Zdravlje za život: Ciklus promjena napreduje u željenom smjeru

by Vjera Pađen

Mateja Vadlja druga je kandidatkinja izazova Zdravlje za život. U razgovoru nam je otkrila kako promjene idu u željenom smjeru i da je veseli povratak u dobru formu, treniranje na otvorenom i rezultat koji se već polako vidi. Napominje da joj se vratio žar za treniranjem i onaj dobar osjećaj nakon odrađenog treninga. Što nam je sve otkrila, saznajte u nastavku.

Kako za sada napreduje vaš ciklus promjena, kako se slažete sa vašim trenerima? Jeste li kliknuli na prvu ili je prošlo određeno vrijeme do prilagodbe?

Ciklus promjena polako napreduje u željenom smjeru. Suradnja s trenerom od početka je odlična te nije bilo potrebno vrijeme prilagodbe. Svojim pristupom ulijeva povjerenje, uvijek spreman odgovoriti na sva pitanja te nesebično dijeli svoje znanje i iskustvo. Pažljivo prati rad i napredak i prilagođava progresiju treninga, a sve to na siguran način kako ne bi došlo do ozljede, a da se i u ovom kratkom periodu postignu rezultati i napreduje u željenom smjeru.

Mateja Vadlja, kanditatkinja

Mentalno zdravlje jako je bitno za promjenu. Koliko vam pomažu susreti s vašim mentalnom trenericama? Jeste li naučili o sebi nešto novo i vidite li već sada napredak u tom, mentalnom smislu? Ako da – kakav.

Susreti s mentalnom trenericom Sandrom uvelike mi pomažu. Od samog početka ima značajan doprinos u cijelom procesu. Naučila sam nešto novo i dobila korisne smjernice za rad na sebi. Jako se veselim daljnjim susretima i novim saznanjima. Odradili smo testiranje čime sam dobila uvid u trenutno stanje i na kojim aspektima je potrebno raditi. Kako je promjena kao takva izazovna, usmjerile smo se na nošenje s raznim pritiscima i stres menadžmentu, točnije upravljanju emocijama. Također sam naučila i tehnike relaksacije, kao što je npr. vježba trbušnog disanja, koju svakodnevno primjenjujem i gdje vidim određene efekte. U cijelom procesu rad s mentalnom trenericom ima jako pozitivan utjecaj na mene, tako da radimo i na pripremi za nastavak i nakon projekta.

Mateja u razgovoru sa svojom mentalnom trenericom Sandrom

Na početku ovog izazova sastali ste se i sa nutricionisticom Almom Bunić. Ona vas je savjetovala i izradila jelovnik. Opišite nam, koje promjene ste uveli u svoju prehranu i kako sad izgleda vaš jelovnik?

Jelovnik je sastavljen od pažljivo izbalansiranih obroka u kojemu su zastupljene sve vrste namirnica. Prehrana je raznolika, jako ukusna. Jelovnik je sastavljen od pet obroka, doručak, ručak, večera i dvije užine, jutarnja i popodnevna, tako da se održava razina energije tijekom dana.

Mateja na savjetovanju kod nutricionistice Alme Bunić

Koliko dugo vam je trebalo da pohvatate konce treninga? Imate li ranijeg iskustva u treniranju?

Imam ranijeg iskustva u treniranju tako da sam se brzo prilagodila.

Koliko je bitno imati osobu koja će vas voditi kroz trening i mislite li da bi bez pomoći osobnog trenera uspjeli u svojem cilju?

Vođeni trening pojednostavljuje proces treniranja, jer dok kod samostalnog treniranja sam trebaš voditi brigu o par segmenata, kao što je osmišljavanje treninga, brojanje serija, kontrola vremena i sl., i uza sve to održati motivaciju na nivou, u slučaju vođenog treninga svu pažnju možeš usmjeriti na pravilnu izvedbu same vježbe. Tako da imati nekoga tko sve to radi za tebe, značajno pojednostavljuje i dovodi do uživanja u samom trenažnom procesu.

Mateja i Luka, privatni trener, na jednom od njihovih treninga

Kako izgleda vaš tjedni program treninga? Koliko često trenirate i kako vam izgleda trening?

Tjedni plan treninga je tri puta tjedno. Trening se prilagođava mojim mogućnostima uz progresiju iz treninga u trening. Trening je kombinacija kardio i vježbi s opterećenjem.

Koji vam je omiljeni tip treninga (hodanje, trčanje, vježbe…nešto drugo, napišite što)? Koja vježba vam je najdraža?

Volim biti aktivna i veselim se svakom vođenom treningu, svemu što mi predstavlja izazov i omogućuje napredak. Kako izgleda jedan od Matejinih treninga pogledajte ovdje.

Kako su reagirali vaši bližnji, rodbina i prijatelji kada ste rekli da krećete s izazovom?

Obitelj i oni koji su mi važni i dragi, uvijek su tu za mene te uvijek mogu računati na njih i njihovu podršku.

Postoji li koja “zabranjena namirnica” bez koje nikako ne možete? Koliko često si ju dopustite?

Mislim da je u svemu potrebno pronaći ravnotežu i da ne treba ići niti u jednu krajnost, osim ako to nije potrebno iz zdravstvenih razloga. Inače mislim da treba imati jedan zdrav odnos prema hrani i dopustiti si povremeno nešto tzv. zabranjeno. Kod mene je tu odabir uvijek u smjeru neke slastice, ali i sada u jelovniku imam jedan dan u tjednu zdravo slatko, i to je i više nego odlično. Dok bi inače posustala i posegnula za slatkim, tijekom ovog izazova, tu je uvijek prisutna podrška mentalne trenerice i trenera koji prate napredak i to je dovoljna motivacija za neposustajanje, što ću primjenjivati i kasnije u samostalnom radu.

Imate li neku poruku za naše čitateljice koje planiraju ovakvu vrstu promjene?

Planirajte promjenu, razradite korake na putu do cilja i veselite se malim koracima. Imajte povjerenja u sebe i polako, strpljivo, svojim tempom do željenog cilja. Nemojte se obeshrabriti na tom putu.

 

 

Moglo bi vas zanimati: Zdravlje za život: Napredak se već može vidjeti!

Razgovarala: Vjera Pađen

Foto: Irena Šimić, privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti