Danas je Svjetski dan poremećaja u prehrani

by Vjera Pađen

Kao i svake godine, tako se i ove 2. lipnja obilježava se Svjetski dan oboljelih od poremećaja u prehrani (World Eating Disorders Action Day).

Ova kampanja ima za cilj podići svijest o tome da naša vrijednost nije određena konfekcijskim brojem i da svatko vrijedi više od samog tjelesnog izgleda. Jer upravo poistovjećivanje s tjelesnim izgledom i težnja za „savršenim tijelom“ može dovesti do poremećaja hranjenja, anoreksije, bulimije, emocionalnog prejedanja i drugih manje poznatih te ortoreksije koja je u zadnje vrijeme sve više prisutna, i koji se ubrajaju u psihičke poremećaje.

Uzroci ovih poremećaja mogu biti biološke, psihološke i društvene prirode, a u najvećoj mjeri obolijevaju adolescenti i mladi. U zadnje vrijeme od ovih poremećaja pati sve više odraslih osoba kako žena tako i muškaraca.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ANĐELA JELIĆ (@lifestyle_psychology_)

Jedan od snažnih faktora koji utječu na razvoj poremećaja hranjenja predstavlja konstantna izloženost društvenim mrežama i fotografijama koje nam postaju referentna točka kojoj se prilagođavamo i s kojom se uspoređujemo. Iz toga proizlazi nezadovoljstvo vlastitim izgledom koje u pozadini skriva druga nezadovoljstva psihološke prirode, poput nezadovoljenih emocionalnih potreba, nekvalitetnih odnosa s, perfekcionizma, niskog samopoštovanja… Tada se odnos prema hrani narušava, postaje opsesivan i koristiti se kao alat kojim se želi popravljati izgled.

Neredovno konzumiranje obroka, odbijanje hrane i zabrinutost za tjelesni izgled postaje sveprisutna, neodrživa do te mjere da se osoba počinje društveno izolirati i patiti u vlastitoj borbi između sebe i svog tijela.

Stoga, osvijestimo važnost prevencije ovog problema i podržimo sve one koji se s istim bore.

Tekst: Anđela Jelić, mag.psych.

Foto: Canva, Instagram

Možda će vam se svidjeti