No Bra Day: podsjetnik ženama da slave svoje grudi i često obavljaju samopregled!

by Vjera Pađen

Svakog 13. listopada žene se potiču da svoje grudnjake ostave kod kuće, jer se tog datuma obilježava No Bra Day.  Njega je pokrenuo jedan kandski liječnik radi promicanja svijesti o raku dojke.

Grudnjak kao jedan od ključnih ženskih odjevnih predmeta ima dugu povijest kao modni dodatak, ali studije pokazuju da i nije najbolja stvar koju bismo mi žene mogle nositi. No Bra Day, koji se obilježava svake godine 13. listopada, pokrenut je 2011. godine od strane plastičnog kirurga dr. Mitchell Browna iz Toronta, u Kanadi, kako bi se promicala svijest o raku dojke.

Žene se potiču da iskoriste taj dan i ne nose grudnjak dok obavljaju svoje aktivnosti– ne samo da bi se oslobodile odjeće koja ih sputava, već kako bi osvjestile sebe, ali i druge na simptome raka dojke, podsjete se na to koliko je bitan samopregled i provode ga redovito.

Grudnjak kroz povijest – kako je nastao No Bra Day

Od začetaka grudnjaka ili grudnih vrpci  koje su se koristile u antičkoj Grčkoj do uskih metalnih korzeta koji oblikuju figure u 19. stoljeću, put do grudnjaka kakav danas poznajemo bio je dug.  Autorica i novinarka Lijia Zhang, utemeljiteljica prve kineske feminističke skupine Istok upoznaje Zapad, kaže kako su prije kreiranja grudnjaka kineske žene bile prisiljene nositi shu Xiong – stari nosač za isticanje grudi. Zvuči bolno, zar ne?

U nešto suvremenijem, modernijem razdoblju, grudnjak je doživio etape ekstremne popularnosti, kao što je to tijekom desetljeća Power bra, osamdesetih godina, kada je Madonna postavila ton svojim poznatim grudnjakom u obliku korneta (ili špica). Sigurni smo da znate o čemu govorimo, ali ako niste sigurni kliknite ovdje.  Sada sigurno znate. :)
Početkom devedesetih eksplodirala je prodaja Wonderbra – ne samo zahvaljujući reklamnoj kampanji „Hello Boys” u kojoj je sudjelovala supermodel Eva Herzigovova, za koju se tvrdi da je izazvala mnoge prometne nesreće jer su vozači bili ometeni jumbo plakatima.


Grudnjak je naravno u jednom periodu naišao na sabotažu od strane feministica. One su pozivale 1960-ih i 70-ih godina žene da prestanu nositi grudnjake kako bi dokazale svoju slobodu i moć. I 2010. godine svima je zapela za oko zanimljiva kampanja naziva ” Free the nipple” – kojoj su se priključile poznate osobe poput Rihanne, Chrissy Teigen i Miley Cyrus. Odnosila se na kontroverzu kako muškarci mogu biti topless u javnosti i na društvenim mrežama, ali se smatralo nepristojnim i neprihvatljivim ponašanjem kada su to činile žene.

Sada, kada znate sve o pokretu No Bra Day, vrijeme je da iz teorije krenete u praksu!

Moglo bi vas zanimati:Samopregled dojke – kako ga napraviti pravilno

Tekst: Vjera Pađen

Foto: Pinterest, Canva

Možda će vam se svidjeti