponekad će i piknik u prirodi biti zanimljiva promjena.
Našu vrijednost ne definira količina obavljenog posla i jako je važno ponekad mijenjati rutinu i učiniti nešto drugačije i nešto za sebe.

Osmislite zanimljive izlete

Ne morate vikendom otići na neko “ozbiljnije” putovanje da bi se dobro zabavili. Dovoljno je osmisliti mali izlet u okolici grada ili pak posjetiti neki novi zanimljivi restoran i unijet ćete malo zabave u vikend.
Također, boravak u prirodi bi se trebao podrazumijevati jer smo svi tijekom tjedna često u zatvorenom i naše tijelo toliko treba zrak i kretanje.

Moglo bi vas zanimati i: Kako vam zvuči ideja da ovaj vikend provedete sami? Imamo nekoliko ideja!

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pinterest, Pexels

 

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!