Stomatologija: Ovo su 4 estetska trenda kojima ćemo ove godine reći DA!

by Dalida Tomek

Iako su pravilne navike njege usne šupljine prvi korak do estetske ljepote na tržištu postoje i brojni zahvati koji tomu pogoduju. Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu pa je tako iza nas razdoblje u kojemu su pretjerani zahvati i izbjeljivanja zuba bili u samim vrhovima potražnje u dentalnoj medicini. Koji su to estetski trendovi koje nam donosi stomatologija? Saznajte u nastavku.

Izbjeljivanje je, kao takvo, dobilo svoje alternative i zdraviji put do samoga učinka pa je to i jedan od razloga zašto još uvijek ne izlazi iz svijeta trendova u stomatologiji. Uz izbjeljivanje vodeću ulogu u svijetu dentalne medicine imaju implatanti posebice kod mladih ljudi, oblikovanje desnih te 3D modeliranje.

Implatanti kod mlađih generacija

Iako implatante povezujemo sa starijim osobama tomu više nije tako jer su upravo mladi koji sve češće podliježu ovomu trendu. Implatanti se kirurškim postupkom ugrađuju u čeljust, a uloga im je zamijena zuba koji nedostaje ili potpora za više zuba u nizu. Ono što je dodatna prednost ovoga tretmana jest dugotrajnost jer se pokazalo da kod većine ljudi traju za cijeloga života. Osim toga, rezultat su boljeg fizičkog i psihičkog stanja osobe jer pomažu u samoj strukturi lica što dovodi do dodatnog samopouzdanja.

Oblikovanje desni

Ovaj zahvat osim estetike pridonosi i zdravlju desnih, a posebno je poželjan kod osoba koje imaju izražene desne. Rezultat zahvata jest postizanje simetrije te oblikovani i izduženi zubi koji su zaslužni za privlačniji osmijeh. Važno je spomenuti da na zdravlje desnih značajno utječe i vitamin D koji smanjuje mogućnost paradontoze i održava zdravlje kostiju i zubi. Zbog toga je izrazito važno redovito pranje zubi.

3D modeliranje i stomatologija

Izrađivanje zubnih krunica, proteza i mostova nekada se izrađivalo ručno i trajalo je dugo, a pacijent je bio primoran više puta doći u ordinaciju na probu. Međutim, 3D modeliranje tu je praksu bacilo u prošlost pa jedna ljuskica danas može biti spremna i za dva sata. S obzirom na to da je proces kraći smanjeni su i troškovi i za stomatologe kao i za pacijente.

Izbjeljivanje zubiju

Zadnje, ali ne i najmanje važno izbjeljivanje je uvijek aktualno dok se pristupi samom procesu izmjenjuju. Stomatologija je široka grana, ali i danas još uvijek glavnu riječ ima izbjeljivanje koje se vodi prirodnim i zdravim izgledom, a na umu treba imati i to da pretjerano izbjeljivanje može oštetiti zubnu caklinu. Jedan od popularnijih zahvata svakako je i pljeskarenje koje dovodi do sjajnijih zuba koji su manje podložni nakupljanju kamenca. Stomatolozi pljeskarenje preporučuju svima koji piju puno čajeva, kave ili sokove te konzumiraju cigarete, a sam postupak je bezbolan. Zube možete izbjeliti i kod kuće specijalnim zubnim pastama, namjenjenima upravo za tu prigodu.

Moglo bi vas zanimati: 3 razloga zašto NE jesti žitarice za doručak!

Tekst: Ana Carević

Fotografije: Unsplash, Pinterest

Možda će vam se svidjeti