Treći dio: Promjena – izgovori naši svakidašnji

by Anđela Sabranović

Jeste li jedna od onih osoba koja na samo pomisao prelaska na zdraviji način života, koji uključuje tjelovježbu i zdraviju prehranu, pronalazi niz izgovora koji taj prelazak čine nemogućim? Ako je tako, ne brinite. Lako je upasti u zamku izgovora. Sve o izgovorima i kako ih izbjeći objašnjavaju nam u ovom tekstu Sandra i Dajana, trenerice iz Mentalnog treninga.

Često, pritom, kako bismo ih izbjegli i savladali tražimo motivaciju koja će nam pomoći da se odvojimo od mobitela, TV-a i brze hrane. No ona nikako ne dolazi. Iako toga često nismo svjesni, motivacija nam i nije potrebna. Ono što je zapravo potrebno da prevladamo izgovore je naš osobni trud na koji ne moramo čekati već trebamo odlučiti uložiti ga. U ovom članku, stoga, slijede neki od najčešćih izgovora koji stoje na putu uvođenja tjelovježbe u našu svakodnevicu, ali i načini na koje ih ulaganjem truda možemo izbjeći.

Nemam dovoljno vremena. 

Između posla, djece, kućnih i sličnih obaveza, naš moderan način života nam rijetko ostavlja prostora za tjelovježbu. Iako je potreba za kretanjem jedna od naših osnovnih, često je zanemarujemo.

Rješenja:

 1. Organizacija – umjesto da tražite vrijeme, napravite ga. Kao što obaveze svakodnevno upisujemo u kalendar, važno je da i tjelovježbu smjestimo u kategoriju hitno i bitno.
 2. Vježbajte kraće, ali intenzivnije – proučite popularne HIIT treninge uz pomoć kojih u tek nekoliko minuta činite razliku.
 3. Vježbajte s djecom – bicikliranje, planinarenje, plivanje ili jednostavno istraživanje susjedstva godit će i vašoj djeci.

Nemam dovoljno novca za teretanu.

Zanimljiv podatak dolazi iz jednog američkog istraživanja koje kaže da je 55 milijuna amerikanaca član/ica nekog fitnes centra, ali 67% njih bez obzira na to nikada nije otišlo u teretanu. Visoke su članarine česti izgovor vezan uz tjelovježbu. Međutim, čini se kako one možda i ne predstavljaju toliki problem. Kako god bilo, novac ne bi trebao biti prepreka.

Rješenja:

 1. Bodyweight – velik broj vježbi možete odraditi vlastitim tijelom, a i dalje održati  visoki učinak. Čak dio preporuka za početnike ide u smjeru prvotnog savladavanja vlastite tjelesne mase, a nakon toga primjena vanjskog opterećenja.
 2. Rekviziti – kupite si nekoliko osnovnih rekvizita koji će se dugoročno više isplatiti od plaćanja članarina (npr. elastične gume, dvoručni utezi, girje, pilates lopte i dr.) .
 3. Online treninzi – u posljednje vrijeme sve veći broj trenera objavljuje videe svojih treninga na raznim društvenim mrežama što vama čini veću dostupnost raznolikih vježbi i pristupa tjelovježbi.

Umoran/umorna sam nakon cijelog dana pa nemam snage za trening. 

Radi se o velikom paradoksu, iako vas vježbanje umara tjelesno, često se osjećamo bolje nakon treninga.

Rješenja:

 1. Najbolje je krenuti malim zalogajima. Radite vježbe manjeg intenziteta i trajanja, zatim postupno povećajte volumen opterećenja.
 2. Izaberite dio dana kada se osjećate svježe, ne morate čekati kraj dana kada ste premoreni. Radije se ustanite nešto ranije i odradite trening prije ostalih obaveza. 

 

Ne da mi se. Nemam dovoljno motivacije. 

Čekati da nam motivacija padne s neba nema pretjerano smisla. Angažman uvijek dolazi prije motivacije. Stoga, radije krenite jer će motivacija već doći putem.

Rješenja:

 1. Cilj – postavite kratkoročne, manje, dohvatljive ali izazovne ciljeve.
 2. Program – izaberite program koji vam osobno najviše odgovara. Ako volite prirodu krenite s planinarenjem ili bicikliranjem. Volite li glazbu izaberite plesne programe poput aerobika i zumbe. A ako ste veliki obožavatelj sportova krenite rekreativno na tenis, plivanje i sl.
 3. Podcast, serija – dok ste na traci za trčanje ili sobnom biciklu, upalite podcast ili neku seriju kako biste si ispunili vrijeme.

Nije to za mene – nisam u formi/ imam previše godina/ ne znam kako. 

Prirodno je da izbjegavamo ono što nam je strano ili stvara nelagodu. Tako je i s tjelesnom aktivnosti. Ako vjerujemo da trebamo biti fit ili mladi kako bismo trenirali, u krivu smo.

Rješenja:

 1. Program – izaberite program s obzirom na vaš zdravstveni ili fitnes status. Ukoliko imate problema sa zglobovima, fitnes industrija nudi velik broj grupnih programa koji se izvode u vodi. S druge strane, ako ste novi u tjelovježbi, ne brinite zbog svoje forme. Postavite realna očekivanja, krenite lagano pa postepeno uvodite modifikacije.
 2. Uspoređivanje – nemojte se uspoređivati s drugima. Ako su vam potrebne pauze ili manji broj ponavljanja, slobodno to koristite. Važno je samo da ne preskočite vježbu u potpunosti.
 3. Informirajte se – obratite se stručnjacima. Uglavnom fitnes centri nude uvodne besplatne sate za nove članove. Tako ćete uz pomoć kvalificiranih stručnjaka naučiti kako pripremiti spravu i tehnički ispravno odraditi vježbu.

Nemam s kime. Nitko od mojih prijatelja ne vježba. 

Ponekad je teško upustiti se u novu aktivnost ako to iskustvo nemamo s kime podijeliti. Posebno je tako kada se radi o aktivnosti poput tjelovježbe od koje smo skloni odustati pa nas podrška prisili da se ipak držimo dogovorenog termina. A što ako je nemamo?

Rješenja:

 1. Grupni treninzi –  postoji velik broj organiziranih grupnih treninga na otvorenom. Priključivanje grupi je garancija da nikada nećete vježbati sami, a uz to ćete s lakoćom upoznati nove ljude s kojima već dijelite barem jedan interes – tjelovježbu.
 2. Šetnje/planinarenje – pitajte prijatelje ili kolege da vam se pridruže u šetnji tijekom pauze na poslu, nakon njega ili za vikend. Iako na nju tako često ne gledamo, i šetnja je oblik tjelovježbe.

 

Ne volim se znojiti. 

Iako često pomislimo da je tjelovježba uspješna jedino ako smo nakon nje obliveni znojem, to nije slučaj, već je još jedan izgovor. Postoje mnogi oblici tjelovježbe koji pomažu pri sagorijevanju kalorija i izgradnji mišića, a pri kojima je znojenje svedeno na minimum.

Rješenja:

 1. Kraće vježbe – kako biste izbjegli pretjerano znojenje razlomite tjelovježbu u nekoliko kraćih intervala tijekom dana. Na primjer, ujutro odradite 15 minuta vježbanja, a kasnije tijekom dana pođite u šetnju od 15 minuta.
 2. Manje intenzivni oblici vježbanja – iako je kardio trening nešto što svima često prvo padne na pamet to nije jedini oblik vježbanja. Odlične rezultate možete postići i onim manje intenzivnim poput pilatesa ili joge nakon kojih nećete biti obliveni znojem.

Uvijek će postojati dobri izgovori koji će se činiti opravdanima i koji će nas natjerati na razmišljanje da tjelovježba možda stvarno nije za nas. No ako se usmjerimo na naš krug kontrole, koji čine misli, osjećaji, ponašanje i fiziologija, shvatit ćemo da to nije tako.

Moglo bi vas zanimati: Drugi dio: Promjena – nije laka, ali nije ni nemoguća

 

Tekst: Dajana Čopec, mag. psych. i Sandra Župarić, mag. psych., Mentalni trening

Foto: Pexels, Canva

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!