Zimnica i njena priprema: na što biste trebali pripaziti?

by Dalida Tomek

Jesen je vrijeme za pripremu zimnice. Priprema zimnice ima dugu tradiciju, a tajna pripreme nije samo u organski uzgojenom voću i povrću već i u načinu spremanja. Iako svatko ima svoje trikove kojima se vodi tijekom pripreme zimnice, u nastavku izdvajamo neke od savjeta koji bi vam mogli doći i pomoći vam da na najbolji mogući način sačuvate sve vitamine i minerale iz namirnica kojima se koristite.

Priprema zimnice zahtijeva vrijeme i može biti pravi obiteljski doživljaj. Posvetite se odabiru namirnica, bez obzira na to kupujete li ih ili berete iz vlastitog vrta. Možete se odlučiti na miješanje raznih vrsta voća, povrća i začina kako bi vaše tegle bile što šarenije i nutritivno bogatije. U slanim i slatkim zimnicama možete uživati tijekom cijele godine, a s malo mašte možete unijeti i neke preinake zbog čega ćete još više uživati u domaćim džemovima, marmeladama, sokovima i umacima.

Na što biste trebali paziti?

Zreli i zdravi plodovi. Uvijek birajte plodove koji su zreli i zdravi te vodite računa o tome da oni nisu oštećeni, odnosno da su bez tragova bolesti i truleži.

Naglasak je na čistoći. Osim što sve namirnice moraju biti oprane i čiste, potrebno je voditi brigu i o tome da sav pribor i staklenke u koje se stavlja zimnica budu sterilizirani i čisti. Sve to je preduvjet koji vodi do dugotrajnosti i kvalitete. Staklenke dobro operite te ih potom sterilizirajte u prokuhanoj vodi ili ih stavite u pećnicu na 15 minuta i 120 °C.

Pazite na konzerviranje. Zimnica je posebna po tome što u njoj nema umjetnih konzervansa, već se njezino kvarenje sprječava prirodnim konzervansima. U tu skupinu namirnica ubrajaju se bosiljak, gorušica i hren koji se uz ocat, sol i šećer dodaju kako bi se zimnica sačuvala.

Ne pretjerujte sa šećerom. Umjesto recepata naših baka koji uključuju velike količine šećera prilikom raskuhavanja voća, smanjite količinu jer voće već prirodno sadrži šećere. Okus marmelade u koju ste dodali vrlo malo šećera bit će izvorniji i prirodniji, a ako ipak volite slađe upotrijebite zdravije verzije kao što su med, agavin sirup i stevija. Kada pripremate slatku zimnicu možete dodati i začine poput cimeta, anisa, limuna i naranče kako biste upotpunili okus.

Veličina je važna. Pravila za pripremanje voća i povrća nisu univerzalna. Vodite računa i o njihovoj veličini i obliku te budite dosljedni. Mrkvu i celer, kao i slične vrste povrća, režite na ploške ili kockice jednake veličine kako bi se svaki komad ravnomjerno ukiselio.

Zimnicu čuvajte na suhom mjestu. Kada napunite staklenke, odložite ih na suho i tamno mjesto. Idealna temperatura za čuvanje zimnice bila bi 10°C.

Moglo bi vas zanimati: Donosimo vam recept za sočne knedle sa šljivama koje će voljeti svi vaši ukućani

Tekst: Ana Carević

Foto: Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!