3 savjeta kako ostvariti digitalni balans u svakodnevnom životu

by Dalia Žmegač-Kunić

Kako samo jednostavno zvuči riječ balans, a kako ju je teško ostvariti u životu onda kada je to potrebno. Postizanje ravnoteže i sklada u životu zahtijeva jako puno energije, truda i želje da ih ostvarimo, o kojem god području se radilo.

Iako nam tehnologija prije svega omogućuje nevjerojatnu brzinu i dostupnost informacija, kao i visoku razinu povezanosti, digitalni balans je itekako potreban i poželjan u svakome danu i posebno ga teško postići zbog brojnih distrakcija s kojima se svakodnevno susrećemo. Osim što takva vrsta ravnoteže može donijeti osvježenje brzom tempu života, važna je i kako bismo sačuvali (mentalno) zdravlje, efikasnost i produktivnost.

Zato u nastavku donosimo nekoliko savjeta kako postići taj prijekopotrebni digitalni balans.

digitalni balans

Postavljanje granica

Uravnotežena upotreba tehnologije koja se svjesno i kontrolirano prakticira svaki dan ima za cilj prakticiranje onoga što tehnologija suštinski jest – alat koji olakšava život modernog čovjeka. Sve dublje i više od toga čini da tehnologija preuzima ulogu vodiča i vodi naš život u smjeru trendova, kao i tehnološke brzine i kaosa. To nikako ne bismo trebali željeti, a spriječiti možemo uz jasno postavljanje granica samima sebi. Definirajte vrijeme u kojem ćete koristiti tehnološke uređaje poput računala, mobilnih telefona ili televizije. Ostatak svog vremena posvetite sebi i svim nedigitalnim aktivnostima koje volite raditi ili s obitelji i prijateljima izađite u šetnju prirodom. Za to vrijeme isključite zvuk za obavijesti koje vas neće ometati u dijelu dana rezerviranom za opuštanje i odmak od tehnologije.

Prioritizacija zadataka

Organizirajte svoj dan prema prioritetima i podijelite ga na sve one zadatke koji su hitni i bitni, te na manja, sitna zadovoljstva koja ne uključuju tehnologiju. Zaboravite na skrolanje društvenim mrežama unedogled. Odradite sve što je potrebno u zadanom vremenu, a onda se posvetite ostalim zadacima. Ne dopustite si zamagljenu granicu između privatnog i poslovnog. Pokušajte svaki dan izbaciti barem jednu lošu naviku koja se tiče pretjeranog korištenja tehnologije i zamijeniti je jednom dobrom u cilju boljeg i kvalitetnijeg života.

Usmjeravanje fokusa

Prilikom korištenja tehnologije, pokušajte usmjeriti fokus na ono što je potrebno odraditi. Iskoristite dostupne digitalne alate tako da budete efikasniji, brži i precizniji u rješavanju privatnih i poslovnih zadataka. Svakako isprobajte i digitalni detoks. To je sjajan način kako jednom dnevno u vrijeme kada vam najviše odgovara svoje misli možete očistiti od svih digitalnih nepotrebnih distrakcija koje vam inače crpe energiju, a vi ne znate kako se od toga obraniti. U tom periodu, posvetite se aktivnostima koje vas vesele poput raznih hobija, čitanja knjiga ili sporta koji volite.

Ako ne uspijete odmah u prakticiranju ovih strategija, ne brinite i dajte si više vremena. I jedna loša navika manje ponekad puno znači, osobito kada je digitalni balans u pitanju, zato ustrajte i samo hrabro do cilja!

Moglo bi vas zanimati i:  Na ovih 10 načina telefon ometa vaš fokus i produktivnost

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!