Još stignete na skijanje! Donosimo 3 prijedloga kamo za produljeni vikend

Zaputite se na zatvaranje sezone u Sloveniju

by Anđela Sabranović

Iskoristite ovaj produljeni vikend za odlazak na zadnje skijanje sezone. Iako smo već zagazili u proljeće, na nekoliko skijališta u susjednoj zemlji još uvijek traje sezona skijanja. Na nekim mjestima sezona traje čak do svibnja, no nekima je uskrsni vikend zadnji ove sezone. Pa ako volite uskrsne praznike provesti aktivno, donosimo prijedloge na koja skijališta se zaputiti.

Postoji nekoliko prednosti odlaska na skijanje u proljeće. Osim što su cijene u tom periodu generalno niže, prednost je i ta što se s lijepim vremenom povećava i broj aktivnosti kojima se možete baviti dok ste tamo. S proljećem se otvaraju i razne staze za planinarenje koje su ponekad zimi zatvorene, a šetnje oko jezera i slapova u blizini skijališta su još ljepše uz sunčan dan i proljetne pupoljke.

Zatvaranje sezone u Sloveniji

Slovenija je zemlja malih skijališta koja nude ugodnu i domaću atmosferu te raznovrsne staze pogodne i za početnike kao i za iskusne skijaše. Osim toga, slovenska skijališta također nude pristupačnije skijanje od ponekad pretjerano razvikanih i pretrpanih odmarališta drugdje u Alpama. Super stvar kod Slovenije je i što možete nabaviti jedinstvenu SkiPass kartu s kojom možete skijati na svim slovenskim skijalištima, pa s obzirom da je mala udaljenost između nekih, možete svaki dan posjetiti drugo skijalište ako poželite. Nakon skijanja se prošećite gradom jer je većina skijališta u blizini većih gradova. Ako želite uzeti pauzu od skijanja jedan dan, možete se zaputiti u šetnje prema različitim slapovima, jezerima i rijekama koje se nalaze u blizini svih slovenskih skijališta. Iako u Sloveniji postoje brojna skijališta, u nastavku donosimo izbor onih gdje još uvijek možete na skijanje.

Vogel

Vogel se nalazi u Nacionalnom parku Triglav, iznad predivnog Bohinjskog jezera, i smatra se među boljim skijalištima u Sloveniji. Do njega možete doći žičarom iz koje se pruža nevjerojatan pogled na jezero i planine, pa se isplati otići gore čak i ako ne namjeravate skijati. Za sve željne snijega ovo je najpoželjnija destinacija jer Vogel nudi najpouzdanije snježne uvjete bilo gdje u Sloveniji zbog svog položaja na prvoj planinskoj barijeri od Jadranskog mora. To rezultira sa znatno više snježnih padalina nego na mjestima sa sličnim geografskim širinama drugdje u Alpama. Vogel ima odlično uređene staze, ali i izvrsne mogućnosti za skijanje izvan staza. U slobodno vrijeme prošećite se oko Bohinjskog jezera, posjetite Bled ili se popnite do slapa Savica. Zadnji radni dan skijališta ove sezone je 10.4. pa iskoristite produljeni vikend za posljednje skijanje ove sezone.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Vogel (@vogelskicenter)

Krvavec

Skijalište Krvavec je najčešći izbor zagrepčana s obzirom da se nalazi najbliže od svih ostalih skijališta. Iako ovo skijalište nije spektakularno, Krvavec nudi ponešto za svakoga. Smješteno na rubu planinskog lanca i prekriveno alpskim livadama, uvjeti ovog odmarališta općenito su idealni. Snježni topovi pomažu da skijaška sezona u Sloveniji na ovom odredištu traje čak 5 mjeseci zbog čega ga možete posjetiti sve do 5.5. I na ovoj lokaciji kao i drugima, u okolici se nalaze razne planinarske staze i slapovi koje možete obići poput Kamniškog vrha, Korošaške slapove ili slap Ogrlice. Ako ste se zaputili na jednodnevni izlet, na povratku se zaustavite u Ljubljani te prošećite gradom i uživajte u kavi i kolačima nakon skijanja.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Blanka Jámbor (@blankajambor.cd)

Kanin

Mnogi možda nisu čuli za ski centar Kanin, no to je najviši skijaški centar u Sloveniji (2300 m) s kojeg se pruža panoramski pogled na Alpe i Jadransko more. Ovo slovensko-talijansko skijalište nudi 30 km staza i smatra se rajem za ljubitelje freeridea jer sjenovita strana planine nudi izvrsne uvjete izvan staza. Sad kad su dani dulji, nakon skijanja možete se zaputiti u istraživanje i posjetiti razne slapove u okolici poput Virja ili slapa Boka, prošetati po raznim planinarskim stazama ili uz rijeku
Soču. Ovo skijalište također zatvara sezonu ovaj vikend, pa je to odlična prilika da doživite sve što Kanin nudi.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Soča Valley, Slovenia (@socavalley)

Moglo bi vas zanimati i: Bajkovite planinske kuće u BiH idealne za vikend izlet

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Instagram, Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!