Ovo je 7 najboljih biljaka koje možete imati u kuhinji

Preobrazite svoj kuhinjski prostor dodirom prirode

by Anđela Sabranović

Sobne biljke ne samo što su izvrstan i jeftin način da uljepšate svaku kuhinju, već mogu biti i vrlo korisne. Ako odaberete prave biljke, one vam mogu pomoći pročistiti zrak, povećati produktivnost ili čak pripomoći u nekoj hitnoj situaciji. 

Donošenje prirode u zatvoren prostor obogaćuje iskustvo koje revitalizira ambijent svakog životnog prostora. A koje je bolje mjesto za početak od srca vašeg doma – kuhinje! Uključivanje biljaka u vaše kulinarsko utočište ne samo da dodaje estetsku privlačnost, već nudi i mnoštvo prednosti. Od pročišćavanja zraka do pružanja svježeg bilja za vaše recepte, ovi zeleni suputnici donose život i vitalnost vašem kuhinjskom okruženju.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli OurBohoPenthouse (@ourbohopenthouse)

Zašto je dobro imati biljke u kuhinji?

Biljke imaju nevjerojatnu sposobnost pretvaranja bilo kojeg prostora u živahnu i spokojnu oazu. U kuhinji, u kojoj pripremamo hranljiva jela i provodimo vrijeme s dragim osobama, njihova prisutnost može uvelike poboljšati cjelokupni ugođaj. Evo nekoliko razloga zašto je imati biljke u kuhinji vrlo korisno:

Pročišćavanje zraka: biljke djeluju kao prirodni pročišćivači zraka, upijaju štetne zagađivače i oslobađaju kisik. Ovo je posebno važno u kuhinji, gdje kuhanje može stvoriti toksine koji se prenose zrakom.

Prirodna kontrola vlažnosti: biljke otpuštaju vlagu kroz proces koji se naziva transpiracija, što može pomoći u ravnoteži razine vlažnosti u vašoj kuhinji. Ovo može biti osobito korisno ako živite u suhoj klimi ili imate tendenciju osjećati suhi unutarnji zrak.

Poboljšana estetika: Biljke donose dašak ljepote i prirodne elegancije u svaki prostor. Ukrašavanjem svoje kuhinje biljkama možete stvoriti vizualno privlačnu i primamljivu atmosferu koja odražava vaš osobni stil.

Poboljšano blagostanje: Pogled na zelenilo povezan je sa smanjenom razinom stresa i boljim ukupnim blagostanjem. Kada ste okruženi biljkama dok pripremate obroke, stvarate mirno i umirujuće okruženje koje potiče opuštanje i svjesnost.

Svježe začinsko bilje na dohvat ruke: Zamislite kuhinju ispunjenu začinskim biljkama. Taj pogled, miris i okus su predivni dodaci vašoj kuhinji. Raspoloživost ljekovitog bilja omogućuje vam da u svoje kuhanje udahnete nove okuse i mirise, podižući svoje kulinarske vještine na drugi nivo. 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Natalie | Thrift, Decor & DIY (@mamaisonfraiche)

Koje biljke odabrati?

Bosiljak

Bosiljak je popularna kulinarska biljka poznata po svojoj bogatoj aromi i svestranosti. Njegovi bujni zeleni listovi daju živahnu notu vašoj kuhinji dok istovremeno osiguravaju svježu zalihu ovog osnovnog sastojka za tjesteninu, pesto i druge slane užitke. Bosiljak treba staviti na mjesto gdje ima sunca te zemlju redovito održavati vlažnom, ali ne natopljenom. Redovito berite lišće kako biste pospješili grmolikiji rast.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Good Bones (@goodboneslondon)

Aloe vera

Ova sukulentna biljka ima velike mesnate listove ispunjene supstancom nalik na gel. Osim njezinih poznatih ljekovitih svojstava, posjedovanje biljke aloe vere u vašoj kuhinji omogućuje vam lak pristup njezinom gelu za ublažavanje opeklina i manjih posjekotina koje se mogu pojaviti tijekom kuhanja. Postavite Aloe Veru na mjesto s neizravnim sunčevim svjetlom. Dopustite da se tlo potpuno osuši između dva zalijevanja, jer prekomjerno zalijevanje može dovesti do truljenja korijena.

Metvica 

Metvica je osvježavajuća biljka koja uspijeva u kuhinjskim okruženjima. Svojim okrepljujućim mirisom i rashlađujućim okusom savršena je za dodavanje napitcima, desertima i salatama. Metvicu držite na mjestu s djelomičnom sjenom. Održavajte tlo stalno vlažnim, ali ne natopljenim vodom.

Ružmarin 

Ovo je svestrana biljka koja daje poseban okus pečenom mesu, povrću i umacima. Njegov drveni miris ispunjava zrak, stvarajući očaravajući ambijent dok vašim kulinarskim kreacijama daje dašak Mediterana. Ružmarin bi trebao stajati na sunčanom mjestu, a treba ga zalijevati kada se gornji centimetar tla osuši, omogućujući dobru drenažu.

Biljka pauk 

Biljke pauci poznate su po svojim svojstvima pročišćavanja zraka, što ih čini odličnim izborom za kuhinju. Njihovo lučno lišće i kaskadno zelenilo donose dašak prirodne elegancije dok poboljšavaju kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Ovu biljku stavite na neizravno svjetlo. Pustite da se tlo malo osuši između zalijevanja, a zatim temeljito zalijte.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli • Just a Little Bit of Nature • (@biljke_i_to)

Vlasac 

Ovaj član obitelji luka nudi suptilan, ali divan okus širokom rasponu jela. Vlasac u vašoj kuhinji omogućuje brzo i jednostavno ukrašavanje, poboljšavajući okus i prezentaciju vaših kulinarskih remek-djela. Vlasac posadite na sunčano mjesto s dobro dreniranom zemljom. Redovito zalijevajte kako bi tlo ostalo blago vlažno, ali ne i mokro.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nutricionista i Dijetetičar (@ingamarkovic_nutricentar)

Engleski bršljan

Engleski bršljan izvrstan je izbor za viseće košare ili za visoke police s kojih može elegantno padati. Njegove kaskadne loze i bogato zeleno lišće ne samo da dodaju estetsku privlačnost, već i pomažu u uklanjanju zagađivača iz zraka, stvarajući zdravije unutarnje okruženje. Engleski bršljan postavite na neizravno svjetlo ili u djelomičnu sjenu. Pustite da se tlo malo osuši između zalijevanja, a zatim temeljito zalijte.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Madhu Mallik (@infinite_green42)

Uključivanje biljaka u vašu kuhinju donosi bezbroj prednosti, od poboljšanja kvalitete zraka do pružanja svježeg začinskog bilja na dohvat ruke. Bosiljak, aloe vera, menta, ružmarin, pauk, vlasac i engleski bršljan neke su od najboljih biljaka koje možete imati u svom kulinarskom utočištu. Njihova prisutnost ne samo da povećava vizualnu privlačnost, već također pridonosi vašem blagostanju i kulinarskoj kreativnosti. Prihvatite zelenu revoluciju u svojoj kuhinji i dopustite da dodir prirode transformira vaš prostor za kuhanje u uspješan, nadahnjujući raj.

Moglo bi vas zanimati i: Ove sobne biljke će pročistiti zrak u vašem domu

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!