10. Allianz Motor Day – Povećanje stope ekoloških popravaka za dva postotna boda može smanjiti godišnje emisije CO2 za trideset tisuća tona

by Anđela Sabranović

Na 10. Allianz Motor Day događanju pitanje je bilo koliko održivo može biti automobilsko osiguranje. Rasprave na međunarodnom događaju čiji je domaćin bio Allianz bile su usredotočene na to kako se elektromobilnost može promicati kao ključna poluga za dekarbonizaciju u segmentu proizvoda, ali i usluga te kako se održivim upravljanjem štetama mogu smanjiti emisije CO2.

Popravljanje umjesto zamjene novim dijelovima

Allianzov prijedlog bio je jednostavan: „U osiguranju automobila vidimo mnoge poluge u održivom upravljanju štetama koje mogu znatno smanjiti emisije CO2“, izjavio je Klaus-Peter Roehler, član upravnog odbora Allianz SE, odgovoran za poslove osiguranja u Njemačkoj, Švicarskoj, središnjoj i istočnoj Europi te u Global P&C Retail i SMC i Global Claims. „U tom kontekstu najvažnije je pronaći prikladna rješenja za popravak umjesto da se upotrebljavaju novi dijelovi.“

Većina šteta od sudara motornih vozila male su do srednje veličine i uglavnom zahvaćaju vanjske dijelove vozila te za njih postoji ekološka opcija popravka. Proizvodnja novih dijelova ima mnogo veći otisak CO2 nego njihov popravak. „Iako se te opcije kod popravka vozila primjenjuju već danas, postoji veliki potencijal za poboljšanje u tom sektoru. Ako osiguravatelji povećaju stope popravaka u Europi za samo dva postotna boda na godinu, prema mišljenju naših stručnjaka, može se izbjeći gotovo trideset tisuća tona emisija CO2, što je jednako godišnjoj potrošnji energije u oko 5100 kućanstava”, objašnjava Roehler. „To ide u prilog našem prijedlogu da u budućnosti povećamo broj ekološki prihvatljivih popravaka.“

Certifikacija održivih autoservisa

Još jedna poluga za održivije upravljanje štetama jest standardizirana certifikacija radionica na europskim tržištima prema kriterijima održivosti. „Allianz, zajedno s drugim sudionicima u industriji motornih vozila, želi stvoriti zajedničke standarde diljem Europe“, kaže Roehler. „Samo tako u odabir autoservisa možemo svjesno uključiti pridržavanje kriterija održivosti.”

Omogućiti dostupnosti električnih vozila širem krugu korisnika

Zakonom o klimi EU-a propisano je da bi Europa do 2050. trebala postati klimatski neutralna, a da 2030. emisija stakleničkih plinova trebala biti smanjena za najmanje 55 posto u usporedbi s razinama iz 1990. godine. Aktivnosti UN-ova Saveza za osiguranje s neto nula emisijama (NZIA) pridonose tomu ukupnom smanjenju. Allianz je bio među pokretačima i suosnivačima Saveza u ljeto 2021. radi promicanja dekarbonizacije portfelja osiguranja.

„Zauzimamo holistički pristup temi održive mobilnosti. I jedna je stvar jasna: bez održive mobilnosti i dosljednog širenja električne mobilnosti ne mogu se postići EU-ovi ambiciozni ciljevi ”, kaže Roehler. „Kako bi električna mobilnost bila prikladna za veći broj ljudi, svi sudionici na tržištu moraju stvoriti rješenja prilagođena korisnicima. To uključuje, među ostalim, brže širenje infrastrukture za punjenje, konkurentne cijene i korisne usluge vezane za električna vozila.”

Platforma za električna vozila koja pomaže korisnicima da se odluče na održivu mobilnost

Allianz surađuje s priznatim stručnjacima i robnim markama kako bi stvorio digitalnu platformu za električna vozila koja će kupcima pružiti sveobuhvatne informacije o električnoj mobilnosti i ponuditi odabrano tržište za sve što je povezano s električnim vozilima. Platforma će početi s radom početkom 2023. godine, počevši od Njemačke.

Zelena usluga osiguranja električnih vozila

Kako bi pružili pokriće koje će korisnike potaknuti da nesmetano uživaju i omogućiti im da se osjećaju sigurno na cesti, Allianz na hrvatskom tržištu nudi Moj električni auto paket usluga koji je prilagođen specifičnim potrebama vozača električnih vozila i automobila. Za sve vlasnike električnih ili hibridnih vozila u sklopu usluge, osim standardnih pokrića, osigurana je i baterija te oprema za punjenje vozila i dostupna posebna asistencija na cesti čak i zbog ispražnjene baterije. Pri tome je korisnicima, ako je dostupna, omogućena usluga mobilnog punjenja ili usluga prijevoza vozila do najbliže stanice za punjenje. U slučajevima kada su ispunjeni preduvjeti za uslugu zamjenskog vozila, osiguranici električnog vozila će kao zamjensko vozilo također dobiti električno vozilo kako bi i dalje uživali u svojoj zelenoj vožnji.

Tekst: PROMO

Foto: PROMO

Možda će vam se svidjeti