Novogodišnje odluke – Kako ih se pridržavati?

by Anđela Sabranović

Vrijeme u ovoj novoj godini još uvijek brojimo tek u danima. No, ipak, uvjereni smo kako među vama ima onih koji su već prekršili “čvrsto” donesene novogodišnje odluke. Razlog tome je sigurno ishitreno donošenje istih, bez da ste doista zastali i razmislili koji uopće vaš dugoročni cilj i koje su to male odluke koje će vas voditi prema njemu. Posljednjih godina se dosta priča i o tome kako novogodišnje odluke nisu dobre za nas jer stvaraju određeni pritisak, ali mi smo uvjereni da želja za pozitivnim promjenama nikad ne može biti loša te smo u nastavku izdvojili neke savjete uz koje ćete se doista moći pridržavati svojih novogodišnjih odluka.

Zastanite i razmislite što doista želite

Kada ste posljednji put u ovom kaotičnom svijetu doista pogledali duboko u sebe i razmislili što uopće želite od svog života? Živite li neku nametnutu verziju koja je toliko daleko od vas samih? Odgovore na ova pitanja ne možete znati dok se ne okrenete sebi. Razmislite što je to što vas istinski usrećuje i što biste u životu radili da novac ne postoji. Zvuči dosta naivno, ali jako puno ljudi koji su istinski uspješni bi vam savjetovali da se okrenete onom u čemu uživate, a sve ostalo će doći. 

Donosite konkretne odluke

Veliki problem kod novogodišnjih odluka je to što su često previše općenite. Primjerice “Biti sretan” nije dovoljno definirana odluka. No, primjerice “Početi slikati dva puta tjedno” jer već pravi korak. Ako želite postići financijsku sigurnost, nemojte samo odlučiti “raditi više”. Točno konkretizirajte iznos koji želite imati na svom računu do kraja godine. Kada razmislite o svom dugoročnom ciljnu, napišite korake koji će vas do njega dovesti. Ti koraci mogu biti vaše novogodišnje odluke.

Napravite kvartalne analize

Period od 365 dana je dosta dugačak i može vam se dogoditi da prođe pola godine, a da se uopće niste posvetili svojim odlukama. Zato bi idealno bilo da svaka 3 mjeseca sjednete sami sa sobom i analizirate vrijeme koje je iza vas te da uz to razmislite o onom što dolazi.

Čitajte

Danas postoji jako puno knjiga o pozitivnim promjenama, odlukama, navikama. Kada osjetite da ne možete sami i da vam treba podrška, potražite knjigu koja će vam pomoći. Jedna od naših preporuka je knjiga “Atomske navike” i uvjereni smo da je to štivo koje vam treba ako ste na putu ka promjeni. U njoj autor daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike.

Vjerujte!

Ovo zvuči tako jednostavno, ali u praksi nije! Ako za vrijeme dok donosite novogodišnje odluke, već razmišljate kako je nemoguće ostvariti ih vrlo vjerojatno nećete u njima niti uspjeti. Budite čvrsto uvjereni da će sve biti onako kako ste odlučili i iznenadit će vas kako neke nove odluke postaju vaše navike. 

Moglo bi vas zanimati i: Uz malo truda pobijedite siječanjsku depresiju

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: Unsplash

Možda će vam se svidjeti