Kuhano vino prema receptu Jamie Olivera

by Anđela Sabranović

Na što prvo pomislite kada čujete riječi “kuhano vino”?

Mi već možemo vidjeti drage nam ljude, zagrebački Advent, druženje, smijeh, miris opojnog cimeta koji se širi oko nas… Uz kuhano vino nas vežu najljepše uspomene i kao da ga čuvamo posebno za blagdane i odbijamo ga praviti tijekom cijele godine jer nas je pomalo strah da ne izgubi tu svoju čar.

Iako ga uživamo piti na adventskim druženjima, svakako ga volimo pripremati i doma.

U nastavku smo izdvojili nekoliko savjeta za pripremu savršenog kuhanog vina.

Birajte vina visoke kvalitete

Iako mnogi misle kako začinima mogu sakriti lošu kvalitetu vina, to u stvarnosti doista nije moguće. Jako je važno odabrati dobro vino, a preporuka je odabrati cabernet sauvignonom, crni pinot, plavac mali ili merlot.

Pažljivo birajte začine

Svaki od začina može imati ključnu ulogu u okusu vina. Zato je jako važno da pažljivo odaberete svoju kombinaciju.

Kuhajte na laganoj vatri

Kada kuhate vino na jakoj vatri jednostavno se može dogoditi da izgubite sav alkohol, a to sigurno ne želite. Zato budite strpljivi i uživajte u procesu pripreme.

RECEPT ZA KUHANO VINO

SASTOJCI

2 klementine
limun
limeta
200 grama šećera
6 klinčića
štapić cimeta
3 lovorova lista
muškatni oraščić
vanili štapić
2 zvjezdasta anisa
2 boce Chiantija ili sličnog crnog vina

PRIPREMA

U dublju tavu ili lonac stavite šećer i vina tek toliko da prekrijete šećer. Kad se šećer karamelizira, dodajte korice voća i sve začine te uz stalno miješanje kuhajte 2-3 minute.

Maknite s vatre i u sirup ulijte 2 litre vina. Ubacite komadiće voća (klementine, limun i limeta), i ponovno prokuhajte.

Vino malo ohladite, po želji procijedite i poslužite prijateljima.

Tekst: Anđela Sabranović

Recept: Jamie Oliver

Foto: jamieoliver.com

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!