Jesu li prijateljstva koja gradite doista vrijedna vašeg vremena?

by Anđela Sabranović

Istinska prijateljstva bi trebala biti prije svega zdrava, hraniti našu dušu i činiti da se osjećamo voljeno. Istraživanja dokazuju kako je dobro prijateljstvo jako važno za mentalno zdravlje i općenito razinu zadovoljstva vlastitim životom.

Ipak, iako su prijateljstva toliko važna za nas, često smo skloni održati neka prijateljstva koja možda uopće ne zaslužuju naše vrijeme. To što nam je netko bio prijatelj u osnovnoj školi doista ne znači da nam treba biti prijatelj i danas. Jer činjenica je da se ljudi mijenjaju i rastu u različitim smjerovima. Toliko se govori o izboru pravog partnera jer imamo osjećaj kao da imamo priliku odabrati samo jednom. S druge strane, o izboru prijatelja s kojima ćete dijeliti sve najvažnije trenutke života uopće se ne govori jer u teoriji možete imati jako puno prijatelja. Stvarnost je drugačija jer zapravo ne možemo tek tako nekoga pustiti u svoj najbliži krug ljudi.

Koji su to kriteriji po kojima možete analizirati svoja prijateljstva i priznati si da je možda vrijeme da neke ljude ipak ostavite u prošlosti? Postavite si ova pitanja. 

Kako se osjećate kada ste u društvu te osobe?

Ako se pred određenom osobom osjećate napeto, stalno podsvjesno razmišljate kako je impresionirati, osjećate da vas ta osoba osuđuje te se općenito poslije druženja osjećate izmoreno umjesto napunjeno, krajnje je vrijeme da preispitate taj odnos.

Možete li se zamisliti s tom osobom u različim scenarijima?

U redu je imati prijatelje s kojima se uživate zabavljati, ali kada je u pitanju razgovor o vašim najdubljim emocijama važno je znati kome se obratiti.
Vaš najuži krug prijatelja bi trebao biti idealan kako za zabavu, tako i za razgovor. Stoga to uvijek imajte na umu prije nego nekoga pustite preblizu.

Možete li biti svoji?

Osjećate li da ste u krugu svojih najbližih prijatelja doista svoji ili ipak tijekom druženja razmišljate o svojim rečenicama i postupcima?
Pred pravim prijateljima koji vas nikad ne osuđuju doista uvijek možete biti svoji i to je zapravo i najbolji dio prijateljstva.

Potičete li se međusobno na rast?

Toksično prijateljstvo je najjednostavnije prepoznati po međusobnom natjecanju. Kada imate istinskog prijatelja, ta osoba je vaš najveći navijač i nikad se ne natječe s vama.
Također, u pravom prijateljstvu se osobe međusobno potiču na osobni rast i razvoj.

Obraća li vam se ta osoba samo kada je loše?

Naravno da svi imamo dobre i loše dane i naravno da volimo podijeliti sve s prijateljima. Ipak, ako primijetite da vam se ta vaša osoba obraća samo onda kada je loše, dok vas manje više ignorira kada je sve u redu, to bi svakako trebao biti jedan od znakova za uzbunu.

Za kraj, zapamtite da kao i u partnerstvu u prijateljstvu trebamo težiti bezuvjetnoj ljubavi koja čini da se osjećamo dobro u svojoj koži. Zaslužujete imati prijatelja uz kojeg ćete se osjećati kao najbolja verzija sebe. Zbog toga je najgore što možete učiniti – trošiti vrijeme na ljude koji jednostavno nisu vaši istinski prijatelji.

Moglo bi vas zanimati i: Putovanje s prijateljicama: dobra ideja za vaše zdravlje i punjenje baterija

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti