6 grešaka kojima morate reći stop kako biste spriječili ispadanje i pucanje kose

by Vjera Pađen
kosa-slowliving

Kosa vam ispada, a vrhovi vam izgledaju beživotno i ispucalo? Razlog možete pronaći u svojim svakodnevnim ritualima. Kosu nesvjesno oštećujemo nepravilnom prehranom, ali i utjecajima izvana koje možemo kontrolirati (ako želimo!). Donosimo vam 6 najčešćih grešaka koje morate prestati raditi ako želite zaustaviti ispadanje kose i pucanje vrhova.

Stručnjaci ističu da odrasla osoba u prosjeku gubi između 40 i 120 vlasi. Ako ste i sami primjetili da vam ispada kosa prilikom češljanja, prana kose ili vezanja repa, obratite pažnju na ovih 6 grešaka u njezi kose. Ukoliko vidite da vam pada više vlasi od prosjeka, ne čekajte, kontaktirajte svog liječnika.

Perete kosu pretoplom vodom

Vruća voda isušuje kosu i vlasište, a to dovodi do lomljive, suhe i beživotne kose koja je sklonija ispadanu. Trudite se imati na umu da kosu treba ispirati čim hladnijom vodom. Ona će biti sjajnija, a i manje će se lomiti.

Pretjerano koristite aparate za stiliziranje kose

Kosa ima strukturu građenu od proteina koji ju štite, a visoka temperatura ih uništava. Čestim korištenjem pegle, fena ili figara vaša kosa bit će lomljivija i krhka. Ako ne možete bez aparata za stiliziranje kose potrudite se koristiti sprej za zaštitu kose. Ovdje možete pročitati kako kosu osušiti bez upotrebe fena.

Ne hranite se pravilno

Tek ako ste zdravi iznutra to će se odražavati na vašoj kosi, neovisno o tome koliko pripravaka za kosu koristite. U svoj organizam unosite namirnice koje su bogate vitaminima i bjelančevinama – vaša koža, ali i organizam će vam biti zahvalni. Ovdje pročitajte koje suplemente bi trebali uzimati ako ste prešli tridesetu.

Kosa vam je često u repu

Ako su punđe, visoki rep i zategnuta kosa među vašim omiljenim frizurama, bilo bi dobro da se neko vrijeme “odmorite” od istih. Na mjestu gdje vežete gumicu dolazi do pucanja vlasi ali i ispadanja kose na rubu gdje se spajaju čelo i vlasište. Upravo ova navika može dovesti do alopecije, odnosno ćelavljenja, što trajno slabi folikulu i kosa na tom mjestu više uopće ne raste. Pokušajte kosu češće nositi raspuštenu ili vezati nisko gumicama od tkanine, ali i nemojte ju uvijek vezati na istom mjestu.

Kosu izlažete suncu

Kosu često izlažete suncu, a to znači da velika većina UV zraka može doprijeti do nje. UV zrake  utječu na čvrstoću i čistoću kose, a to kao posljedicu može imati i lomljenje i ispadanje. Ovoga ljeta investirajte u predivan slamnati šešir ili maramu kojom ćete zaštititi kosu od direktnog udara sunca. Isto tako, ne zaboravite koristiti regeneratore koji sadrže UV zaštitu.

Često koristite šampon za suho pranje

Životni tempo u 6 brzini, obaveze, stres i umor glavni su razlog prolongiranja pranja kose i jedan od bitnih razloga zašto posežemo za suhim šamponom. Istina, tako štedimo svoje vrijeme, ali ne i svoju kosu. Čestice suhog šampona svojim prekomjernim korištenjem nakupljaju se na vlasištvu i pospješuju pojavu peruti. One zatvaraju folikule i to u konačnici onemogućuje našoj kosi rast.

Moglo bi vas zanimati: 5 super navika uz koje će vaša kosa biti zdrava i sjajna

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Instagram, Unsplash

Možda će vam se svidjeti