Što izlaganje suncu čini našoj koži i postoji li uopće zdravo tamnjenje?

by Anđela Sabranović

Dolaskom ljepšeg vremena, medije preplavljuju brojni preparati koji obećavaju savršeno brončanu put, a savjeti kako najbrže i najbolje potamniti skaču iz paštete. Iako se uz maslinastu boju kože možda osjećate privlačnije i samopouzdanije i s ponosom pokazujete ramena i noge u šarenim ljetnim haljinama, jeste li se ikada zapitali što radite svome tijelu kada nastojite pošto-poto potamniti svoju kožu?

Činjenica je da sunce utječe dobro i na naše raspoloženje i zdravlje, pa i koža pokazuje koliko ga voli, ali treba pripaziti da se sunčevim zrakama izlažete oprezno i savjesno. U protivnom, štetno djelovanje sunčevih UV zraka može izazvati na vašoj kože opekline, a u najgorem slučaju prijeti i rizik od razvoja malignih oboljenja kože. Iako stručnjaci upozoravaju da zdravo tamnjenje kože zapravo ne postoji i ističu kako je kožna barijera već uništena u trenutku kada potamni, postoje preporuke kojih bismo se trebali držati svi, a osobito oni čija je koža svjetlija i osjetljivija.

Preporuke za zdravo tamnjenje:

ZAŠTITITE SVOJU KOŽU IZNUTRA

Na sunce se možete pripremiti još prije nego ljeto uopće započne uz raznovrsnu i zdravu prehranu i dodatke prehrani bogate beta-karotenom i antioksidansima čime se sprječavaju moguća oštećenja na koži.

PRATITE UV INDEX

Važno je neprestano pratiti UV indeks koji nam je najjasniji prikaz jakosti i štetnosti sunčevih zraka. Ako je isti visok, sunce bismo trebali izbjegavati koliko je god to moguće.

VRIJEME SUNČANJA

Ukoliko se baš želite sunčati i iskoristiti sve čari ljeta, činite to na najzdraviji mogući način i izbjegnite moguće zamke. Držite se hlada, a na sunce ne izlazite između 11 i 17 sati kada je ono najopasnije.

KORISTITE SPF

SPF zaštita nalazi se u kremama i sprejevima koji štite od mogućih opeklina. Odaberite onu koja je prilagođena vašem tipu kože i nikako ne izlazite na sunce bez zaštite.

A-Derma

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: web stranice proizvođača, Pexels

Možda će vam se svidjeti