Donosimo vam recept za sočne knedle sa šljivama koje će voljeti svi vaši ukućani

by Anđela Sabranović

Šljive su itekako sočno voće koje nam je trenutno dostupno na svakom koraku što je idealna prilika da pripremimo ovaj neodoljivi recept za knedle. Predlažemo da ga isprobate već danas za desert.

Recept se sastoji od nekoliko jednostavnih koraka za pripremu, a potrebna vam je nekolicina sastojaka koje vjerojatno već imate kod kuće.

Sočne šljive tako će se naći u srcu hrskavih knedli koje su ekstremno sočne iznutra, a šljive će postati slatko iznenađenje pri svakom zalogaju.

Recept otkrijte u nastavku.

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 8-12 šljiva
  • 2 žlice granuliranog šećera za punjenje šljiva (po želji)
  • 1 šalica (125 g) univerzalnog brašna
  • 3 žlice (37 g) griza
  • 1/4 žličice soli + prstohvat
  • 1 žlica maslaca, otopljenog
  • 1 veliko jaje

Za premaz od krušnih mrvica:

  • 3 žlice (42 g) neslanog maslaca
  • 1/2 šalice (50 g) mrvica
  • 1/2 šalice (50 g) mljevenih lješnjaka (ako nemate pri ruci, upotrijebite druge mljevene orahe ili više mrvica)
  • 2 žlice (30 g) granuliranog šećera
  • 1/4 žličice cimeta (po izboru)
  • Šećer u prahu za posipanje (po izboru)

Priprema:

Skuhajte krumpir i kuhajte dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se ohlade dovoljno za rukovanje, ogulite ih i procijedite, a zatim usitnite. Pazite da ne ostanu komadići krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Ribani krumpir zatim ohladite.

U međuvremenu operite šljive. Svaku šljivu prerežite po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da možete ukloniti koštice. Ako volite više slatke knedle, možete šljive napuniti s pola žličice šećera. Alternativno, šljive možete ostaviti cijele s košticom unutra – na taj način lakše ćete omotati tijesto. Šljive ostavite sa strane.

U veliku zdjelu stavite naribani krumpir. Pospite sa soli i maslacem, pa dodajte brašno i griz. Miješajte dok se ne obradi većina brašna. Dodajte jaje i umiješajte vilicom, a zatim kratko zamijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formiraju tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.

Podijelite tijesto na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako su vam šljive prilično velike, podijelite tijesto na 8 dijelova. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite ih na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je teže zamotati tankim tijestom.

Moglo bi vas zanimati: Recept za juhu od buče koja uz ove dodatke može zamijeniti i ručak

Tekst: Vjera Pađen

Foto: liviena.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!