Moja self-care rutina: Dalida Tomek o svojim ritualima opuštanja, punjenju baterija u prirodi i važnosti druženja s pozitivnim ljudima

by Anđela Sabranović

Kao što ste mogli primjetiti, cure iz redakcije zamolili smo da nas upoznaju sa svojim self-care ritualima i stvarima koje rade same za sebe. Već ste upoznali dio naše ženske redakcije, a sada je na red došla i Dalida Tomek, pokretačica portala Slowliving. Ona nam je otkrila kako provodi svoje slobodno vrijeme (kojeg je jako malo), kako se opušta i što za nju (ni)je self-care.

Dalida Tomek, osnivačica portala Slowliving

Koje su ti prve asocijacije na pojam self-care? Što tebi predstavlja taj pojam?

Self care kao pojam za mene znači briga o sebi. Self care je nešto što sam u pravom smislu riječi  osvijestila (ili se odvažila primjenjivati) tek u malo zrelijoj dobi. Onako kako treba, posljednjih par godina. Prije sam više mislila i živjela u onom krivom modu CARE FOR, jer furati self care ostavljalo je dojam sebičnosti.  Za „self care“ sam mislila da je druženje na kavi, biti na raspolaganju drugima, ubiti nekoliko serija tijekom vikenda, prisiliti se na nešto iako mi to baš i nije bilo zanimljivo, ali ajde, biti će svi zadovoljni – uglavnom, kao i velika većina pretpostavljam, radila sam sve ono što self care ustvari nije.

Mislim da je to sve stvar godina, iskustva, osvješćivanja, osluškivanja samog sebe, koraka u nogama i onog zadnjeg snage donošenja odluka.

Danas, SELF CARE je za mene nešto sasvim drugo. Prvo je to ME TIME,  MOJE VRIJEME ili VRIJEME ZA MENE – kako god, ali za mene i nikoga drugog. Zvuči sebično!!? Vjerujte nije. To je vrijeme koje provedem na način da sam posvećena samo sebi, radim samo ono što me puni energijom, pozitivnim emocijama, zadovoljstvom i srećom na kraju. Vrijeme za mene znači kasnije jako puno pozitivno utrošenog vremena na neke druge stvari, neke drage ljude. Da, vama drage ljude. Jer dio SELF CARE rutine je i to da svoje vrijeme,  pozitivnu energiju i zadovoljstvo posvećujete vama dragim ljudima na kvalitetan način. Ne kao prije, svima na raspolaganju. A ne. To je za mene AORIST.

Kako se ti opuštaš, kako puniš baterije?

Oni koji me jako dobro poznaju znaju da ljeti i zimi nisam ista osoba i da ne funkcioniram na isti način. Zimu preživljavam na neki svoj način – čekajući sunce svakoga jutra pa makar bilo i zubato, nadajući se svako jutro da je prestala kiša ( jer snijega više gotova da i nema), čekajući da skinem te bespotrebne slojeve odjeće koji me samo opstruiraju na svakom koraku, čekajući jagode, trešnje, lubenicu, svježe, domaće plodove voća i povrća. Moja self care rutina zimi svodi se na činjenicu da se prisiljavam otići na trening i veselim se nekoliko puta otići na wellness dan ili vikend sa prijateljicama. Posljednjih godinu dana nije nas pomazilo i nije bilo prilike. I fali.

Dolaskom proljeća budi se priroda, budim se i ja. Cover me in sunshine je moj pravi self care.  Otvoreni prozori, svježi zrak, boravak u prirodi,  zrake sunca, more, ljeto, toplina, šuma, planina, bicikl, pilates, knjiga na terasi ili na plaži, dugi dani, predivne noći, nebo puno zvijezda, pogled u daljinu, u beskraj, osluškivanje tišine – to je moje punjene baterija, opuštanje, zadovoljstvo, sreća – za mene self care u pravom smislu riječi.

dalida-tomek-slowliving

Podijeli sa nama svoj idealan self-care moment ili dan.

Trenutno mi je najbitnije da taj dan uspije bez nekih nenadanih situacija, obaveza i opstrukcija. I tada sam već na pola puta do konačnog zadovoljstva i sreće na kraju dana.

Moj idealan SELF CARE dan je definitivno dan proveden u prirodi, bilo uz more, u šumi, uz vodu, osluškujući cvrkut ptica, upijajući zraka sunca.

Smatraš li da ljudi našeg podneblja doista vode brigu o sebi (ili su i dalje zastali na onom estetskom)?

Mislim da se polako budi svijest koliko je važno brinuti o sebi. Brinuti o sebi izvana nije dovoljno ( estetski gledano). Brinuti o sebi iznutra je prioritet jer tek tada dolazi do izražaja ona vanjska ljepota. Briga o sebi izvana nije samo stvar njege jer prava sreća i zadovoljstvo kojim zračimo dolazi iznutra. Pravilna i zdrava prehrana, dobar san, fizička aktivnost, mentalna higijena, socijalna ispunjenost i kvalitetni društveni odnosi  – sve su to preduvjeti za ljepotu izvana i iznutra, ono istinsko blagostanje i zadovoljstvo na svim razinama.

Osim toga, vrijeme u kojem živimo nije nimalo nježno i ne mazi nas. Zato bih svima poslala jednu jednostavnu poruku – „Živi bolje a ne brže. Živi zdravlje!“ jer self care ne znači biti sebičan, self care je odnos prema vlastitom životu.  Brinuti o sebi znači živjeti život kakav želimo, a ne živjeti život kakav nam se nameće.

View this post on Instagram

A post shared by DalidaTomek (@tomdal4791)

Imaš li neki savjet za naše čitateljice vezano za self-care?

Ne tražite izgovore, naučite reći ne, osvijestite što želite kao i ono puno teže, što ne želite.

Osluškujte sami sebe. Ne živite život ispunjavanjem tuđih očekivanja i ne nasjedajte na floskule o savršenstvu. Jer ono ne postoji. Niti se očekuje da u svemu budete savršeni.

Budite iskreni prema sebi i prema drugima. Prihvatite raznolikost u društvu, budite otvoreni i prihvatite tuđe mišljenje bez osuđivanja i predbacivanja. Mislite na sebe kako biste pozitivnije utjecali na druge.

Razgovarala: Vjera Pađen

Foto: privatna arhiva, instagram

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!