Slovenija čeka hrvatske turiste, a Hrvati vole otići u “deželu”

by Anđela Sabranović
slovenija

Bled, Bohinj, Soča… samo su mali djelić onog što Slovenija ima za ponuditi svojim posjetiteljima. Činjenica je da Hrvati rado posjećuju susjednu državu, a oni koji to učine po prvi put na turistički način – iznenade se. Planine, jezera i brojne atrakcije čine Sloveniju zanimljivom i ljeti i zimi, i odraslima i djeci. 

Upravo zato je u organizaciji portala Relaxino, u Zagrebu održano već tradicionalno okupljanje slovenskih i hrvatskih poslovnih turističkih subjekata. Svoju ponudu predstavilo je više od 30 slovenskih destinacija, od hotela preko skijališta do raznih drugih atrakcija, a posebno se ovom prilikom predstavilo Udruženje Slovenskih Termi i destinacija Rogaška Slatina.

Bolje nego prošle dvije godine

Jožica Bračun Bokor, zamjenica slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj pozdravila je okupljene sudionike i izjavila da se nada da će ovo otvaranje granica potaknuti hrvatske goste da se u velikom broju odluče posjetiti brojne slovenske destinacije. Livija Kovač Kostantinovič iz Slovenske turističke organizacije je naglasila da je već prošla godina u odnosu na svima tešku pandemijsku 2020. godinu, donijela bolje rezultate, ali je u njoj broj dolazaka bio 30% manji u usporedbi s 2019., dok je za razdoblje od siječnja do ožujka ove godine razlika već manja i iznosi 20%. To je razlog za optimizam i nadu da će ova godina biti bolja i da će se brojke vratiti na one iz zadnje predpandemijske godine, a kad se to postigne, sljedeći je cilj rasti i novim ponudama kojima je sada u fokusu aktivni turizam, privlačiti različite ciljane skupine gostiju iz Hrvatske.

Individualci željni adrenalina, obožavatelji odmora u prirodi, obitelji s djecom – samo su neke od ciljanih skupina gostiju kojima Slovenija kao zelena i održiva destinacija puno može ponuditi.

Privlačne terme

Hrvatski gosti se najčešće odlučuju za odmor u slovenskim planinskim destinacijama, u velikom broju posjećuju i Ljubljanu i Bled, a već godinama ulaze i u top 5 nacija koje u najvećem broju posjećuju slovenske terme. To je potvrdio Iztok Altbauer, direktor Udruženja Slovenskih Termi, naglasivši da su terme jednako popularno odredište tijekom zimskih mjeseci kada se može uživati u wellness oazama, ali i tijekom ljetnih mjeseci kada brojni posjetitelji uživaju u aqua parkovima i kupanju u vanjskim bazenima.

U top tri termalne destinacije koje u najvećem broju posjećuju Hrvati ulazi i Rogaška Slatina koja poznata po bogatstvu mineralnom vodom te širokoj ponudi zdravstvenih „tailor made“ paketa, spada u sam vrh lječilišnog turizma u Sloveniji. Gosti koji za destinaciju u kojoj će provesti svoj vikend ili duži odmor odaberu Rogašku Slatinu moći će, istaknuo je Marko Lenček, pomoćnik direktora Rogaška Medical Centra, uživati i u brojnim „outdoor aktivnostima“, od biciklizma preko pješačenja do jahanja, a poseban doživljaj destinacije dobije svatko tko ju posjeti tijekom srpnja i kolovoza kada se održava poznati „Anin festival“, manifestacija čiji je najznačajniji događaj stoljetni „Anin ples“.

Svoju ponudu Muzeja na otvorenom prezentirao je i Zavod Rogatec koji je okupljene počastio svojim „kruščićima s pričom“, a nazdravljalo se vinima iz slovenskih vinarija Kregar, Puklavec Family Wines, Klet Krško te Hiša vin Emino.

Moglo bi vas zanimati i: Donosimo 3 idelje za vikend pred nama

Tekst: PR

Video: Rene Karaman

Foto: Rene Karaman, Canva

Možda će vam se svidjeti