Ukusno i fino: Rimski njoki od bijele palente

by Anđela Sabranović

Rimski njoki su jedno od onih jela koja imaju gotovo iscjeljujuće moći. Tako barem tvrdi Andrea Cukrov, gourmet blogerica čije recepte možete pronaći na njenom blogu Cukar – hrana i priče.  Ona tvrdi da rimski njoki liječe dušu, a je li to tako ili nije saznajte u nastavku.

Ako ste ikad radili klasične njoke znate koliko je to dugotrajan, a ponekad i fizički zahtjevan proces. Njoki iziskuju vrijeme, znanje i vještinu, ali u konačnici, nadoknade vam sve svojom savršenom pahuljastom teksturom koja se naprosto topi u ustima. Upravo zbog toga njoki od krumpirovog tijesta rezervirani su za posebne prilike: rođendane, blagdane i razna druga slavlja.

S druge strane izrada rimskih njoka je potpuno druga priča. Jednostavno ih je pripremiti, cijeli proces je relativno kratak, a doživljaj okusa je jednak klasičnim njokima. Za njih vam neće trebati ništa egzotično i nepoznato, a opet, na kraju dana, imat ćete divne pahuljaste i jako ukusne njoke.

Rimski njoki i kako ih napraviti

Rimski njoki se tradicionalno pripremaju od pšeničnog griza. Sve što trebate napraviti je skuhati griz u mlijeku. Kad je griz skuhan dodajte mu jaja, maslac i sir, sve dobro promiješajte i zarolajte u štrucu koja se mora dobro ohladiti. Kada se štruca ohladi narežite je na medaljone – njoke i zapecite u pećnici.  Zar nije jednostavno?
Iako je griz najčešći sastojak ovih njoka one se mogu raditi i od palente,  baš kao što sam ih ovaj put ja napravila. Palenta je jelo na kojem sam odrasla i volim ga gotovo jednako kao i njoke pa nisam puno dvojila oko toga, posebno od kada sam otkrila predivnu bijelu palentu. Njoki piripremljeni s ovom palentom su lijepo kukuruzno slatkasti, a također su i prirodno bez glutena. Što isto nije na odmet.

Sastojci

  1. 500 ml mlijeka
  2. 500 ml vode
  3. 1 žličica soli
  4. ¼ žličice ribanog muškatnog oraščića
  5. 200 g bijele palente Izidor
  6. 80 g sira parmigano reggiano
  7. 1 žličica maslaca
  8. 2 žumanjka

Postupak

  1. U loncu pomiješajte mlijeko, vodu, sol i muškatni oraščić pa sve kuhajte na umjerenoj vatri dok ne zakuha.
  2. Kada zakuha smanjite vatru i polagano dodajte palentu uz neprestano miješanje.
  3. Kuhajte tako miješajući dok palenta ne postane vrlo gusta.
  4. Kada je gusta maknite je s vatre i odmah umiješajte sir i maslac.
  5. Ostavite sve desetak minuta da se malo ohladi pa umiješajte i žumanjke.
  6. Takvu smjesu prebacite na veliki komad prozirne folije, žlicom je formirajte u štrucu i pomoću folije lijepo zamotajte i učvrstite.
  7. Ostavite je da se ohladi.
  8. Kad se ohladi, smjesu pažljivo odmotajte i oštrim nožem narežite na kriške – njoke debljine oko 2 cm.
  9. Manju vatrostalnu posudu premažite maslacem pa u nju složite njoke tako da se malo preklapaju.
  10. Sve posipajte s preostalim sirom te rajčicama i bosiljkom po želji.
  11. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 – 30 minuta ili dok ne uhvate zlatnu koricu.
  12. Pečene njoke odmah poslužite kao prilog ili samostalno jelo.

 

View this post on Instagram

A post shared by Cukar (@andreacukrov)

 

Moglo bi vas zanimati: Njeguje, čuva zdravlje, jelima daje poseban okus…Ulje konoplje ima mnoge blagodati, saznajte koje!

 

Tekst i Foto: Andrea Cukrov, blog Cukar.hr

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!