Jeste li čuli za kumkvat? Ovaj citrus jede se s korom, a ima tek 63 kalorije

by Dalida Tomek
kumkvat-slowliving

Kumkvat je citrusno voće iz porodice rutvica koje se najprije uzgajalo u Kini. Ovaj agrum bogat je vitaminima, a njegov okus je slatkast. Iako izgledom podsjeća na mini naranče, kumkvat se od njih, ali i od ostalih citrusa izdvaja po tomu što je njegova kora jestiva. U Hrvatskoj se uzgaja uglavnom u srednjoj i južnoj Dalmaciji.

Koje su sve prednosti kumkvata?

Čuva kardiovaskularno zdravlje. Kumkvat smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara tako što snižava kolesterol i trigliceride u krvi zahvaljujući svojim iznimno hranjivim tvarima. Bogat je izvor kalija koji ima značajnu ulogu kod održavanja krvnoga tlaka i otkucaja srca. Za zdravlje kardiovaskularnog sustava važne su omega – 3 i omega – 6 masne kiseline koje se također nalaze u kumkvatu.

kumkvat-slowliving

Jača imunološki sustav. S obzirom na to da je kumkvat izvor vitamina C, on je odličan saveznik kod prehlade, gripe i ostalih infekcija.

Pomaže zdravlju probavnog sustava. Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u kumkvatu, zatvor, nadutost, plinovi i grčevi postaju prošlost. Također, sadrži i dijetalna vlakna koja potiču rad crijeva pa je ovo voće odličan izbor za sve one koji žele regulirati tjelesnu težinu.

Ubrzava zacjeljivanje rana. Osim što štiti od prehlade i gripe, vitamin C pomaže i pri obnovi oštećenih stanica. Konzumirate li ovaj citrus svaki dan, njegova će svojstva pridonijeti zacjeljivanju otvoreni rana, ogrebotina i modrica. Uz to, pomaže i kod liječenja upalnih procesa.

Daje energiju. Kumkvat je prirodan izvor energije za organizam, a možete ga konzumirati u svako doba.

Pridonosi zdravlju kostiju. Ovo voće bogato je vitaminom A i kalcijem, a ako ga konzumirate redovito pridonijet će jačanju kostiju i zubi. Preventiva je i kod upalnih procesa, poput reume, gihta i artritisa.

Smanjuje rizik od dijabetesa. S obzirom na to da omega – 3 i omega – 6 masne kiseline pomažu u održavanju zdrave količine triglicerida u organizmu, ovo voće smanjuje rizik od nastanka dijabetesa. Ono ne sadrži puno soli pa ne povećava krvni tlak, a nizak je i udio šećera.

Zdravlje kože i kose. Antioksidansi i minerali zaslužni su za zaštitu kože i kose. Antioksidansi usporavaju proces starenja te su zaslužni za održavanje mladolikog izgleda i elastičnosti kože. osim toga, pomaže i kod upalnih procesa na koži kao što su bore i staračke pjege. Vitamin A potiče zdrav rast kose dok karotenoidi štite od kožu od djelovanja sunčevih zraka.

Kako se koristi kumkvat?

Kumkvat možete sami posaditi, ali ga možete i kupiti. Ako se odlučite na sadnju imajte na umu da kumkvat voli sunčani položaj koji je zaštićen od vjetra te da ga je potrebno redovito zalijevati, a kada je riječ o tlu najbolje je ono neutralno do slabo kiselo propusno. Što je klima toplija, njegovi plodovi su sočniji, a kada ga uberete na sobnoj temperaturi ga možete čuvati 5 dana ili 21 dan u hladnjaku.

Ako se ipak odlučite za kupnju kumkvata, možete ga pronaći u trgovinama zdrave prehrane. Može se pripremati na razne načine, pa tako od njega možete načiniti sok, sirup, liker, koktel, džem, sladoled, a možete ga dodati i u kolače, pite i voćne salate.

Puding od kumkvata

Sastojci:

  • 60 g kremastog sira po želji
  • 50 g vrhnja
  • 250 g usitnjenog kumkvata
  • sladilo po želji

Priprema:

Sve sastojke usitnite u blenderu, desert ohladite i po želji ukrasite.

Moglo bi vas zanimati: Ovih 5 koraka podsjetit će vas što vam je sve potrebno za odmor bez brige

Tekst: Ana Carević

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!