Dalmacija: veliki vodič kroz Dalmaciju i mjesta koja trebate posjetiti

by Dalida Tomek
dalmacija-slowlivinghr

Dalmacija, Dalmatinke i Dalmatinci poznati su po dugim ispijanjima kave, uživanju u suncu uz prvi red do mora, sporijem tempu života te popodnevnom stanju uma zvanom fjaka. Sigurni smo da za vikend želite proživjeti svako od ovih stanja i upravo je to pravi razlog da se uputite u smjeru Dalmacije. Bilo da ste se poželjeli solo izleta ili pak obiteljskoga druženja za vas smo izdvojili lokacije u kojima možete boraviti, ali i one koje vrijedi posjetiti. Nemojte gubiti vrijeme, vodič imate, a Dalmacija vas čeka!

Split, Zadar, Šibenik i Dubrovnik najveći su i najpoznatiji Dalmatinski gradovi koji su ujedno i jako dobro povezani. Jednako tako, postoje i brojne druge lokacije i dalmatinske oaze gdje možete odmoriti svoj um i tijelo. Hrvatska obala prepuna je gradova koji uz svoju ljepotu i posebnost imaju i bogate povijesne priče pa nije ni čudo što svjetski filmaši biraju dalmatinske gradove kao lokacije za snimanje brojnih filmskih scena.

Zadar

Svaka šetnja starom gradskom jezgrom hod je kroz povijest o kojoj govori svaka ulica i svaki trg starogradske jezgre čiji je simbol crkva sv. Donata te gradski trg Forum. Brojni spomenici zajedno čine atraktivnu cjelinu koja danas živi dinamičnom svakodnevicom i pozornica je brojnih događanja. Tim atrakcijama treba dodati i tri kilometra dug zadarski gradski bedem koji je dio obrambenog sustava koji omeđuje zadarski poluotok, a podigla ga je Mletačka Republika radi obrane od Turaka u 16. stoljeću te je od 2017. godine pod zaštitom UNESCO-a. Međutim, i suvremeno vrijeme dodaje gradu nove atrakcije od kojih su najpopularnije Morske orgulje i Pozdrav suncu, neke od najljepših zadarskih razglednica. Suvremeno doba i orijentacija na zdravstveni turizam zadarskoj su regiji dodali brojne zdravstvene, stomatološke ordinacije i wellness sadržaje.

dalmacija-1-slowlivinghr

Kada povezujemo prirodu i zdravlje, prva asocijacija ove regije jest gradić Nin koji je prava inspiracija u pogledu zdravlja, prirode i životne energije. Upravo se ondje nalazi najveći hrvatski lokalitet ljekovitog blata čija je učinkovitost u povijesti, a i danas potvrđena brojnim analizama kao i svjedočanstvima koja potvrđuju djelotvornost ove klinike na otvorenom koja liječi reumatske, dermatološke i brojne druge bolesti. Za regeneraciju organizma iznimno je korisna bosonoga šetnja plitkom, pjeskovitom ninskom lagunom čime tijelo upija sve dobrobiti ljekovite morske vode specifičnog sastava i saliniteta. Osim tih opuštajućih dugih šetnji pomažu i trčanje po prirodi, vožnja biciklom ili pak ponešto adrenalina. Naime, ninska je laguna omiljeno odredište za kitere i surfere koji ovdje uživaju zbog gotovo svakodnevnih povoljnih strujanja zraka i vjetrova, ljetnog maestrala kao i bure u drugim godišnjim dobima. Ako je Dalmacija dio vašeg puta, svaki vodič poslati će vas ovdje! Napomenimo uz to i da je Nin bio proglašen europskom destinacijom izvrsnosti, poznat je kao najstariji hrvatski kraljevski grad, kolijevka hrvatske države, a u njemu se nalazi i najmanja katedrala na svijetu i krunidbena crkva sv. Nikole. Doživljaj koji se pamti zasigurno je i ručno branje soli u Ninu na tradicionalan način, kako se sol proizvodila i u rimsko doba.

NP Paklenica

Ako želite provesti aktivan odmor u prirodi uvijek se možete odlučiti za posjet Nacionalnom parku Paklenica koji nudi opcije planinarenja, penjanja i drugih sportova. Osnovan je kako bi zaštitio raznoliku floru i faunu, kao i same planine. Ovaj Nacionalni park naziva se i rajem za promatrače ptica jer upravo na ovomu području borave brojne vrste ptica. Ured za parkove nalazi se u Starigradu (StariGrad-Paklenica) i pruža sve što je potrebno za siguran posjet, uključujući karte i druge korisne informacije, a trenutne temperature idealne su za posjet ovoj lokaciji.

Gastronomija u Zadru

Zadar je jedan od gradova u kojima glavnu riječ ima mediteranska prehrana kojoj je baza jednostavnost, sezonske i lokalne namirnice te morski proizvodi. Sezona je šparoga pa nemojte propustiti ovaj specijalitet zadarskoga kraja koji možete probati u kombinaciji s rižotom, kao juhu ili pak s tvrdo kuhanim jajima. Dalmatinski pršut i paški sir specijaliteti su ovoga dijela Dalmacije, a dobro je napomenuti da je paški sir zaštićeni u Europskoj uniji te nosi Europsku oznaku izvornosti. Nemojte preskakati ni maslinovo ulje, domaće masline kao ni inćune koji se poslužuju marinirani s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i posebna su poslastica. Tu si i brojni riblji specijaliteti s kojima nećete pogriješiti, a riba na gradele u ozračju domaće atmosfere i jednostavnih priloga odnosi pobjedu.

Otok Galešnjak

Ovaj otok srcolikog oblika poznat je i pod nazivom Otok ljubavi. Smješten je u Pašmanskom kanalu i poseban je po tomu što je nenaseljen što je još jedan od razloga zašto je riječ o pravoj oazi mira. Moguće je uputiti se na izlet brodom i uživati u ljepoti prirode, tišini i kristalno čistome moru.

 

Šibenik

Šibenska regija poznata je po odličnoj gastronomiji, odličnim vinima od kojih sortu babić iz primoštenskih vinograda čija je fotografija izložena u zgradi UN-a možete kušati posjetite li ovu regiju. Ovaj poviješću bogat grad ima dva spomenika koja su pod zaštitom UNESCO-a, a riječ je katedrali sv. Jakova i tvrđavi sv. Nikole. Hoteli imaju bogatu wellness ponudu koja je prilagođena potrebama gostiju i njihovom željom za odmorom i njegom tijela kao i dijelom zdravstvenoga turizma. Spomenimo i turističko središte Vodice koje su poznate po aktivnom odmoru, a brojni turisti ih posjećuju i zbog dentalnih centara u kojima se pružaju visokokvalitetne usluge. Nemojte zaboraviti ni na dva nacionalna parka koja su se smjestila u ovoj regiji, a riječ je o Krki i Kornatima.

Dental Centar Dubravica

Dental Centar Dubravica jedan je od vodećih dentalnih implant centara u regiji i pružatelj cjelovitih stomatoloških usluga koji se smjestio u Vodicama. Vrhunska dijagnostička, terapijska i laserska tehnologija uz iskusni liječnički tim jamče stručnu uslugu u skladu s najvišim europskim standardima u relativno kratkom vremenskom razmaku.

Olympia Life Wellness

Olympia Life Wellness poseban je element opuštanja za trenutke božanstvene relaksacije u oazi zdravlja i ljepote. Tu je sve podređeno gostima – svaki miris, zvuk i dodir. Svojim gostima nudi široku paletu masaža, tretmana i rituala koji dovode u ravnotežu tijelo i duh. Mjesto je ovo u kojemu svatko može pronaći nešto za sebe.

Hotel Bellevue Šibenik

Ovo je opcija najluksuznijeg smještaja u gradu Šibeniku, a hotel je smješten na Šibenskoj rivi. Prvi pogled kroz prozor ujutro bit će na more ili stari dio grada. Također se možete opustiti i u wellness & spa oazi te bazenu, a odlučite li se za neku od aktivnosti tu je i mini teretana koja vam pruža sve za vježbanje.

 

Split

Središnja Dalmacija, njezini otoci, priobalje i unutrašnjost pričaju posebnu priču. Miris lavande, okus maslinova ulja, jadranske ribe i svježe ubranog povrća, kao osnove mediteranske prehrane, koju je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila najzdravijom prehranom, kameni gradići osobitog ozračja te opušteni način života pridonose dobrom raspoloženju i zdravlju ovoga kraja. Središte ove regije jest grad Split koji svojim znamenitostima, dinamikom i atmosferom privlači sve više i više turista. Smjestili su se tu i brojni otoci, a najbliži je Brač s prekrasnim turističkim odredištima i nadaleko poznatom bolskom plažom Zlatni rat, zatim Hvar sa Starogradskim poljem pod zaštitom UNESCO-a koji privlači poviješću, ljepotom i sadržajima, potom Vis i Lastovo koji imaju vlastitu priču i puni su sadržaja tijekom cijele godine. Za ljubitelje adrenalina ova regija pruža velike mogućnosti pa teško da će uspjeti odoljeti raftingu na rijeci Cetini, ali i drugim sportovima na moru, rijekama, planinama i stijenama za koje splitska regija pruža velike mogućnosti. Tu je i veliki broj hotela koji pružaju vrhunske tretmane u svojim wellness dijelovima koji su usklađeni sa suvremenim trendovima i izazovima koje donosi brzi način života.

dalmacija-3-slowlivinghr

Adriana, Hvar spa hotel

Adriana, Hvar spa hotel (4*) smješten je u samom središtu grada s lijepim pogledom na slikovitu gradsku jezgru i marinu. Zahvaljujući originalnom dizajnu i sadržajima, idealan je odabir za potpuno opuštanje i užitak. Unutrašnjost ovog nagrađivanog butik hotela krije labirint moderno uređenih prostorija za opuštanje, od prizemlja u kojem je smješten moderan lobi bar i slikoviti restoran Butchery & Wine, do Top bara i prostranog bazena s grijanom vodom na vrhu hotela.

Hotel Split

Hotel Split (4*) svojim gostima iz svake sobe omogućuje pogled na more. Sanarium Spa Suite najveća je atrakcija ponude Sea L’Aroma Spa & Wellnessa. VIP kutak sadržava hidromasažnu kadu, saunu i prostor za opuštanje. Uz aromaterapiju, kojoj se posvećuje iznimna pozornost, na raspolaganju su usluge kineziologa, fizioterapeuta i kozmetičara.

Hotel San Giorgio

Šarmantni mali obiteljski hotel San Giorgio smješten je u povijesnom centru Visa na otoku Visu, a udaljen je 60 km od dalmatinske obale. Hotel San Giorgio okružen je bujnim, zelenim dvorištem s palmama i stablima naranče te limuna. Moderno uređene i udobne sobe sadrže queen size krevetu, a umjetnička djela izložena su u svim dijelovima hotela. U hotelu se poslužuju jela nadahnuta morem i tradicionalnim otočkim receptima na bazi ribe te plodova mora, grožđa, vina, maslinovog ulja, divljeg bilja i aromatičnih začina. Gosti mogu istražiti krajolik s vinogradima i slikovitim selima, ostatke iz vladavine Rimskog carstva, plavo more, špilje, pješčane plaže te mnoga druga blaga na otoku Visu.

Dubrovnik

Dubrovnik je jedan je od najljepših gradova svijeta, a njegovi hoteli dobitnici su mnogih prestižnih nagrada za kvalitetu što mogu zahvaliti i bogatoj wellness ponudi koja je prilagođena suvremenim trendovima te individualnim potrebama i željama. Njihova svjetska kvaliteta i sadržaj ponude temelje se na značajkama podneblja i zdravstvenim učincima mora i zraka, aromatičnog bilja te zdrave mediteranske hrane. Grad Dubrovnik sjedište je umjetnika iz cijelog svijeta, njihovo nadahnuće i najiskrenija preporuka te grad vrhunskih kulturnih događanja. Dubrovačka je stara gradska jezgra spomenik pod zaštitom UNESCO-a koji živi ritmom njegovih stanovnika i gostiju. Dubrovnik je i najljepša pozornica svjetskih promocija kao i idealna scenografija za svjetski poznate filmove.

dalmacija-4-slowlivinghr

Nacionalni park Mljet koji se nalazi na zapadnom dijelu šumovitog i aromatičnim biljem iznimno bogatog otoka Mljeta. Međutim, tom popisu ljepota i istinskih vrijednosti regije treba pridružiti i nedaleki Cavtat, gradiće Ston i Mali Ston, dubrovačko zaleđe Konavle, otoke Lastovo, Elafite, poluotok Pelješac i Korčulu s više atraktivnih i turistički razvijenih središta. Po ponudi zdravlja poznat je otok Korčula kao i poluotok Pelješac. Ako je Dalmacija mjesto koje želite posjetiti, svaki vodič reći će vam da je Dubrovnik mjesto koje morate posjetiti.

Čuveno je i ljekovito blato u uvali Blace u Trpnju na poluotoku Pelješcu koje je, prema rezultatima niza ispitivanja, iznimno učinkovito zahvaljujući svojem antimikrobnom, protuupalnom i biostimulacijskom djelovanju na regeneracijske procese. Vaš boravak ondje bit će jedinstveni spoj liječenja, preventive, ali i zdravog života u kojemu je svaki novi dan posebno iskustvo i doživljaj. Gostima je jednako zanimljivo atraktivno južnodalmatinsko zaleđe, Konavle s bogatom ponudom aktivnog turizma, običaja i autohtone gastronomske ponude.

Grand Villa Argentina

Wellness hotela Grand Villa Argentina ima brojne sadržaje za opuštanje kao i mnoštvo jedinstvenih tretmana prilagođenih potrebama suvremenoga gosta. Razinu energije podiže vježbanje u izvrsno opremljenom fitness studiju s umirujućim pogledom na vrtove, posebnom masažom ili nekim drugim tretmanom ljepote za regeneraciju i ljepotu tijela. Već sama šetnja vrtovima i plivanje u čistom moru uz hotelsku plažu bit će blagotvorni za um i tijelo.

Hotel Bellevue

U mirnoj wellness oazi Hotela Bellevue (5*) koja se prostire na 200 m² nalaze se bazen, jacuzzi kade, zone opuštanja, finska sauna i parna kupelj. Iz bogate lepeze holističkih spa tretmana koji kombiniraju najbolje iz istočne i zapadne filozofije izdvajamo smirujuće masaže uma, tretmane lica, tijela, pilinge i ugodne opuštajuće kupke.

Hotel Excelsior

Gosti hotela Excelsior imaju na raspolaganju dva bazena s prirodnom slanom vodom. U okviru wellnessa nalaze se saune, wellness zona za relaksaciju i fitness soba. Zahvaljujući kombiniranju znanstveno unaprijeđenih pripravaka s holističkim i energizirajućim metodama primjene, tretmani lica i tijela učinkoviti su u poboljšanju tonusa kože, kao i u oslobađanju od stresa, a za još veću ugodu sve sobe imaju pogled prema moru.

Hotel Kompas

Ambijent wellness centra Hotela Kompas (4*) urbana je oaza u kojoj se prirodna stijena, koja dominira prostorom unutarnjeg bazena, idealno nadopunjuje s minimalističkim dizajnom interijera. Gostima su na raspolaganju holistički tretmani, tretmani ljepote, zona za opuštanje i još mnogi sadržaji koji jamče jedinstveno iskustvo wellnessa.

Villa Agava

Villa Agava (5*) utjelovljuje luksuz tipične mediteranske vile u kojoj se gostima nudi mobilni spa koji omogućuje njezino pretvaranje u privatni spa centar na jedinstvenoj lokaciji na Jadranu. Ako je Dalmacija mjesto koje želite posjetiti, svaki vodič poslati će vas ovdje!

Villa Orsula

Villa Orsula (5*) smještena je na prestižnoj lokaciji, tik uz more, na korak od Starog grada, a predstavlja vrhunski spoj bogate povijesne arhitekture i luksuznog, profinjenog dizajna interijera koji tu klasičnu mediteransku vilu čini najtraženijim butik hotelom. Klijentima vile na raspolaganju su brojni tretmani koje se prilagođavaju njihovim potrebama i željama.

Otok Lokrum

Lokrum je posebni rezervat šumske vegetacije, a osim po prekrasnoj prirodi poseban je i po tomu što na njemu nije dopušteno ostati spavati pa su dolazak i odlazak organizirani su iz stare Gradske luke. Vodič u ruke, Dalmacija vas čeka otvorenih ruku!

Moglo bi vas zanimati: EKO TURIZAM: reakcija na masovni turizam te naglasak na tradiciju i održivost kraja

Tekst: Ana Carević

Foto: Unsplash, privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti