Mrzlin Grad – savršena destinacija za doček Nove godine ili čaroban vikend u Lici

by Vjera Pađen

U Mrzlin Gradu ne pristaju na kompromise. Isključivo se vode kvalitetom, što se itekako ogleda u odličnom smještaju i vrhunskoj hrani te izuzetno gostoljubivim domaćinima.

Tražite li pravi zimski ugođaj, prekrasni pogled na planinu pod snijegom, drvenu kolibu, otvoreni kamin i odličnu hranu zbog koje ćete se, jamčimo vam, vratiti, zaputite se put Like u Mrzlin Grad. Ovaj obiteljski resort smjestio se na 15-ak kilometara od Plitvičkih jezera, u srcu prirode. Savršena je vikend destinacija te odlična polazna točka za istraživanje Like. Nalazi se otprilike na pola sata automobilom od Smiljana u kojem je rodna kuća Nikole Tesle, isto toliko treba vam do najvećeg ziplinea u ovom dijelu Europe te do Kutareva u kojem je utočište za medvjede. S obzirom na to da je zima, a znamo kakve su ličke zime, zipline i posjet medvjedićima koji ionako spavaju zimski san, ostavit ćete za proljeće, a sad vam savjetujemo posjet Plitvičkim jezerima koja u ovo doba izgledaju čarobno.

Nakon što se u resort vratite promrzli i gladni, u restoranu La Ursula dočekat će vas ručak ili večera koju mladi, talentirani i ostrašćeni chef Ivan Martinović priprema od svježih lokalnih namirnica. Oduševio nas je koljenicom od divlje svinje, štrucom od divljači i prepeličjih jaja, sporo pečenom teletinom te tjesteninom s pršutom od medvjeda. Maštovit je i u pripremi jela za najmlađe, što je roditeljima vrlo bitno. Da ne zaboravim, probale smo i dimljenu mariniranu pastrvu koju Ivan sprema po recepturi gospodina Branka koji je, kada je otišao u mirovinu, Zagreb trajno zamijenio Likom, a za koju godinu pridružila mu se i supruga Sonja. Ovi iskusni lovci i zaljubljenici u prirodu prije 17 godina započeli su priču koju nastavlja njihov zet Dario. Kupili su drvenu lovačku kuću i krenuli u avanturu.

Danas se Mrzlin Grad sastoji od dvije smještajne zgrade, one renovirane stare koja je cijela od drveta i pruža nezaboravni doživljaj spavanja u kolibi s pogledom na vrh Ličke Plješevice te ona druga, u kojoj su savršeno spojeni tradicija i moderno te dominiraju kvalitetni prirodni materijali i komfor. Sobe u drvenoj kući imaju tri zvjezdice, dok sobe u novoj imaju zvjezdicu više. Za kraj, no nikako manje bitno, La Ursula je restoran otvorenog tipa i želite li ručati u njemu, bitno je najaviti se jer kuhar svako jutro odlazi po svježe namirnice i tek onda priprema meni za taj dan.

Ako ste kojim slučajem tip osobe koja mora sve imati pod kontrolom i užasava vas pomisao da se morate osloniti na nekoga, posjet La Ursuli bit će odlična prilika da nadvladate svoje strahove. Naime, to što ćete najaviti svoj dolazak ne znači i da ćete znati što ćete jesti, ali vrijedi prepustiti se. Govorimo iz vlastitog iskustva. Hrana je jednostavno odlična. “Ni mi ne znamo unaprijed što je na meniju jer ga slažemo tek kad se Ivan (chef) vrati iz nabavke”, otkriva nam direktor Mrzlin Grada Martin Božić, dodajući kako nastoje što više namirnica nabavljati od obližnjih OPG-ova i poticati lokalno gospodarstvo. Ako kojim slučajem ne jedete meso, dovoljno je napomenuti i chef Ivan će vas oduševiti vegetarijanskim jelima.

Mrzlin Grad je također savršena destinacija za doček Nove godine, no požurite rezervirati smještaj. Doček u snijegom zametenoj Lici, uz vatru u kaminu, sjajne domaćine, živu muziku, divno društvo, hranu koja se pamti, vina koja nemate priliku kušati svaki dan (biraju za svoj restoran ona koja se ne mogu naći u velikim trgovačkim centrima) i šampanjac, itekako je obećavajući početak 2022.

A u međuvremenu, dok ne odete do Mrzlin Grada, skočite u Karlovac. Restoran La Ursula ima svoju kućicu na karlovačkom adventskom sajmu s maštovitom gastro ponudom. Kušajte Divljakušu, Jabučicu, Pileći nepar i Kobaju. Sigurno se pitate što je to, no otkrit ćemo vam samo glavni začin – ljubav. Naime, od svakog prodanog jela La Ursula donira jednu kunu karlovačkoj udruzi za djecu oboljelu od malignih bolesti “Jak kao Jakov” u spomen na divnog i hrabrog dječaka koji i dalje živi u srcima njegovih Karlovčana.

Tekst: Ana Kolak

Foto: Privatna arhiva

Možda će vam se svidjeti