5 koraka do pronalaska najboljih tenisica za trčanje

by Anđela Sabranović

Tenisice za trčanje su neophodna investicija za svakog trkača, bilo da ste tek početnik ili iskusni maratonac. Pravi par tenisica može napraviti veliku razliku u vašoj izvedbi, udobnosti i prevenciji ozljeda, no s toliko različitih opcija, stilova i značajki na izbor, može biti teško znati odakle početi. Donosimo 5 koraka koji će vam olakšati izbor i pomoći da pronađete najbolje tenisice za trčanje prilagođene vašim potrebama.

Saznajte više o svojem tipu stopala

Svako stopalo je drugačije, no u pravilu oblici stopala mogu se podijeliti u nekoliko kategorija. Kod trčanja, jedan od bitnijih faktora je i pronacija stopala, to jest način na koji se vaša stopala uvijaju prema unutra pri hodu ili trčanju. Većina ljudi spada u jednu od tri kategorije:

  • Neutralno: Vaša stopala se uvijaju prema unutra malo, ali se zatim vraćaju u neutralan položaj.
  • Prepronacija: Vaša stopala se uvijaju prema unutra pretjerano, što stavlja veći napor na svod vašeg stopala i gležnjeve.
  • Nedovoljna pronacija: Vaša stopala se uvijaju prema van, što stavlja veći napor na vanjsku stranu stopala i potkoljenice.

Značaj poznavanja svog tipa pronacije je u tome što će vam pomoći da odaberete tenisice koje su dizajnirane za potporu vašeg tipa stopala i  tako pridonose smanjenju rizika od ozljeda. Ortoped vam može pomoći da procijenite svoj tip pronacije, kako biste prilagodili svoj stil trčanja i odabrali najbolje tenisice za vaš tip stopala.

Uzmite u obzir površinu na kojoj trčite

Gdje najčešće trčite? Na asfaltu, stazi za trčanje ili u teretani? Svaka podloga ima svoje karakteristike i tvrdoću pa je pri odabiru tenisica dobro razmisliti na kakvom terenu ćemo ih najviše koristiti. Kod tvrđih podloga izaberite tenisicu koja će amortizirati udarac i olakšati pritisak na zglobove, a kod glađih obratite pažnju na đon tenisice kako ne bi došlo do proklizavanja za vrijeme trčanja. Na https://ecipele.hr/c/muske/sportska-obuca/trcanje možete pronaći velik izbor tenisica za trčanje za sve podloge i tipove stopala.

Kakav je vaš stil trčanja

Neki trkači kod trčanja prvo slijeću na pete i zatim se „kotrljaju“ na srednji i prednji dio stopala, dok neki prvo tlo dodiruju srednjim ili prednjim djelom stopala. Vaš stil trčanja također će vam pomoći da odaberete pravi tip tenisice. Trkačima koji pri padu stopala slijeću na pete su potrebne tenisice s dobrom amortizacijom za apsorbiranje šokova, dok oni kojima tlo dodiruju prvo srednji ili prednji dio stopala mogu odabrati tenisice s više fleksibilnosti.

Isprobajte različite tenisice

Važno je isprobati različite tenisice kako biste pronašli one koje najbolje odgovaraju baš vašim potrebama. Tenisice bi trebale biti udobne i pružati dobru potporu. Između vašeg najdužeg prsta i kraja tenisice treba biti prostor od oko širine palca. Adidas proizvodi dostupni na Ecipele.hr pokrivaju velik izbor tenisica za trčanje, od modela za svaki dan do pravih sportskih tenisica za trčanje.

Uzmite u obzir svoj budžet

Tenisice za trčanje mogu koštati od par desetaka pa do par stotina eura. Važno je pronaći tenisice koje odgovaraju vašem budžetu, ali nemojte štedjeti na kvaliteti. Dobri par tenisica za trčanje će vam trajati dugo i pomoći vam da izbjegnete ozljede. Nemojte se bojati eksperimentirati, možda će trebati par pokušaja i pogrešaka da pronađete savršen par tenisica. Nastavite isprobavati različite tenisice i testirati ih dok trčite dok ne pronađete one koje vam zaista odgovaraju.

Moglo bi vas zanimati i: Kako postići unutarnju harmoniju uz meditativno trčanje?

Tekst: PR

Foto: PR

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!