10 aplikacija za self love i self care koje vrijedi isprobati

by Anđela Sabranović

Naravno da briga o sebi nije sebičnost. Briga o sebi ili self care je samo jedno od oblika iskazivanja i njegovanja ljubavi prema sebi tzv. self love koju je potrebno imati kako bismo mogli voljeti druge. A kako je možda ponekad teško izdvojiti vrijeme za sebe i brigu o sebi, pogotovo ako ste naviknuli sebe stavljati na drugo ili zadnje mjesto, pravo je vrijeme da steknete tu naviku. Možda je baš veljača kao mjesec ljubavi idealna za uvođenje promjena u kojima ste vi u glavnoj ulozi.

Zahvaljujući „čudima moderne tehnologije“ danas su dostupne razne aplikacije koje brinu za mentalno, emotivno ili fizičko zdravlje, potiču na stvaranje pozitivnih navika, interaktivnim vježbama pomažu osvještavanju naših potreba, motiviraju i inspiriraju kroz pozitivne poruke. Ovi virtualni asistenti mogu vam biti na usluzi za poboljšanje života, životnih navika, te naravno, brigu o sebi. Drago nam je da interes za time postoji i kod nas jer smo pronašli 5 hrvatskih aplikacija koje dovode u fokus upravo sve ovo o čemu smo pričali i koje vrijedi isprobati, a bacili smo pogled i na aplikacije svjetskih proizvođača.

5 domaćih aplikacija za self care i wellbeing

  1. Brinem o sebi 365

Navedeni naziv Brinem o sebi 365 dana nije ustvari primarno aplikacija već motivacijski printani kalendar koji ima QR kod koji je povezan s bogatim digitalnim sadržajem. Osim što ovo nije samo kalendar, već kontinuirani motivator na aktivnu i svjesnu brigu o svom umu, duhu i tijelu, online sadržaj s kojima je povezan ovaj proizvod je proaktivan i prepun izazova na tjednoj i mjesečnoj bazi. Osim glavnih kreatorica i začetnica ideje o ovom projektu – grafičke dizajnerice Karle Krizmanić i psihologinje Gordane Trošt-Lanča, u projektu sudjeluju mnogi stručnjaci i mentori s područja joge, psihologije, prirodne njege lica, brige o domu kao zdrave oaze itd. Kalendar sadrži i mnoštvo drugih sadržaja – u samom printanom obliku kao i u online verziji.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli #brinemosebi365dana (@brinemosebi365)

  1. FitMindset

FitMindset je aplikacija koju su razvile Katarina Pavliša i Martina Šušnjara te okupile razne stručnjake za mentalno zdravlje, osobni razvoj, mindfulness, nutricioniste i fitness trenere koji su pomogli u kreiranju sadržaja. Aplikacija kreira podršku kako bi korisniku pomogla usvojiti nove životne vještine i zdrave navike koje će voditi uspostavljanju ravnoteže u životu. Upravo uvođenje novih navika zahtjeva određeni proces za koji je bitna ustrajnost, predanost i kontinuitet. Aplikacija sadrži brojne mentalne vježbe i meditacije za smanjenje stresa, povećanje produktivnosti, samopouzdanja, osjećaja zadovoljstva i wellbeinga. Sadržaj u aplikaciji strukturiran je kroz pomno osmišljen FitMindset wellbeing model koji se sastoji od 6 ključnih životnih dimenzija: emocije, svjesnost, ispunjenost, povezanost, uspjeh i vitalnost. 

  1. Naomi

Hrvatsku aplikaciju za mentalno zdravlje koja smanjuje stres i zabrinutost, a povećava samopouzdanje i raspoloženje razvili su Sandro Kraljević, mag.psych s Marinom Šabijanom i Nikolinom Šaravanjom. Sadržaj aplikacije obuhvaća više od 50 različitih tehnika koje pomažu kada je riječ o stresu i neugodnim stanjima poput smanjenja učestalosti paničnih napadaja, kontrolu ljutnje i slično, te također sadrži tehnike za opuštanje, spavanje, poboljšanje raspoloženja i samopouzdanja. Interaktivne vježbe koje sadrži Naomi temeljene su na znanstvenoj kognitivno – bihevioralnoj psihoterapiji, a grafički prikazi napretka korisnika i dnevnički zapisi koje korisnik redovito upisuje u aplikaciju pomažu da se osvijeste i promijene ti obrasci.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli NAOMI za mentalno zdravlje (@naomi.app)

  1. Ani Biome

Ani Biome također nije primarno aplikacija već nudi Age Biotics proizvode fermentiranih mikronapitaka koji se uzimaju svaki dan, a koji utječu na uravnoteženje crijevnog mikrobioma. Poznato je kako se u crijevima stvara oko 95 % neurotransmitera te se putem osi crijeva-mozak utječe na mentalno stanje. Aplikacija sadrži niz biopsiholoških pitanja koja svaki dan provjeravaju vaše psihičko stanje a tiču se samopouzdanja, društvenog života, kako se osjećate, jeste li dobro spavali i slično te nakon čega se radi scan jezika i aplikacija zatim preporučuje koji AgeBiotics popiti. Aplikacija je nešto poput journalinga. Godišnja pretplata na AgeBiotics proizvode uključuje i zanimljiv gadget Oura ring koji vrlo detaljno mjeri proces spavanja, otkucaje srce, temperaturu, vrijeme aktivnosti i odmora, razinu stresa, žensko zdravlje i cikluse te time pomaže u praćenju općeg psihofizičkog zdravlja. Osnivači Ani Biome start upa su Nika Pintar i Bruno Balen.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ani Biome (@ani_biome)

  1. Bellabeat

Bellabeat je još jedan proizvod koji nije primarno aplikacija već je povezan s fizičkim proizvodom, a Urška Sršen i Sandro Mur čine hrvatsko-slovenski tim osnivača ovog svjetski poznatog startupa. Bellabeat čini ustvari pametni nakit elegantnog i jednostavnog dizajna, bez tipki i zaslona, a namijenjen je prvenstveno za praćenje zdravlja žene. Nakit se povezuje s aplikacijom Bellabeat Wellness Coach. Sama aplikacija ima veliku bazu odnosno knjižnicu wellness sadržaja iz područja fitnessa, ljepote, mindfulnessa, hidratacije, spavanja i prehrane te istovremeno prikuplja biometričke podatke putem Bellabeatovih uređaja (Ivy, Leaf, Time & Spring) koje se prevode u djelotvorno znanje dajući izvješća o analizi tijela i performansama korisnika.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Bellabeat (@bellabeat)

Izdvajamo 5 stranih aplikacija za self care i wellbeing

  1. Gratitude

Iako se primarno bazira na pisanju zahvalnosti, ova Gratitude aplikacija ima i opciju izrade ploče ciljeva (vision boarda) te vam dozvoljava unos fotografija nakon svake zahvale. Pozitivne poruke koje vas dnevno podsjećaju na malene životne radosti ustvari pomažu da se fokusirate na zahvalnost i trenirate svoj um da razmišlja pozitivno.

  1. MindDoc

MindDoc je nešto poput osobnog psihologa koji vam je uvijek na raspolaganju. Aplikacija vas triput dnevno ispituje o tome kako se trenutačno osjećate te bilježi vaša stanja i osjećaje pa možete pratiti obrasce ponašanja, promjene raspoloženja i osvijestiti važnost pojedinih stanja i emocija.

  1. UpLife

UpLife se temelji na kognitivno-bihevioralnoj terapiji (CBT), pouzdanom terapeutskom pristupu, i pomaže da se korisnik snosi sa stresom, smanji tjeskobu, poveća samopoštovanje i motivaciju, upravlja osobnim izazovima, njeguje odnose i prvenstveno daje prioritet brizi o sebi.

  1. Happify

Ova aplikacija sadrži provjerene aktivnosti i igre s pomoću kojih šalje personalizirane povratne informacije i daje podršku vašem napretku da svakodnevno radite na sebi, svojim uvjerenjima, mislima i osjećajima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Happify by Twill (@twill_happify)

  1. Calm

Kao što samo ime govori, cilj aplikacije Calm je da se opustite i riješite stresa s pomoću vođenih meditacija, vježbi disanja i zvukova prirode za opuštanje i bolje spavanje.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Calm (@calm)

Moglo bi vas zanimati i: Što sad ljubav ima s tim?

Tekst: Petra Šafranko

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!