Marina Bruner: Nezadovoljstvo, tihi ubojica braka

by Vjera Pađen

Pitaš li se ikada od kuda dolazi nezadovoljstvo? Zašto si nezadovoljna? U kojoj mjeri nezadovoljstvo upravlja tvojim životom? Koga kriviš zbog tog osjećaja?

Evo kako to izgleda u praksi i stvarnom životu

Ne znam što mi je samo znam da nisam dobro. Upravo ovu rečenicu često čujem od svojih klijentica. Na moje pitanje da mi pojasne kako se točno osjećaju obično odgovaraju: Ja više ne mogu s njim, on je nemoguć, trpim ga već godinama, on mi laže, on me izluđuje, on me ne razumije, on je bezosjećajan, on misli samo na sebe, on mi ne daje pažnju…On…on…on…

Kada postavim pitanje kako se TI osjećaš kada je on takav? Odgovor obično bude jadno, tužno, ljuto, bespomoćno, razočarano….jednom riječju NEZADOVOLJNO.

Nezadovoljstvo je upravo ono što većina žena osjeća kada žive u braku koji ne funkcionira. U braku u kojem više nema ljubavi, pažnje, razumijevanja, podrške, poštovanja, bliskosti… Međutim vlastito nezadovoljstvo se ne rješava tako što nam je fokus na partneru, na njegovim manama i nedostacima. Vlastito nezadovoljstvo rješavamo tako što stavimo fokus na sebe i bavimo se sobom. Što misliš zašto?

Zato što si upravo ti jedina osoba u vašem odnosu koju ti možeš promijeniti.

Kako ti to zvuči?

Podijelit ću s tobom kako je meni to zvučalo kada sam prvi puta to čula. Pomislila sam tko je ovdje lud. Pa nije problem u meni, sa mnom je sve u redu on je taj koji ima problem. U to vrijeme nisam znala i razumjela ovo što danas znam i zato ti upravo sve ovo pišem. Tvoje nezadovoljstvo kao što ti i sama riječ govori je TVOJE znači u tebi je. Sve to što osjećaš što god da to bilo tvoja je emocija i kako onda očekivati da to riješi netko drugi osim tebe. Znam, čujem te sada kako izgovaraš: Pa tako da se on promjeni i konačno se počne normalno ponašati i postupati prema meni pa se javiše neću tako osjećati. Nažalost taj film ćeš teško gledati. Evo i zašto. On će se promijeniti samo onda ako on osvijesti da ima problem i ako odluči raditi na njemu. Znači nikako ako ti to od njega tražiš i uvjeravaš ga da se mora promijeniti ako želi da vaš brak uspije.

Uzmi život i svoje nezadovoljstvo u svoje ruke

Jedina osoba koju mi možemo mijenjati smo mi sami. Kada kreneš mijenjati sebe vrlo brzo ti postane jasno kako to nije nimalo lak i ugodan proces i tada zaista shvatiš da je iluzija vjerovati da je moguće nekoga promijeniti. To što nije uvijek lako ne smije nam biti izgovor da ne radimo na sebi. Prvenstveno zato što ono što dobiješ radom na sebi(sebe) je nešto najljepše i najvrjednije što možeš pokloniti samoj sebi. Zato…

1.Stavi fokus na sebe.
2.Potraži uzroke nezadovoljstva u sebi.
3.Mijenjaj uvjerenja koja ti ne služe.
4.Prihvati i zavoli sebe.
5.Zavoli život i živi lakoću.

Kada sve ovo napraviš niti ti niti tvoj život više neće biti isti. Ako se sada pitaš: Ok, a što će biti s mojim brakom tada? Moj odgovor je vrlo jednostavan: Bit će ono što je za tebe najbolje da bude.
Ne brini se i vjeruj kada ideš otvorenog srca i iskrene želje za svojom srećom sve dođe na svoje i posloži se upravo onako kako je u tom trenutku za tebe najbolje. Sve ono što je tvoje bit će tvoje prije ili kasnije, a isto tako sve ono što ti ne pripada i nije tvoje će otići.

Tri stvari su ti potrebne da kreneš:

1.Preuzmi odgovornost za svoj život(za sve ono što radiš i ne radiš).
2.Vjeruj prije nego vidiš (što manje logike).
3.Dozvoli sebi da živiš lakoću (nisi žrtva).

Znaj da nisi niti sama niti jedina, al isto tako znaj da si jedina koja odlučuje o svojoj sudbini. Uzmi život u svoje ruke i reci dosta drami i nezadovoljstvu od sada biram samo sreću i lakoću.
Ako sam mogla ja možeš i ti. Sretno.

Moglo bi vas zanimati: Briga o sebi proizlazi iz naše svjesnosti

Tekst: Marina Bruner

Foto: Pexels

Marinu možete kontaktirati na: mbruner.coaching@gmail.com

Možda će vam se svidjeti