Organizirajte ukusnu večeru za prijatelje u kojoj će svi podjednako uživati

by Vjera Pađen

Pozvali ste svoje prijatelje na gastro druženje kod vas i sada ni sami niste sigurni gdje točno početi, kako se pretvoriti u iskusnog domaćina preko noći i kako pripremiti jelo za više od dvoje ljudi? Savjeti koje donosimo u nastavku će vam pomoći u organizaciji, pripremi i realizaciji, bez stresa, pretjerane brige i kuhinjskog kaosa koji će vas obeshrabriti.

Pored ideja za kuhanje, pripremili smo za vas savjete o pripremi, izboru jela, dekoriranju stola, ali i nekoliko savjeta kako učiniti da vaša večera postane ugodno i opušteno druženje.

 

Osmislite jelovnik

Kada vaši prijatelji ili obitelj dolazi kod vas na večeru, najbolje je birati jela koja ste ranije spremali i čija vam priprema ide za rukom. Time ćete umanjiti brigu i stres oko pripreme.
Također, možda ćete htjeti razmisliti o tome koje sve namirnice posebno vole ili ne vole vaši gosti i vodite se time pri osmišljavanju menija.
Jedan od dobrih trikova koji će sigurno impresionirati vaše goste, a i uljepšati večer je i ako ih dočekate sa platom sira ili nekim drugim vrstama grickalica.

Unaprijed obavite kupovinu

Sada kada ste razmislili o tome što želite pripremiti za svoje goste, vrijeme je za posjetu tržnici i supermarketu u lovu na svježe namirnice i sve što vam treba. Obavezno napravite popis za kupnju prije odlaska u shopping kako biste bili sigurni da ništa niste zaboravili i kako biste se zadržali unutar planiranog budžeta.

Organizirajte se

Nakon što ste obavili shopping i spremili namirnice, vrijeme je da organizirate kuhanje i pripremanje hrane.
Počnite na vrijeme, ako vam odgovara,i malo ranije te započnite prvo sa pripremom onog jela za koje vam treba najviše vremena, dok za kraj trebate ostaviti onaj dio jela za koji vam neće trebati puno vremena, kako bi sva jela bila topla pri posluživanju. Baš kako Jamie Oliver kaže, pripremite tavu, mikser, vlažnu krpu i dasku te kuhalo za vodu i započnite s radom na vašem gastro remek djelu.

 

Dekoracija je uvijek dobra ideja!

Nakon što se vaša priprema večere približi kraju i dok čekate da se jela ispeku do kraja, možete dekorirati svoj stol.
Uz pomoć par svijeća, nekoliko cvjetova i ubrusa već imate zanimljivu gastro priču. Vaši gosti će biti oduševljeni.

 

Ne brinite previše

Jedina stvar koja može stati između vas i vaše odlično pripremljene večere je vaše razmišljanje. Bitno je da ne podliježete stresnim situacijama, smirite se ako nešto pođe po zlu i vjerujete da vi to možete. Uostalom, već ranije ste bili u kuhinji, pripremali ta jela i nastavite ih spremati za svoje najdraže s ljubavlju, što je i poanta vašeg druženja.

 

 

 

 

 

Tekst: Slowage365.hr

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti