Isplanirajte zabavni “zeleni”, eco friendly odmor

by Lucija Biondić

Svi smo svjesni koliki utjecaj na okoliš imaju primjerice jednokratna plastika ili ogromna količina tekstilnog otpada. No, jeste li svjesni koliko putovanja, kraća i duža, kao i godišnji odmori koje provodimo izvan mjesta stanovanja utječu na okoliš? Eco friendly ili “zeleni” odmor dobra je ideja jer osim što ćemo napuniti baterije, nećemo nanijeti štetu okolišu.

Turizam itekako ostavlja posljedice na okoliš, no postoje načini kako taj utjecaj može biti manji. Samo ih treba promisliti. Odabir prijevoznog sredstva, duljina putovanja, smještaj, hrana i piće, prtljaga koju nosimo, aktivnosti kojima se na odmoru bavimo… Sve ovo troši resurse i ostavlja ugljični otisak, te na taj način utječe na okoliš. Kako bi smanjili taj otisak, isplanirajte na vrijeme zabavni ‘zeleni’ ili eco friendly odmor.

1. Odaberite “zeleni” prijevoz za vaš eco friendly odmor

Čak 20% globalne emisije CO2 dolazi od transporta. Ovisno o tome čime putujete smanjuje se ili povećava vaš ugljični otisak. Najzeleniji način jest hodanjem ili biciklom, no jasno je kako za daleke udaljenost nećete izabrati ništa od toga. Možda će vas iznenaditi, no na trećem je mjestu željeznica. Ukoliko je moguće za svoje putovanje birajte vlakove. Vožnja vlakom smanjuje emisiju za 80% u odnosu na automobil, odnosno čak 84% u odnosu na zrakoplov. Ako nema opcije vlaka, sherajte automobil i potražite prijevoz na platformama poput Bla Bla Car-a. Kad je o putovanjima zrakoplovom riječ, pokušajte pronaći direktne letove.

Na destinaciji koju posjećujete smanjite ugljični otisak tako što ćete odabrati bicikl ili javni prijevoz (Foto: Unsplash)

Na destinaciji također možete smanjiti ugljični otisak ukoliko se krećete pješice, unajmite bicikl ili koristite javni prijevoz umjesto rent-a-cara ili vožnje taksijem. Ako već koristite rent-a-car probajte unajmiti električno ili hibridno vozilo.

2. Pronađite ekološki prihvatljiv smještaj

Hoteli s 5* sve više se okreću održivom funkcioniranju, pa recikliraju i kompostiraju hranu, skupljaju i koriste kišnicu za održavanje zelenih površina, okreću se alternativnim izvorima energije. Prije dvije godine posjetila sam hotel s 5* u Jezerskom (Slovenija) i za oko su mi zapele bočice s gelovima za tuširanje, mlijekom za tijelo i šamponima za kosu koje su višekratne i u koje se proizvodi samo dopunjavaju. Iako luksuzan hotel, oduševilo me što ne koriste jednokratnu ambalažu i odmah su dobili veliki plus.

Ako ne patite na luksuz (a ljudi kojima je stalo do okoliša najčešće ne pate), birajte hostele, privatni smještaj ili kampove umjesto hotela. Bili u hotelskom ili privatnom smještaju, isključite klimu, svjetla i druge električne uređaja kad niste u sobama. Potrošnju vode i energije smanjit ćete ukoliko zamolite osoblje da vam svakodnevno ne mijenja ručnike i(li) posteljinu.

Pronađite ‘zeleni’ smještaj (Foto: Roberto Carlos Roman Don / Unsplash)

3. Nosite što manje prtljage

Manje prtljage znači manju potrošnju goriva i manju emisiju plinova. Razmislite o tome što vam točno treba i za koliko dana, pa minimizirajte svoju prtljagu. Odjeću složite prema danima i vremenskim uvjetima. Kozmetiku spakirajte u malenu, višekratnu ambalažu. Ili ukoliko putujete u društvu, dogovorite se tko će što ponijeti. Ako putujete zrakoplovom pokušajte prtljagu svesti na ‘hand baggage’, dakle onu koju ćete ponijeti sa sobom u kabinu. Ako se ipak ne možete spakirati tako da koristite samo višekratnu ambalažu, nastojte da se ona koju nosite može reciklirati.

4. Višekratno koristite i reciklirajte

Zamislite četveročlanu obitelj u razgledavanju lokacije tijekom toplog proljetnog ili ljetnog dana. Četiri do osam boca vode dnevni je prosjek, odnosno četiri do osam plastičnih boca za otpad ukoliko ne nosite vlastitu ambalažu. Na lokacijama na kojima je to moguće, dakle na onima na kojima je voda zdravstveno ispravna, ne kupujte vodu, već je napunite na slavinama. Kao što biste to napravili i kod kuće.

Ako ipak imate plastičan otpad, pronađite mjesta na koja ćete ga odložiti. Ne bacajte ga bilo gdje. Zrakoplovne tvrtke iako imaju mogućnost reciklirati čak 75% otpada, recikliraju tek 20%. Najčešće sva ona ambalaža u zrakoplovu završi u istom košu. Stoga nije na odmet ponijeti ambalažu sa sobom i odložiti je u za to predviđene spremnike.

Na putovanjima ne kupujte vodu u plastičnim bocama, nosite svoju! (Foto: Unsplash)

5. Otkrijte ‘zelene’ (ili eco friendly) izlete na odmoru

Na destinaciji na kojoj provodite odmor, birajte izlete koji su ‘eco friendly’. To može biti planinarenje, ronjenje, jahanje, promatranje ptica… Ako planinarite, držite se staza kako ne biste ugrozili zaštićene biljke i životinje. Ako ronite, ne dirajte i ne oštećujte podvodnu floru i faunu. Kreme za sunčanje mogu utjecati na koralje, pa ukoliko ronite oko koraljnih grebena, izbjegavajte nanošenje krema prije samog urona.

6. Jedite lokalno uzgojenu hranu, kupujte suvenire od lokalnih obrtnika

Ljepota putovanja i otkrivanja novih destinacija je i u istraživanju novih okusa hrane. Kad ste u novoj državi isprobajte njihove specijalitete, kušajte nešto uzbudljivo, umjesto da uđete u još jedan lanac brze hrane koji je jednak svugdje u svijetu. Lokalno uzgojeno je svježije i ne troši se na transport namirnica. Ako kupujete suvenire, birajte one koje izrađuju obrtnici i koji odišu kulturom koju ste imali priliku bar kratko upoznati umjesto još jednog magnetića za hladnjak izrađenog u dalekoazijskim zemljama.

Na putovanjima birajte suvenire lokalnih obrtnika (Foto: Meruyert Gonullu / Pexels)

7. Pazite na zemlju koju posjećujete

Ono što ne radite kod kuće, ne biste trebali raditi ni u gostima. Iz prirode ne nosite biljke i životinje, kamenje ili pijesak. Ne ostavljate smeće u prirodi. Pripazite kod kupnje proizvoda da ne kupujete predmete izrađene od ugroženih ili zaštićenih životinjskih vrsta.

8. Zadržite se što duže na jednom mjestu

Iako volimo vidjeti i proći što više toga u što manje vremena, i na svojim putovanjima, kao i u svakodnevnom životu trebali bi uvesti #slowliving koncept. Zadržite se na jednoj destinaciji malo duže, upoznajte je bolje, saznajte više o ljudima i njihovom načinu života umjesto suludog skupljanja gradova i država. Bezglavo prelaženje kilometara uništava doživljaj, ali i zagađuje okoliš. Duži ostanak na jednom mjestu znači i više guštanja. Osobito ako vam se to mjesto sviđa.

Uz ove savjete planiranje ‘zelenog’ (ili eco friendly) odmora uistinu nije bauk i svi bismo se mogli time pozabaviti. Naravno, ukoliko se grozite buba, nećete se tjerati kampirati. No i u hotel s 5* možete ponijeti svoju višekratnu ambalažu, poput boce za vodu. Prilagodite li već neke od ovih savjeta svom odmoru, učinili ste veliki korak za očuvanje okoliša. Jer briga za ono što nas okružuje znači i brigu za sebe.

Moglo bi vas zanimati: Vikend izlet: 4 lokacije na najviše sat vremena od Zagreba

Tekst: Lucija Biondić

Naslovna fotografija: Drif Riadh / Unsplash

Možda će vam se svidjeti