Otok Silba: Idealna destinacija za slow odmor

by Dalia Žmegač-Kunić

Sigurni smo kako su danas svi već čuli za otok Silbu koji nije toliko popularan i razvikan kao južnodalmatinski veliki otoci s brojnim sadržajima, ali je zato jednako zanimljiv, poseban i divan. No, koliko zaista znate o ovom čarobnom otoku? Silba (lat. silva – šuma) svojim imenom govori o kakvom dragulju se radi. Tamo nećete morati brinuti o pronalasku hlada.

Silba je najsjeverniji otok zadarskog arhipelaga, a nalazi se blizu Zadra iz kojeg se može doći trajektom i katamaranom (osim Zadra, na Silbu možete doći i iz Lošinja), a zovu ga i otokom pješaka jer je na njegovom teritoriju zabranjen automobilski promet. Već tu Silba pokazuje svoj karakter i posebnost, a koji su ostali razlozi zbog kojih biste ga barem jednom u životu trebali posjetiti, pročitajte u tekstu niže.

Opuštajući odmor iz snova

Često sanjamo o ljetovanju koje će izgledati tako da se imamo priliku potpuno odmaknuti od stresne svakodnevice i opterećujućih obaveza te u potpunosti posvetiti dane vremenu za sebe i sve one male stvari u kojima ne stignemo uživati. Silba zbog svoje zabrane prometa nudi posebnu vrstu mira i priliku za potpuni bijeg od gradske vreve, digitalizacije i distrakcija koje su naizgled dobre, a nikako ne doprinose našoj unutarnjoj harmoniji. Cijeli otok okružen je predivnim plažama koje jedva čekaju da ih otkrijete.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Silba ❤ (@silba_info)

Bioraznolikost i plaže iz snova

Ovaj zanimljivi otok osim prekrasne prirode uz obalu krije i unutrašnjost koju uglavnom čine maslinici i borova šuma, a oni svojom sinergijom čine predivan ambijent i dom brojnim pticama i kukcima koje privlači aromatično bilje. Zadivljuje i činjenica kako je Silba nakon otoka Mljeta, najšumovitiji hrvatski otok. Na plažama Silbe i u njenim skrivenim uvalama nije rijetkost vidjeti morske kornjače, što je poseban doživljaj ljubiteljima ronjenja. Najpoznatija plaža na Silbi zove se Šotorišće, a krase ju pijesak na dnu mora koji u kombinaciji s čistim morem i suncem odašilje tirkiznu nijansu zbog koje ne morate ići skroz do Maldiva.

Osunčan i pozitivan

Da stres nije dobrodošao na tlu Silbe, zna svatko tko je nogom kročio ovdje. Ako ništa drugo, oduševit će vas informacija da Silba ima preko 2500 sunčanih sati u godini. Na takvom mjestu, tko bi uopće mogao biti loše volje?

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Zadar Archipelago (@zadar_archipelago)

Otok ljubavi

Osim otokom pješaka, Silbu nazivaju i otokom ljubavi. Iako nema oblik srca kao Galešnjak, Silba utjelovljuje ljubav kroz bogatu povijest. To dokazuje svojevrsni spomenik ljubavi u samom središtu jedinog naseljenog mjesta na otoku, okrugla građevina visoka 15 metara i nazvana Toranj ljubavi. S njenog vrha pruža se spektakularan pogled na okolne otoke i beskrajno plavetnilo Jadranskog mora.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Silba ❤ (@silba_info)

Umjetničke vibracije

Otok je od davnina, osim nautičarima i pomorcima, omiljen i umjetnicima koji su na Silbi pronašli idealan mir i utočište od svega što je moglo naštetiti njihovoj kreativnosti. Baš naprotiv, ovaj otok ih je nekada posebno nadahnjivao za stvaranje raznih umjetničkih djela, što se svakako održalo i do danas. To dokazuje umjetnička platforma pod nazivom „Sea Silba environment art“ koju je pokrenula umjetnica Natasha Kadin i koja uz brojne predstave i izložbe nastoji poboljšati kulturološku kvalitetu života na otoku. Također, u uvali Pocukmarak nalazi se podvodni muzej koji čuva brojne antičke sarkofage.

Moglo bi vas zanimati i: Prijedlog za jednodnevni izlet: Otkrijte očaravajući otok Prvić

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić

Foto: Instagram, Turistička zajednica mjesta Silba

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!