Nacionalni parkovi specijal: Osobne iskaznice svih nacionalnih parkova Hrvatske

by Lucija Biondić
specijal-vodič-slowliving

Hrvatska ima osam nacionalnih parkova koji se u Zakonu o zaštiti prirode opisuju kao ”prostrana, pretežno neizmijenjena područja kopna i/ili mora iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti koji obuhvaćaju jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava, a prvenstveno su namijenjeni očuvanju izvornih prirodnih i krajobraznih vrijednosti.” Donosimo vam nacionalni parkovi specijal, u kojem smo napisali sve što biste trebali znati o hrvatskim nacionalnim parkovima.

Prva su nacionalnim parkom proglašena Plitvička jezera 1949. godine. Iste godine no nešto kasnije nacionalnim parkovima proglašeni su Paklenica i Risnjak. Najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj jest Sjeverni Velebit koji tu titulu nosi od 1999. godine. Vodimo vas kroz svih osam nacionalnih parkova s točnim i najsvježijim informacijama o cijenama ulaznica, što obavezno posjetiti, gdje se zadržati, što još usput možete pogledati…

Nacionalni park Plitivička jezera

Godina osnivanja: 1949.

Površina: 296,85 km²; najviša točka Seliški vrh 1279 m/nv, najniža točka Koranski most 367 m/nv

Lokacija: Ličko – senjska županija i Karlovačka županija

Osobitosti/ posebnosti

Plitvička jezera su svjetski proslavljena destinacija, pa ljeti nerijetko svjedočimo hordama stranaca koji žele vidjeti prvi i najveći hrvatski nacionalni park. Ili bolje rečeno onaj njegov najatraktivniji dio, jer sama jezera čine manje od 1% ukupne površine parka. Jezerski sustav Plitvičkih jezera čini 16 imenovanih jezera i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera, a sva ona dijele se na gornja (12) i donja (4) jezera.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plitvice Lakes National Park (@plitvicelakesnp)

Kupanje na Plitvičkim jezerima nije dozvoljeno!

U jezera voda stiže iz brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima koje izgrađuju sedrene barijere nastale sedimentacijom vapnenca. Vodena masa gornjih i donjih jezera i njihova međusobna povezanost čine plitvička jezera dinamičnim sustavom koji je sklon stalnim mijenama, pa je iz tog razloga njihov ekosustav i iznimno osjetljiv, krhak i nestabilan. Zbog toga se iznimno pazi na čistoću jezera, pa je od 2006. godine zabranjeno i kupanje u Plitvičkim jezerima (dotad je bilo dozvoljeno na jezeru Kozjak).

Iz Plitvičkih jezera izvire rijeka Korana!

Najveće i najdublje je jezero Kozjak površine 8 km² i najveće dubine 46 m. Na njemu prometuju i električni brodovi, pa gotovo svaka tura po Plitvičkim jezerima u jednom trenutku dođe do ove točke. Plitvička jezera imaju dva ulaza Ulaz 1 i Ulaz 2. I na jednom i na drugom ulazu postoji mogućnost odabira jedne od četiri staze različite duljine, pa stazu odaberite ovisno o fizičkoj kondiciji i vremenu koje imate na raspolaganju. Najkraća staza duga je 3,5 km i za nju odvojite 2 do 3 sata. Za najduže staze, one od 18,3 km, procjenjuje se da će vam trebati 6 do 8 sati.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Plitvice Lakes National Park (@plitvicelakesnp)

Što obavezno posjetiti?

Veliki slap – najveći slap Plitvičkih jezera, Sastavci, Veliki i Mali Prštavci, Tomićevo pogledalo, slap Milke Trnine.

U neposrednoj blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera nalaze se i Baraćeve špilje, pa svoj izlet ovim krajem završite u njima. Baraćeve špilje otvorene su za posjetitelje od ožujka do studenog, svaki dan od 10h do 17h (ožujak i listopad), 18h (travanj, svibanj i rujan) ili 19h (lipanj, srpanj i kolovoz). U četiri zimska mjeseca špilje su zatvorene.

Cjenik ulaznica za NP Plitvička jezera

Odrasli 150,00 kn (1.-30.6.); 300,00 kn do 16h i 200,00 kn od 16h (1.7.-30.9.); 180,00 kn (1.-30.10)

Dvodnevna ulaznica 230,00 kn (1.-30.6.); 450,00 kn (1.7.-30.9); 300,00 kn (1.-30.10.)

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Paklenica

Godina osnivanja: 1949.

Površina: 95 km²; najviša točka Vaganski vrh 1757 m/nv (ujedno i najviši vrh Velebita)

Lokacija: Zadarska županija i Ličko – senjska županija

Osobitosti/ posebnosti:

Ime Paklenice najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. ‘pakline’, koju je lokalno stanovništvo koristilo za zacjeljivanje rana, ali i kao luč za osvjetljivanje, te za premazivanje drvenih brodova. Drugi najstariji hrvatski nacionalni park obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, pa posjetitelje parka očekuju prizori veličanstvenih kanjona okomito urezanih u južne padine Velebita.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nacionalni park Paklenica (@np_paklenica)

Paklenica je ime dobila po smoli crnog bora, tzv. paklini!

U kanjonu Velike Paklenice nalaze se i ”Bunkeri”, podzemni tuneli koje je Jugoslavenska vojska gradila između 1950. i 1953. godine za vrijeme političke krize između Jugoslavije i Sovjetskog saveza (SSSR-a). Danas su ti tuneli posjetiteljski i prezentacijski centar. Smješten u kanjonu Velike Paklenice Anića kuk najpoznatija je penjačka stijena u Hrvatskoj koju alpinisti rado penju zbog izazova koje pruža. Razvedenost stijene i zanimljivi prevjesi krase ovu 400 m visoku stijenu.

Najviši vrh Velebita, Vaganski vrh, dio je NP Paklenica!

No osim što nudi opremljene i uređene alpinističke smjerove koje penjači rado biraju, Paklenica je čest izbor i brojnih planinara. Unutar nacionalnog parka nalaze se i dva najviša vrha Velebita – Vaganski vrh (1757 m/nv) i Sveto brdo (1753 m/nv), te oko 150 km pješačkih staza i puteva. Paklenica je i speleološki vrlo atraktivna, pa se u njoj može posjetiti špilja Manita peć u pratnji vodiča. Temperatura u špilji je tijekom cijele godine oko 9°C.

Što obavezno posjetiti?

Vaganski vrh, Sveto brdo, Manita peć, posjetiteljski centar ”Podzemni grad Paklenice”, kuće ‘ugrađene’ u polušpilje na lokalitetu Sklopina, velebitska mirila

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nacionalni park Paklenica (@np_paklenica)

Cjenik ulaznica za NP Paklenica

Odrasli 60,00 kn (lipanj, srpanj, kolovoz i rujan)

Dvodnevna ulaznica 120,00 kn (lipanj srpanj, kolovoz i rujan)

Višednevna ulaznica (do 5 dana) 180,00 kn (lipanj, srpanj, kolovoz i rujan)

Godišnja ulaznica 365,00 kn

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Risnjak

Godina osnivanja: 1949.

Površina: 63,5 km²; najviša točka vrh Veliki Risnjak 1528 m/nv, najniža točka izvor rijeke Kupe 290 m/nv

Lokacija: Primorsko – goranska županija

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Klem art (@klem_art)

Osobitosti/ posebnosti:

Smješten u Gorskom kotaru, Risnjak je treći nacionalni park u Hrvatskoj proglašen još 1949. godine. Ime je dobio po risu, iznimno rijetkoj zvijeri čije je tragove teško pronaći. S obzirom da su mu za opstanak potrebne velike planinske šume, Risnjak je rijetko područje u Europi koje naseljava ris. Legenda o vilama Gorankama otkriva i otkud Risnjaku ime.

Otkrijte zašto provesti dan na Risnjaku znači provesti dan u društvu zvijeri…

Naime, jedna od vila zaljubila se u mladića, smrtnika, zbog čega ju je vila glavarica pretvorila u zvijer dotad još nepoznatu u šumama Gorskog kotara. Pretvorila ju je u risa. Od silne ljubavi i mladić se pretvorio ui risa. Izolirani od ostatka šumske zajednice njih su se dvoje povukli u planinu koju je narod prozvao Risnjakom.

POGLEDAJTE! Rijetko kad vile Goranke ovako osmisle kulisu izvora rijeke Kupe

Zanimljivo je kako je područje Risnjaka i područje s najvećom količinom snijega i kiše u Hrvatskoj – snijeg se zadržava na Risnjaku i do pet mjeseci (više od 150 dana godišnje). Zbog toga su i ljeta u ovim šumamam izrazito vlažna, a srednja temperatura je oko 20°C. Nacionalni park Risnjak zapravo je klimatska i vegetacijska pregrada između primorskih i kopnenih dijelova Hrvatske, te dio područja koje spaja Alpe i Dinaride.

Što obvezno posjetiti?

Izvor Kupe, Goranska kuća znanja u Razlogama, Veliki Risnjak, Snježnik, poučna staza Leska

Cjenik ulaznica za NP Risnjak

Odrasli 45,00 kn (vrijedi 2 dana)

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Mljet

Godina osnivanja: 1960.

Površina: 53,75 km²

Lokacija: Dubrovačko – neretvanska županija

Osobitosti/ posebnosti:

Nacionalni park Mljet najjužniji je hrvatski nacionalni park, a kako je udaljen od kopna uspio je sačuvati svoju prirodnu izvornost. Smatra se najšumovitijim jadranskim otokom – šuma alepskog bora i vazdazelena šuma česvine (ili hrasta crnike) prekriva 70% otoka i čak 90% područja nacionalnog parka. Ne čudi stoga da Mljet od milja nazivamo najzelenijim otokom Hrvatske.

Mljet je najzeleniji otok Hrvatske!

Zanimljivo je da samo u mljetskim jezerima živi endemska meduza Aurelia relicta, opisana 2016. godine koja se ne može pronaći nigdje drugdje na svijetu. Može doseći veličinu od 55 cm, no kako se hrani sitnim planktonom i zadržava na većim dubinama rijetko kad je se može vidjeti. I za ljude je potpuno bezopasna. U Velikom mljetskom jezeru nalazi se i najveći greben busenastog kamenog koralja (Cladocora caespitosa) na svijetu. Ovaj endem Sredozemnog mora u mljetskom se jezeru rasprostire na površini od 650 m² i dubini između 4 i 18 metara.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristijan Čalić (@kikizgcro)

 

Što obvezno posjetiti?

Malo i Veliko jezero, otočić Sv. Marija, vidikovac Montokuc, naselje Polače s antičkim ostacima, naselje Soline, Odisejevu špilju (koja nije u sklopu NP Mljet, ali je iznimno atraktivna) i Saplunaru

Cjenik ulaznica u NP Mljet

Odrasli 125,00 kn (lipanj, srpanj, kolovoz i rujan), 70,00 kn u ostatku godine

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Kornati

Godina osnivanja: 1980.

Površina: 320 km²; 140 otočića

Lokacija: Šibensko – kninska županija

Osobitosti/ posebnosti:

Kornatski arhipeleg obuhvaća oko 150 otoka, otočića i hridi, najrazvedeniji je otočni eko sustav u Jadranu, te u potpunosti u privatnom vlasništvu ponajviše Murterina i Betinjana s otoka Murtera. Kako svoj domicil svi oni imaju izvan Kornata, njihove kornatske kuće druge su po važnosti u svakom smislu – veličini, opremljenosti… Danas su, pak, iznimno interesantne turistima željnima robinzonskog turizma i odmora bez ‘umreženosti’.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kornati National Park (@kornati_national_park)

Kornati su omiljena destinacija turista željnih robinzonskog turizma i odmora bez ‘umreženosti’!

Do kraja 19. stoljeća pašnjaci su zauzimali najveći dio površine Kornata, no tada se povećava broj obrađenih površina na kojima se sadi vinova loza i masline. Dolaskom filoksere vinogradi propadaju, a Kurnatari se okreću maslinama. Danas je na području NP Kornata oko 18.000 stabala masline (nešto više od 5% površine), dok su ostalo kamenjarski pašnjaci na kojima pase do 2000 grla ovaca. Ipak, u posljednje vrijeme Kurnatari se ponajviše bave turizmom.

Oko 2000 ovaca glavno je stanovništvo kornatskog arhipelaga!

Kornati imaju i zanimljivu faunu u kojoj se posebno ističu ptičje vrste različite ugroženosti u Hrvatskoj i Europi – morski vranci, sova ušara i sivi sokol. Osim toga od 35 vrsta šišmiša koji žive u Hrvatskoj, deset vrsta živi u NP Kornati. Među njima je i najveći europski šišmiš – veliki večernjak koji se osim kukcima, hrani i sitnim pticama pjevicama u vrijeme proljetne i jesenske migracije.

Što obvezno posjetiti?

Područje NP Kornati posjetit ćete ili izletničkim brodom ili brodom u vlastitom aranžmanu, pa ćete sigurno uživati u pogledu na suhozide i klifove. Posjetite Velu ploču podno Metline, utvrdu Tureta i crkvicu Gospe od Tarca na otoku Kornatu, plitak prolaz Mala Proversa kod koje su u moru vidljivi ostaci rimske građevine, spomenik poginulim vatrogascima na Kornatu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kornati National Park (@kornati_national_park)

Cjenik ulaznica NP Kornati

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Brijuni

Godina osnivanja: 1983.

Površina: 33,95 km²; 14 otoka, otočića i hridi

Lokacija: Istarska županija

Osobitosti/ posebnosti:

Veliki Brijun najveći je i turistima najdostupniji, pa time i najposjećeniji brijunski otok. Bogata arheološka baština, muzejski postavi, skulpture u parku i safari-park tek su dio onog što posjetitelji mogu vidjeti. Dio otoka oko vile Jadranka, vile Brijunka i Bijele vile ipak je pod upravom Ministarstva obrane RH i upotrebljava se za rezidencijalne portrebe Predsjednika i Vlade RH.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

Na otoku Vanga ili Krasnica nalazi se nekadašnja Titova rezidencija!

Na Malom Brijunu nalazi se najveća fortifikacija na jadranskoj obali – Fort Brioni Minor. Ovaj otok ljeti postaje kazališna scena Ulyssesa i tad je pristup otoku dozvoljen. Inače je zatvoren za posjete. Još jedan otok brijunskog arhipelaga zatvoren za posjete jest otok Vanga ili Krasnica koji pripada državnim nekretninama i odmor je omogućen visokim političkim dužnosnicima. Na njemu je i nekadašnja Titova rezidencija, te nasadi vinove loze, mandarina i drugog voća.

Na Brijunima je pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura!

Otočić brijunskog arhipelaga koji je kao izletište otvoren za javnost i na njemu je dopušteno pristajanje za plovila malog gaza bez prethodne najave i plaćanja naknade jest Kozada. Kozada je u vrijeme austrougarske vladavine bio postaja hidroaviona i školski centar za okuku pilota, no danas je sve to ‘progutala’ bujna vegetacija.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brijuni National Park Croatia (@npbrijuni)

Što obvezno posjetiti?

Kuća za brodice, safari-park, arheološki lokaliteti – Kastrum, rimska vila u uvali Verige, mediteranski vrt, šetalište dinosaura, šetališta u kamenolomima, skulpture u parku, predstavu kazališta Ulyssesa

Cjenik ulaznica NP Brijuni

Odrasli 200,00 kn (lipanj)

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Krka

Godina osnivanja: 1985.

Površina: 109 km²;

Lokacija: Šibensko – kninska županija

Osobitosti/ posebnosti:

NP Krka obuhvaća najljepši dio toka rijeke Krke sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, te donji tok rijeke Čikole. Najposjećeniji slapovi na rijeci Krki jesu Skradinski buk i Roški slap, a do oba slapa relativno je jednostavno doći. Niz sedrenih kaskada neposredno prije Roškog slapa u narodu su prozvane Ogrlice.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Elite Travel Croatia (@elitetravelcroatia)

Ogrlice su niz sedrenih kaskada u blizini Roškog slapa

I dok su Skradinski buk i Roški slap najpoznatiji, najviši i po mnogima najljepši slap rijeke Krke jest Manojlovački slap ukupne visine 59,6 m i s najvećom barijerom visine 32,2 m. Dužina mu je oko 500 m, a širina 80 m. Otok Visovac sa franjevačkim samostanom, crkvom i muzejem nezaobilazno je mjesto posjeta kad ste u NP Krka.

Najveći slap rijeke Krke jest Manojlovački slap

No vrlo je zanimljiv i manastir Krka sv. Arhanđela pri kojemu je osnovano i bogoslovno učilište koje, s prekidima u radu, djeluje i danas. Sam NP Krka ispresijecan je brojnim pješačkim i biciklističkim rutama. Posebno su zanimljive biciklističke rute koje su osmišljene kao kružne. Na taj način korisniku omogućuju povratak na istu točku, međutim drugim putem.

Pet je ulaza u NP Krka: Skradin, Lozovac, Roški slap / Laškovica, Burnum / Puljane i Kistanje / manastir Krka

Što obvezno posjetiti?

Skradinski buk, Ogrlice, Visovac, Roški slap, Manastir Krka, Manojlovački slapovi, Burnum, Bilušića buk, Oziđana pećina, vodenice

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Branka 👑 (@stiklom_po_svijetu)

Cjenik ulaznica NP Krka

Odrasli 200,00 kn (lipanj, srpanj, kolovoz, rujan) za sve kopnene lokalitete

Postani član Kluba prijatelja Krke i za 200,00 kn godišnje posjeti NP Krka kad god želiš!

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Godina osnivanja: 1999.

Površina: 109 km²

Lokacija: Ličko – senjska županija

Osobitosti/ posebnosti:

Sjeverni Velebit najmlađi je hrvatski nacionalni park koji ove godine puni 22 godine. Planinarski dom na Zavižanu ili planinarska kuća Alan odlična su ishodišta za planinarske ture u okolici, od kojih svaka može uključivati uspon na neki vrh. A s vrha je najljepši pogled. I to prema Kvarneru i otocima, ali i prema unutrašnjosti, prema Lici.

Jedani dio Premužićeve staze prolazi kroz NP Sjeverni Velebit!

Sjevernim Velebitom prolazi i dio jedne od najljepših planinarskih staza, Premužićeva staza duga otprilike 57 km. U južnom dijelu parka nalazi se Štirovača, prostrana dolina u kojoj buja crnogorična šuma. Upravo je Štirovača, zajedno s Plitvičkim jezerima, te Bijelim i Samarskim stijenama, bila među prvim nacionalnim parkovima proglašena još 1928. godine, no odredba je vrijedila samo godinu dana nakon čega je izgubila taj status.

U Kući Velebita moguće je zaviriti u podzemni svijet!

U Krasnom se nalazi i Kuća Velebita u kojoj se na četiri etaže isprepliću i prožimaju tematske cjeline kako bi se što bolje prikazalo bogatstvo Velebita. Posebno se ističe dio koji podzemni svijet jama čini posjetiteljima bliskijim i poznatijim.

Što obvezno posjetiti?

Zavižan, Velebitski botanički vrt, ljetne stanove na Lubenovcu, Kuću Velebita u Krasnom, Premužićevu stazu

Cjenik ulaznica NP Sjeverni Velebit

Odrasli 45,00 kn (vrijedi 3 dana)

Više info o ulaznicama i popustima pronađite OVDJE!

Moglo bi vas zanimati: Krčki Camino – put na koji bi svatko trebao otići

Tekst: Lucija Biondić

Foto: Instagram

Možda će vam se svidjeti