Gastrobajterica: Znate li da je danas u Francuskoj – dan palačinki?

by Anđela Sabranović
palačinke-slowliving

Tanja Božić je novinarka. Jednom novinarka, zauvijek novinarka. No, spojila je još jedan poziv, onaj turističkog vodiča zbog čega nastaju putopisne priče. Autorica je bloga Gastrobajterica, članica FIJETa, interpretatorica baštine i – vječni znatiželjni putnik u lovu na nepoznate detalje.

Tanja će s nama povremeno podijeliti svoje priče, koje su uvijek zabavne, a uvijek otkrivaju neku novu činjenicu, neki novi zanimljivi podatak koji ostane utisnut u sjećanje bolje nego bilo koja školska lekcija. Za prvi put počastila nas je -palačinkama.

Svizac i palačinke

Na današnji dan, 2. veljače, iščekuje se pojavljivanje svisca koji bi nakon zimskog sna trebao ugledati svoju sjenu i nagovijestiti kraj zime. Skori…

Francuzi pak na današnji dan slave  – La Chandeleur, kod nas poznat kao kandelora,  dan – palačinki. To je katolički vjerski blagdan, koji se obilježava točno 40 dana nakon Božića. Ima porijeklo u pretkršćanskom slavlju, a označava simbolički pola puta do kraja zime.

La Chandeleur je mješavina tradicija, a simbolika palačinke i njenog okruglog oblika leži u tome da ona takva predstavlja sunce i krug života.  Sam čin jedenja i dijeljenja palačinke vezuje se uz obilježavanje povijesne tradicije dijeljenja hrane siromašnima, što se tradicionalno radilo baš tada, 2. veljače.

Zabava uz palačinke

La Chandeleur i jedenje palačinki razvilo se u zabavu koju obilježava i čitav niz sitnica na koje Francuzi ne zaboravljaju. Nije stvar u tome da odete u restoran i naručite palačinke ili ih ispečete kod kuće. Ovisno o tome u kojem dijelu Francuske se nalazite, morate biti spremni na razne običaje.

Negdje će vam na vrh palačinke (motaju ih u trokut) staviti novčić dok se palačinka peče. Za sreću!

Drugdje pak trebate držati novčić na u desnoj ruci dok prevrćete palačinku lijevom rukom. Ako vam novčić ne padne, bit će to uspješna godina.

Inače, Francuzi drže kako bi palačinke trebalo jesti  za večeru umjesto za doručak, a neki stariji običaji čak podrazumijevaju spremanje prve tako ispečene palačinke – u ladicu.  Ideja je da se financijska sreća, koju ste ovako pridobili, zadrži u domu.

Uz slatke ili slane palačinki, tradicionalno se pije sok od jabuke.

Osim palačinki, Francuzi paze i na vremenske prilike. Naime, vjeruju da ako na La Chandeleur pada kiša, to znači još 40 dana pljuskova. S druge strane, vedar i sunčan dan znak je da je zima na izmaku.

Moglo bi vas zanimati i: Omiljeni obiteljski ritual vikendom

Tekst: Tanja Božić, Gastrobajterica

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!