Nije doručak, a nije ni ručak – 3 fora ideje za uskrsni brunch

by Anđela Sabranović
uskrsni-brunch-slowliving

Dolaze vam gosti na Uskrs, a vi niste baš nešto od formalnosti? Ne brinite, niste jedini. Što kažete na pizzu, fritatu i muffine i uskrsni brunch? Ako se kojim slučajem upravo pitate što je to brunch – kasni doručak ili rani ručak ili sve to spojeno.

Ionako na Uskrs ne znamo bismo li poslužili doručak ili ručak, pa se to sve ionako oduži i spoji. Tako da je uskrsni brunch, ako pitate nas, idealan izbor! A ova naša kombinacija koju vam predlažemo je poprilično neformalna za naše prostore, pa procijenite prema onom tko vam dolazi na doručko-ručak.

Ako vam dolazi tradicionalna baka ili starija teta, možda su šunkica i francuska salata ono što nećete moći izbjeći. No, ako vam dolazi vaša ekipa za koju znate da su spremni na sve, pizza, muffini i fritata su odličan izbor. Iako, možda bi baka ili teta pristale na neku kombinaciju tradicije i modernog za ovaj uskrsni brunch, nikad ne znate…

Uskrsne pizze

Sastojci

  • Šalica listova bosiljka
  • ¼ šalice plus 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Češanj češnjaka, fino naribanog
  • Sol, papar
  • Tijesto za pizzu (možete ranije pripremiti ili kupiti gotovo)
  • 170 g mozzarelle
  • 50 g sira Pecorino, naribanog
  • ½ šalice narezanih gljiva (po želji)
  • 4 velika jaja

Priprema

Ulje, češnjak i bosiljak stavite u blender i smiksajte. Prebacite u zdjelicu, začinite.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, a rešetke stavite na gornju trećinu i donju trećinu. Namastite dvije posude za pečenje. Tijesto premijesite i razdvojite na 4 dijela. (možete raditi i više pizza, pa sve udvostručite). Oblikovano tijesto prebacite u posude za pečenje.

Na pizze stavite jednako raspoređenu mozzarellu, pecorino sir i gljive, te ostavite centimetar uz rub kao koricu. Svaku pizzu po želji pospite soli, paprom i drugim začinima po volji. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se korica ne napuhne, 7 do 9 minuta.

Izvadite pizze. Stražnjom stranom žlice napravite udubine u sredini svake pizze, pa u svaku razbijte po jedno jaje. Vratite pizze u pećnicu, tako da one koje su bile gore, sada stavite dolje. Pecite između 5 i 7 minuta.

Fritata sa šparogama i tikvicama

Sastojci

  • 2,5 tikvice srednje veličine (prepolovljene po dužini i narezane na kriške)
  • 170 g šparoga (cijeli vrhovi, a stabljike izrezane na centimetar debele komade)
  • 8 jaja
  • Sol, papar
  • 180 grama ricotte
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 6 cvjetova tikvica (samo cvijet, za ukras, po želji)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U manjem loncu zagrijte slanu vodu, pa blanširajte jednu minutu tikvice i šparoge, pa zatim procijedite.

U velikoj zdjeli istucite jaja s pola žličice soli i četvrt žličice papra. Umiješajte povrće, a ricottu u drugoj posudi začinite soli i paprom.

U tavici zagrijte ulje. Dodajte mješavinu jaja i povrća, te kuhajte na umjerenoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne počne hvatati oblik tavice na rubovima. Stavite ricottu na vrh, pa ukrasite ako želite cvjetovima tikvica. Tavicu prebacite u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta, dok fritata ne očvrsne. Režite kao quiche i poslužite.

Jajo-muffini

Sastojci

  • Žlica maslaca za namastiti tavu
  • 9 velikih jaja
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice salse (umaka, može i kupovng)
  • 2 žlice nutritivnog kvasca
  • Sol, papar
  • 6 debelih kriški špeka – nasjeckanog
  • ½ šalice ribanog batata
  • 1 šalica fino natrganih cvjetića brokule

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Namastite kalupe za muffine.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, umak i nutritivni kvasac, te začinite paprom, soli i po volji drugim začinima.

Na tavici prepecite kratko špek/slaninu, dok se masnoća ne istopi, a slanina ne bude hrskava. Prebacite slaninu na papirnati ubrus. U istu tavicu dodajte batat i brokulu i kuhajte uz miješanje dok ne omekša – oko 5 minuta.

U svaki kalup za muffine stavljajte slojeve mješavine brokula i batata, pa slaninu. Ulijete smjesu s jajima jednakomjerno u svaki kalup, a zatim pomiješajte da sve bude jednakomjerno razdijeljeno.

Stavite u pećnicu i pecite dok jaja nisu gotova, 15 do 20 minuta.

I eto, uz neke klasične dodatke i možda prohtjeve i želje gostiju, te nešto slatko na kraju – to je to! Vaš uskrsni brunch bi mogao biti pravi hit.

Moglo bi vas zanimati i: Tražite inspiraciju za uskršnji vijenac? Stižu ideje!

Tekst: Nataša Krstičević

Foto i recepti: foodandwine.com, purewow.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!