EKO TURIZAM: reakcija na masovni turizam te naglasak na tradiciju i održivost kraja

by Dalida Tomek
ekoturizam-slowliving

Podaci Svjetskog vijeće za putovanja i turizam (World Travel & Tourism Council) govore kako je 2019. u sektoru turizma bilo zaposleno 330 milijuna ljudi, a putovanja i turizam činila su svako četvrto novo radno mjesto koje je otvoreno u posljednjih pet godina. Dobra je vijest što 54 % od ukupnog broja zaposlenih u ovomu sektoru čine žene i mladi te manjine, a ono na čemu bi se trebalo dodatno raditi jest poticanje inovacija i očuvanje ekosustava koji imaju utjecaj na cjelokupno društvo. Razlog je to zbog kojega se ulaže u eko turizam za koji u Hrvatskoj postoji veliki potencijal.

Prirodna bogatstva i bogata kulturna baština plodno su tlo za ekološki turizam i bolju turističku ponudu. Sve je više turista koji su ekološki osviješteni i brinu za prirodu pa u skladu s time žele i putovati. Oni žele doživjeti local experience te se na taj način upoznati s lokacijom i svim potencijalima koje ona nudi. To obuhvaća konzumiranje autohtonih domaćih proizvoda koji su dobiveni na prirodan način kao i upoznavanje s kulturnim znamenitostima i tradicijom kraja koji posjećuju. Sve su to razlozi zbog kojih je eko turizam usmjeren na podržavanje i ulaganje u poljoprivredu i obiteljska poduzeća koja gostima pružaju potpuni doživljaj.

Zašto je uopće došlo do stvaranja ovakve vrste turizma?

Tri su glavna čimbenika, a prvi od njih jest reakcija na masovni turizam i sav negativni utjecaj koji on sa sobom donosi. Nadalje, eko turizam se razvija i zbog toga što je na tržištu povećana želja turista za prirodnim atrakcijama i netaknutom prirodom kao i briga za održivost i očuvanje okoliša.

Za što se ekoturizam zalaže?

On prvenstveno želi na najmanju moguću mjeru svesti negativne utjecaje turizma na prirodu i kulturu kao i obrazovati turiste u pogledu očuvanja prirode i njezinih bogatstava. Osim toga, naglasak je i na odgovornome poslovanju te težnja za turizmom koji će biti u granicama onoga što lokacija pruža, točnije, ni u jednom pogledu neće naštetiti lokalnom stanovništvu kao ni kulturnoj i prirodnoj baštini. Cilj je smanjiti i upotrebu fosilnih goriva te na taj način očuvati biljni i životinjski svijet. Svjetska turistička organizacija kaže da su eko turisti, prema istraživanjima, obrazovniji, imućniji iskusniji, imaju iskustva s putovanjima, ekološki su osviješteni i željni su čuti i posjetiti sve lokalne priče i znamenitosti.

Koja su obilježja održivog smještaja?

Ovaj oblik turizma obuhvaća ponudu domaće i organske hrane pa su jelovnici kreirani tako da nude brojna jela po tradicionalnim recepturama. Čišćenje smještaja provodi se bez upotrebe štetnih kemikalija dok se gostima omogućavaju prirodni sapuni i kozmetički proizvodi, a bilo bi poželjno da potječu izvorno iz destinacije koju posjećuju. Štedne žarulje i obnovljivi izvori energije također su karakteristični za eko turizam dok i recikliranje otpada zauzima visoku i važnu poziciju.

Vuglec Breg

Ovo turističko selo smjestilo se u samom srcu Zagorja, a riječ je o mjestu koje pruža uvid u načine života zagorskih krajeva te uvodi u samu srž tradicije i običaja. Posjetitelji mogu kušati tradicionalne recepte po recepturama baka koji su pripremljeni s domaćim namirnicama, a uz jela se nude i domaća vina. Turističko selo Vuglec Breg broji šest autohtonih zagorskih hiža koje su uređene i služe za smještaj posjetitelja koji na taj način u potpunosti mogu doživjeti duh mjesta u kojemu borave. Osim toga, ovo turističko selo, nudi i brojne sportske, rekreacijske i zabavne sadržaje.

View this post on Instagram

A post shared by Vuglec Breg (@vuglecbreg)

Hotel Villa Dvor

Ovaj hotel lociran je u Omišu, a odličan je primjer održivog i obiteljskoga hotela pružajući svojim gostima potpuni ugođaj ambijenta. Villa Dvor je obnovljena, ali je zadržala arhitekturu iz 1937. te se pobrinula za funkcioniranje na energetski učinkovit i ekološki promišljen način. Gosti mogu kušati tradicionalnu i domaću hranu čije se namirnice uzgajaju u ekološkim vrtovima hotela.

Dharma hostel

Dharma hostel promovira holistički pristup turizmu, a otvoren je u prenamijenjenom industrijskom objektu Vulkan u Rijeci. Uz holistički turizam, promiče održivost kao i brigu o cjelovitom zdravlju, dobrobiti pojedinaca, okoliša te održivom razvoju. Pristup Dharma hostela prepoznala je i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda koja mu je dodijelila nagradu za životno postignuće u turizmu.

Konavoski dvori

Konavoski dvori, koji su se smjestili u blizini Dubrovnika, dobili su titulu prvoga eko zelenog restorana u Hrvatskoj. Takvi restorani brinu se o održivom razvoju i svojim djelovanjem pridonose zaštiti prirode i okoliša. Prvenstveno je riječ o korištenju organskih namirnica u pripremi jela te obnovljivih izvora energije kao i održivih građevinskih materijala i smanjenju otpada i onečišćenja uz upotrebu ekološki prihvatljivih sredstava.

Moglo bi vas zanimati: Dentalni turizam u Hrvatskoj

Tekst: Ana Carević

Foto: Privatna arhiva, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!