Cikloturizam – aktivni odmor s ciljem uživanja i opuštanja

by Dalida Tomek

Cikloturizam – aktivni odmor i upoznavanje prirodnih ljepota koje uključuje prijevoz biciklom, a svrha mu je uživanje i opuštanje. Počeci ove vrste turizma sežu daleko u 19. stoljeće te ga povezujemo najprije s Velikom Britanijom uz koju su danas najznačajnije destinacije Francuska, Austrija, Njemačka te zemlje Beneluxa. Popularnost cikloturizma raste sve više i više, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, a u nastavku otkrijte koje lokacije Lijepe naše su otvorile vrata ovoj grani turizma.

Tko je cikloturist?

Osoba je to čija je glavna motivacija i težnja opuštanje, boravak u prirodi, istraživanje ljepota te zdrav način života. Kada govorimo o cikloturistima valja razriješiti dvojbu da to nisu isključivo osobe koje se koriste isključivo biciklom kao glavnim prijevoznim sredstvom tijekom cijelog putovanja već su to i svi oni koji iznajmljuju bicikle u određenim destinacijama te se na taj način upoznaju s ljepotama mjesta. Osim što cikloturisti u svakom trenutku imaju predivan pogled i upoznaju se s kulturnim znamenitostima, oni također uživaju i u gastronomskoj ponudi lokacije za koju su se odlučili.

Koje su predispozicije Hrvatske za cikloturizam?

Diljem Lijepe naše razvijene su i oformljene mnoge biciklističke staze, a niz je smještajnih kapaciteta koji su svoju ponudu prilagodili biciklistima osiguravši im sigurnost od kradljivaca bicikala kao i od lošeg vremena. Nadalje, postavljene su i stanice za odmor biciklista i osnovni servis za bicikle dok postoje i znamenitosti koje su prilagođene cikloturistima koji ih rado posjećuju. Ponuda je iz godine u godinu sve bogatija, a uz to Hrvatskoj na ruku ide geografski položaj i povoljna klima što bi ju moglo učiniti zemljom u kojoj se cikloturizam odvija tijekom cijele godine.

Zašto se odlučiti na ovakvu vrstu odmora?

Budući da je danas brzina nit vodilja, želimo što više, što brže, što bolje, a takav način života ujedno unosi i dozu stresa i napetosti vikend u prirodi na biciklu čini se kao odlična doza opuštanja, uživanja i punjenja baterija. Turisti koji se odlučuju za biciklizam ovu vrstu turizma stavljaju u sami vrh jer uz rekreaciju omogućuje osobnije i temeljitije istraživanje prirodnih ljepota i znamenitosti. Danas turisti više ne teže putovanju automobilom niti prevelike gužve, njihov primarni cilj jest aktivan odmor koji će im pružiti opuštanje, ali i upoznavanje s običajima i ljepotama. Ako se odlučite za ovakvu vrstu odmora, pomoć profesionalaca o izboru rute ili opreme pronađite ovdje – vjerujemo da će vam ljudi iz Cycling Croatia sigurno biti od pomoći.

Koja su najljepša mjesta u Hrvatskoj u kojima se razvija cikloturizam?

Povoljna klima, zime koje nisu prehladne te ljeta čija je temperatura podnošljiva, glavni je čimbenik zbog kojega europski stručnjaci vide potencijal Hrvatske u ovoj vrsti turizma. Jednako tako, raznolik krajobraz dodatna je prednost pa tako turisti mogu birati između brdovitih predjela Zagorja, ravne Slavonije, avantura u Gorskom dijelu Hrvatske kao i u pogledu na more i morskom zraku prekrasne hrvatske obale. Uz to, naša je zemlja bogata i kulturnim znamenitostima te gastronomskom ponudom što dodatno privlači i strane i domaće bicikliste. Međutim, loša infrastruktura za bicikliste temeljni je problem, a nešto više od polovice turista iskazuje nezadovoljstvo biciklističkim stazama Lijepe naše.

Posjetiti možete Nacionalni park Krku i uživati u uređenoj biciklističkoj stazi te sve njezine ljepote i slapove ovoga puta doživite i istražite na drugačiji način. Krka bike je projekt koji radi na razvijanju novih biciklističkih staza, a uz to što turistima želi pružiti potpuni doživljaj, cilj mu je i očuvanje prirode. Cikloturistički vidikovac s odmorištem Vrelo Cetine nalazi se otprilike sto metara iznad Vrela Cetine, hidrološkog spomenika prirode koji je poznat po dubini od 125 metara te je opremljen servisnim stanicama za bicikle, stalcima za bicikle i biciklističkim klupama. Dobro je spomenuti i primjer kojim je vidljivo da cikloturizam u Hrvatskoj iz godine u godinu napreduje, a riječ je o tomu da se grad Korčula odlučio za razvoj cikloturističke ponude koja će nas, vjerujemo, ostaviti bez daha.

Moglo bi vas zanimati: 8 razloga zbog kojih ćete sutra na posao krenuti biciklom

Tekst: Ana Carević

Foto: Pexels, Instagram

Možda će vam se svidjeti