Imamo prijedloge za balkonsko cvijeće koje uspijeva svima!

by Anđela Sabranović

Polako smo ušli u travanj i dolaze dani kada ćemo sve više uživati u proljeću. Znamo kako proljeće uvijek sa sobom nosi mnoštvo cvijeća i boja, ali isto tako znamo kako često nemamo vremena njegovati svoje balkonsko cvijeće. Zato smo u nastavku izdvojili  nekoliko jako zahvalnih vrsta cvijeća koje će trajati i na balkonima onih najneodgovornijih.

Znamo kako čak i pogled na svježe cvijeće može utjecati pozitivno na naše raspoloženje te se doista vrijedi malo potruditi oko izbora onog koje je idealno za nas.

Kalanhoa

Kalanhoa je zanimljivo cvijeće podrijetlom s Madagaskara i često ga možete pronaći čak i u većim supermarketima.
Ovaj cvijet voli i sunce i sjenovitost, a uspijevaju i unutra i vani…
Zahtijeva malo vode idealno funkcionira u saksiji, a ako imate mjesta možete ga naravno i presaditi u vrt. Cvijet Kalanhoa može podnijeti suhe uvjete, ali ne dopustite da se potpuno osuši jer će to u velikoj mjeri ugroziti razvoj.

Hortenzija

Ako imate sjenovit balkon, idealan izbor je divna hortenzija. Ona može naravno uspijevati i na izravnom suncu, ali u tom slučaju je morate često zalijevati.
Odgovara joj dosta vlažno tlo. Hortenziju volimo zbog velikih i bogatih cvjetova, a njihova boja ovisi o PH tla.

Gazanija

Gazanija ima jako zanimljive cvjetove, a ne zahtijeva puno njege te je idealna za balkone. Raste na izravnom suncu i puzeća je biljka. Odlično podnosi sušu i tolerira čak i tla slabije kvalitete.

Nemesia

Nemesia je cvjetna višegodišnja biljka, ali u sjevernim geografskim širinama uzgaja se kao jednogodišnja. U visinu, grmovi dosežu samo 30-60 centimetara.
Faza cvjetanja Nemezije događa se u srpnju i traje do početka rujna. Biljka se ističe ogromnim brojem aksilarnih cvjetova.
Nemesia ne zahtijeva poseban pristup prilikom uzgoja, dovoljno je redovito ga zalijevati, uklanjati korovnu vegetaciju oko sebe, otpustiti tlo.

Citrusi

Posljednjih godina jako je popularno imati citruse i masline na balkonu. Moramo priznati kako nam se ovaj trend sviđa jer ništa ne daje dozu mediteranskog šarma poput citrusa na terasi ili balkonu.
Citrusi vole jako puno sunca te ih uzmite u razmatranje tek ako imate dosta osunčan balkon. Osim što će citrusi izgledati sjajno, ako im se dovoljno posvetite moći ćete i uživati u domaćem limunu ili naranči.

Moglo bi vas zanimati i: Pet načina na koje vrtlarenje pozitivno utječe na nas

Tekst: Anđela Sabranović

Foto: istockphoto, vrtlarica.hr

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!