Krčki Camino – put na koji bi svatko trebao otići

by Vjera Pađen

150 kilometara pomno odabrane staze podijeljeno je u sedam ruta predviđenih za sedam dana hodanja prekrasnim krčkim krajolikom. Put će vas odvesti do brojnih povijesnih znamenitosti, kaštela i crkvica, provesti kroz polja smilja do najljepših plaža, ali i odvesti natrag k sebi, gdje stanuje mir.

Teška vremena nerijetko iznjedre dobre stvari, a jedna od njih je svakako krčki Camino, 150 kilometara staze za hodočasnike i zaljubljenike u hodanje, koja je nastala kao strateški projekt otoka Krka u pandemijskom razdoblju.

Sama ideja potekla je iz bratovštine sv. Jakova u Samoboru i već ju je 2019. Turistička zajednica Krka prepoznala i počela s realizacijom, no pravi posao odrađen je tijekom drugog lockdowna kada je staza završena. TZ je tada angažirao Nikolu Radovčića, zaljubljenika u biciklizam i prirodu, koji otok ima “u malom prstu”, da pregleda stazu i, po potrebi je, doradi.

“Odlučio sam proći biciklom tih 112 kilometara i kada sam došao kući zaključio sam da to može i bolje. Osmislio sam nove rute koje su bile više u duhu Camina. Stara staza imala ih je šest, nova je za 50-ak kilometara duža i ima ih sedam. Trebalo je zadovoljiti parametre TZ-a. Primjerice, da se može prehodati u radnom tjednu. Svaka ruta ima 20 do 22 kilometra za koje treba u prosjeku pet do šest sati hodanja”, kaže Nikola. Oni koji su ga prehodali potvrđuju da je odlično mapiran, da su markacije jasne i vidljive.

Photo: Nikola Radovčić

“Vodio sam se mišlju kako Camino nije šetnja po Lungomare, već duhovni put kojim čovjek ide kako bi se susreo sam sa sobom, razriješio što, sa sobom, ima razriješiti. Naravno, da mu pritom nije dosadno i da što manje hoda po asfaltu”, objašnjava Nikola i dodaje kako krčki Camino obiluje prekrasnim vidicima (primjerice na Vrbničko polje), povijesnim lokacijama poput ostataka rimskog grada Fulfinuma i dragulja crkvene arhitekture, crkvice Sv. Krševana te prirodnim ljepotama poput uvale Slivanjske u kojoj se skriva jedna od najljepših pješčanih plaža na otoku.

Photo: TZ Krk

Na putu se, među ostalim, prolazi kroz polje smilja, dolazi do špilje Biserujke te do Krčkog mosta. Camino ide kroz mjesta, uz obalu, penje se u unutrašnjost otoka koja je dosad bila premalo prezentiran turistima, no i domaćima otkriva toliko toga što o svom otoku nisu znali. U biti i jest jedna od ljepota ovog projekta to što stanovnici otoka mahom hrle prehodati Camino. “Pazio sam da staza vodi do znamenitosti i vidikovaca, a ne da se mora silaziti s nje kako bi se, primjerice, došlo do crkvice sv. Krševan”, objašnjava Nikola.

Photo: TZ Krk

“Mene svaki put te dionice ostave bez daha, onda mogu misliti kako je onima koji ih prvi put prolaze”, zaključuje.

Photo: Nikola Radovčić

Nikola napominje i kako su zadnje dvije etape najteže i imaju najmanje hlada te se treba dobro pripremiti za njih, a u ljetnim mjesecima krenuti vrlo rano kako bi se izbjeglo jako sunce. Riječ je o rutama Vrbnik-Baška i Baška-Kornić.

Također, savjetuje svakome da prije polaska provjeri svoje fizičke sposobnosti kroz duge šetnje, a bilo bi dobro na njih uzeti i ruksak otprilike onoliko težak koliko će težiti kada se bude hodalo Krkom. Obvezno u ruksak stavite rezervnu odjeću, sredstvo protiv uboda insekata, brojeve GSS-a i hitne službe, energetsku hranu i nikako ne krećite na put bez kvalitetnih planinarskih cipela, dodaje Nikola. Ipak je riječ o terenu koji jednim dijelom čini poznati otočki krš.

“Turistička zajednica grada Krka Camino je osmislila u suradnji s ostalim TZ-ima na otoku. Projekt su u potpunosti i zajedno financirale sve lokalne turističke zajednice. U izradi je i Camino karta koja bi trebala biti gotova u lipnju, a zasad su svakom hodočasniku i gostu dostupne hike karte otoka Krka, iscrpne informacije na službenoj Camino stranici, na kojoj su detaljno opisane sve rute te hodočasnička putovnica koja je u ovom promotivnom periodu besplatna, a podiže se u turističkom uredu grada Krka”, rekla nam je direktorica Turističke zajednice grada Krka Ivana Kovačić dodajući kako su hodočasnicima na raspolaganju i taksi službe od završnih/početnih točaka rute do smještaja hodočasnika.

Cilj je da se u projekt uključi što više ugostitelja s ponudom za hodočasnike te iznajmljivača. Ima i onih koji su samoinicijativno pripremili određene popuste kao gestu dobrodošlice novom profilu gostiju.

I za kraj, da napišemo nešto o onom najvažnijem, duhovnoj strani Camina. Krčki Camino ustvari je prva dionica hrvatske Camino rute, puteva koji vode do hodočasničke meke, Santiaga de Compostele, španjolskog grada u kojem se nalaze moći sv. Jakova, a koji je bio hodočasničko odredište još od srednjeg vijeka.

Photo: Nikola Radovičić

Tradicija hodočašća održala se do danas, a najpopularnija ruta do Santiaga je put sv. Jakova dug 770 kilometara koji započinje u francuskom mjestu St. Jean Pied de Port, a završava u Katedrali sv. Jakova u Santiagu de Compostelu. Krčki Camino započinje u Krku, a završava u Korniću, također u crkvi. Sv. Jakova.

Na hodočašće se kreće kako bi se susrelo sa sobom, kroz korake koji su ujedno molitva i meditacija. To nikako ne znači da na hodočašće morate ići sami. Štoviše, ljepše i sigurnije je u paru ili čak u grupi, koja se kroz put povezuje i jača. Nikola kaže kako mu je od svega najljepše to što su se ljudi upoznali i zbližili. U grupi koju su on i supruga, nakon silnih poziva hodočasnika zainteresiranih za informacije o Caminu, otvorili na Facebooku, spajaju se potpuni stranci i zajedno odlaze hodati.

Nikolina supruga Svjetlana, koja je zajedno s njime sudjelovala u određivanju rute i markaciji staza, ne skriva oduševljenje Caminom otkrivajući nam nekoliko divnih detalja, koje se slučajnostima samo nazivaju. “Prije korone imala sam jaku želju otići u Santiago, prepješačiti tih 800 kilometara. Naručila sam nekoliko knjiga i čitala o tome. U to vrijeme kontaktirala me jedna gospođa iz Baške koja se spremala na Camino, kako bih joj pomogla s tehničkim dijelom priprema, određenim vježbama i tehnikama disanja. Kada se vratila iz Španjolske, našle smo se i preda mnom je stajala sasvim druga osoba. Staložena i mirna. To mi je bila potvrda da zaista trebam otići i ja. S obzirom na to da je zbog pandemije to bilo nemoguće, uključila sam se u virtualni Camino koji je vodio gospodin Vedran iz Bratovštine sv. Jakova. Zainteresirao je i našeg sina kojemu je tada bilo sedam godina. Skroz smo bili u tome kada su nas nazvala tijekom drugog lockdowna kontaktirali iz Turističke zajednice i angažirali za mapiranje rute krčkog Camina. Shvatila sam tada da je Camino na koji sam toliko željela otići, došao k meni”, iskreno će Svjetlana. Kaže, ona i Nikola su istinski zaljubljenici u otok i sve što su radili iz ljubavi dovelo ih je do toga da budu dio ovog velikog i lijepog projekta.

Otkriva kako svaku rutu koju hoda posveti nekome i cijelim putem misli na tu osobu, a kad završi hodočašće, nazove ju. Za kraj zaključuje: “Camino je puno više od turističkog proizvoda i nudi nešto što ne možemo opisati riječima. Nešto čega često nismo ni svjesni. Kod svih koji su prehodali naš Camino primijetila sam isto ono što i na gospođi iz Baške koja je otišla na hodočašće u Santiago – da Put izvlači najbolje iz nas”.

photo: Nikola Radovičić

Moglo bi vas zanimati: Zdrave navike uz koje ćete se osjećati i izgledati dobro svaki dan!

Tekst: Ana Kolak

Foto: TZ Krk, Instagram

Možda će vam se svidjeti