Ovo su vitamini i minerali koje žene trebaju uzimati nakon tridesete

by Vjera Pađen

Hrana koju kroz dan unosimu u organizam trebala bi zadovoljiti većinu naših dnevnih potreba vezanih za vitamine i minerale. No, kako starimo, to postaje sve teži zadatak. Upravo zato, većina žena odlučuje se za određene vitaminske suplemente.

Suplementi i dodaci prehrane poput kapsula, raznih prahova i šumećih tableta odličan su način da ojačamo organizam kvalitetnim nutrijentima koje ne dobivamo kroz hranu koju konzumiramo. Nakon navršene tridesete godine života žene su često fokusirane na  prevenciju starenja, održavanje zdravlja i povećanje energije. Neki vitamini i minerali pomažu nam u postizanju tih ciljeva, pa je preporučljivo pojačati njihov unos u organizam. Koji su to vitamini, saznajte u nastavku.

Željezo

Željezo je vrlo važan mineral za žensko zdravlje, a pogotovo za žene nakon 30. godine koje imaju jače menstruacije ili su trudne. Nedostatak željeza u tijelu uzrokuje pospanost, povećava šansu od zaraze i dobivanja infekcija te sprječava tijelo da održi normalnu tjelesnu temperaturu.
Žene bi trebale unositi  18 miligrama željeza dnevno. Vitamini A i C olakšavaju apsorpciju željeza u organizam, pa ih je dobro kombinirati uz ovaj mineral.

Vitamini A i C

Što kada bismo vam rekli da postoje vitamini koji usporavaju proces starenja? Vitamini A i C za to su zaslužni, a uz to, štite tijelo od slobodnih radikala koji doprinose razvoju brojnih bolesti modernog doba. Zato biste svakoga dana trebali unijeti barem 15 miligrama vitamina E koji jačaju imunitet, ali i ima anti-age efekt. Korisno je uz to uzimati barem 75 miligrama vitamina C koji pomaže apsorpciji vitamina E te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Vitamin B

Žene koje planiraju trudnoću trebale bi pojačati unos folne kiseline, odnosno vitamina B u organizam. Sve žene nakon 19. godine trebale bi dnevno unijeti barem 400 mikrograma folne kiseline.

Vitamin D i kalcij

U tridesetim godinama života žene trebaju početi razmišljati i o prevenciji bolesti poput osteoporoze koja čini kosti slabima. Upravo zato važno je početi uzimati odgovarajuće količine kalcija. Ako se pita stručnjake, oni preporučuju ženama mlađima od pedeset godina unos od 1000 miligrama kalcija svakoga dana. Suplementi kalcija vrlo često dolaze u kombinaciji s vitaminom D koji pojačava njegovu apsorpciju.

Magnezij

Grče vam se mišići i često ste umorni? Vašem tijelu nedostaje magnezija. Ovaj mineral regulira kontrakciju mišića, pravilne otkucaje srca i rad štitnjače. Svakodnevno biste trebali unijeti 350 miligrama magnezija, a trudnice 100 više od prosjeka. Do nedostatka magnezija u organizmu dolazi kada pretjerujete s ispijanjem kave i alkohola, ali i unosom šećera.

Na tržištu često pronalazimo suplemente magnezija u kombinaciji s kalcijem i cinkom koji održavaju koštano tkivo zdravim i nas reproduktivni sustav funkcionalnim.

Kako pravilno uzimati suplemente:

U multivitaminskim suplementima obično su zastupljeni vitamini A, B, C, D i E. Njih je preporučljivo uzimati ujutro nakon doručka.
Željezo se preporučuje piti dva sata nakon obroka te ih uzimati s nekim voćnim sokom. Magnezij i kalcij najbolje je uzimati uz večeru.

Pročitajte još i: Opet vas bole leđa? Saznajte kako si sami možete pomoći

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti