Wellness vikend: Bijeg na mjesto na kojem ćete napuniti baterije i razmaziti se

by Anđela Sabranović

Iako prosinac smatramo ‘the most wonderful time of the year’ ili najdivnijim dijelom godine, on zna biti itekako izazovan i stresan. Mnogi u to vrijeme osjete nezadovoljstvo i postaju nervozni, pa čak i anksiozni, zbog svega što se od njih očekuje, što ‘moraju’ napraviti, a što su si često i sami nametnuli. Užurbanosti i ‘to do’ listama ne pomažu ni kratki dani i tmurno i mračno vrijeme, što može dovesti i do razvoja sezonske zimske depresije. Očituje se ona u potištenosti, iscrpljenosti i povlačenju u sebe.

Iako možda u siječnju imamo više vremena, ne dopustite da vas prosinac i blagdani samelju, a zimska depresija ulovi. Kad osjetite da vam je svega previše, jednostavno uzmite vremena za sebe i pobjegnite na wellness vikend. Ma ne mora čak biti niti vikend, može biti i dan ili par sati, ali neka bude onda kad vam treba. Udovoljite sebi i svome tijelu. Obratite pažnju na svoje zdravlje, kako fizičko tako i mentalno, i razmazite se.

Pokušajte pronaći wellness oazu u svojoj blizini i provedite opušten vikend

Cilj wellnessa je osjećati se dobro, biti zdrav i postići ravnotežu u svim aspektima života: psihičkom, fizičkom, emocionalnom, duhovnom, društvenom, profesionalnom, intelektualnom… Bit će to najjednostavnije ukoliko se odmaknete od svih distrakcija kojima ste okruženi. Pronađite wellness ili spa oazu u svojoj blizini i rezervirajte svoje vrijeme.

Posjetite saunu u kojoj ćete znojenjem izbaciti toksine iz svog organizma. Isprobajte aufguss, ritual u kojem će Aufguss majstor specijalnim vrtloženjem zraka uz pomoć ručnika dodatno potencirati toplinu koja djeluje na tijelo. Tretman traje 15-ak minuta, a temperatura se penje i na 120°C. Moguće je prije tretmana nanijeti i piling ili masku kako bi koža nakon tretmana bila još ljepša.

Iskušajte hamam, što u prijevodu znači ‘širi toplinu’, tradicionalni istočnjački ritual koji će vam okrijepiti tijelo i dušu. Hamam započinje boravkom u parnoj sauni na 45°C i 100% vlage što će otvoriti pore i potaknuti znojenjem kojim će se iz tijela izlučiti toksini. Nakon toga uslijedit će naizmjenično polijevanje tijela toplom i hladnom vodom, tzv. ‘kneippanje’, na velikom grijanom kamenom stolu. Pilingom uz pomoć kese, posebne rukavice, uklonit će se površinski sloj kože i potaknuti cirkulacija. Ritual završava ‘pranjem’ tijela sapunicom i nježnom masažom, nakon čega ćete odmoriti u prostoru za opuštanje uz biljne čajeve.

Naručite se na masažu koje će djelovati opuštajuće na vaše umorno i stresom izmučeno tijelo. Možda biste mogli provjeriti nude li u wellnessu Lomi-lomi Nui masažu, drevnu havajsku tehniku masaže koja se temelji na filozofiji da sve što postoji teži harmoniji i ljubavi, pa ova masaža opušta i brzo uklanja napetost. U masaži se najviše koriste laktovi i podlaktice, a pokreti su dugi i spori čime se otklanjaju ne samo tjelesne blokade koje sprečavaju protok energije, već i negativna emocionalna stanja.

Umirite misli u prostorijama za odmor

Pođite na neki od tretmana za lice koji će vam vratiti boju i svježinu, što automatski znači kako ćete izgledati njegovanije i nekoliko godina mlađe. Ovisno o stanju kože odaberite tretman koji će joj vratiti vlažnost, nahraniti kožu, stimulirati mišiće lica i/ili smanjiti vidljivost finih bora. Opustite se, umirite misli i odrijemajte u prostorijama za odmor, iskusite i malo fizičke aktivnosti na bazenima.

Isključiti se iz svega stresnoga na nekoliko sati i ući u jedan novi svijet potpuno izoliran od onoga što vas opterećuje, može biti pravi blagoslov za um i tijelo. A tako nešto najbolje je iskusiti u wellnessu, unutar četiri zida, s mobitelom, laptopom, mailovima i pozivima koji su ostali vani. Može vam ovo zvučati sebično i nemoguće, no neće stati svijet i zemlja će se nastaviti okretati oko Sunca (i oko svoje osi!), čak i ako se ‘ištekate’ iz svega na jedan dan ili par sati.

Vratit ćete se svježiji, s više dobre energije, mirnijeg uma i staloženih misli i vrlo je moguće da ćete neki problem koji niste mogli riješiti – jednostavnije apsolvirati. Ili vam se bar neće činiti tako strašnim kao što je to bilo nekoliko sati ranije.

Moglo bi vas zanimati:Mrzlin Grad – savršena destinacija za doček Nove godine ili čaroban vikend u Lici

Tekst: Lucija Biondić

Foto: Unsplash, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!