Donosimo ideje kako potaknuti djecu da prihvaćaju druge i drugačije

by Anđela Sabranović

Temelji empatije grade se još od ranog djetinjstva, a na nama roditeljima je osmisliti načine kako naučiti djecu da prihvaćaju druge i drugačije. 

Aktivnost odnosno ideja koja može pomoći djeci da nauče prihvaćati druge i krenu pozitivno reagirati na različitosti, da shvate važnost zajedništva, stvaraju prijateljstva.

Svi znatiželjni ljudi, svi kreativci, sve maštovite duše razumjet će kad kažem da svuda oko sebe vidim inspiraciju, osim u lošim situacijama premda se i iz njih trudim učiti.
Tako sam mali milijun puta izašla iz dječje sobe posve nadahnuta nakon čitanja bajki i slikovnica svome dječaku. Uvijek smišljam načine kako da zajednički provedemo vrijeme iz kojega će izaći nešto smisleno. Ulažem u iskustva i igre koje bi mojoj djeci mogle donijeti nova znanja i zaključke prihvatljive dobu.

Jednako tako, trenutno me jako inspiriraju odgajatelji u vrtiću, pedagoški radnici, psiholozi ili psihoterapeuti koji izlaze s nevjerojatnim idejama koje mogu apsorbirati u svoj dom i život naš, ali i naše djece.

Prije tjedan dana sam kroz neobavezan i lagan razgovor s Matijom Hiršman koja je bila odgajateljica u vrtiću došla na jednu lijepu zamisao, a to je da s vama, dragi čitatelji, podijelim ideju odnosno aktivnost koju je ona osobno provodila u vrtiću s djecom predškolske dobi. Sretna sam jer mi je Matija dozvolila da ova priča ode dalje i uvjerena sam da će nekoga od vas već danas inspirirati na pravljenje štrudle ili nekog drugog kolača od jabuka. Radi se o aktivnosti koja može biti genijalna ideja za sve vas koji nas čitate, a radite u odgojnim ustanovama, ali i vama majkama koje volite isprljati kuhinju sa malim rukama koje toliko vole biti vrijedne. Poruka ove priče može imati snažan odjek u malim glavicama naše djece.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lulu Art | Matija Hiršman (@luluartflower)

Matija je objasnila onako kako je ona radila, ali vi ćete naravno aktivnost prilagoditi sebi.
Krenula je ovako…
Zamolila je da svako dijete u vrtić donese jednu jabuku.
Sutradan su se skupili u krug i zajednički promatrali svatko svoju jabuku.
Obratila im je pozornost na boju, veličine, zatražila je da uočavaju detalje koje svaka jabuka ima po sebi (možda je čista, možda je prljava, ima točkice, oštećenja, znakove truljenja, može biti nepravilnog oblika..), tražila je da ju dobro pogledaju, pomirišu.
Nakon toga ih je zamolila da svatko svoju jabuku stavi na stol jednu do druge.
Pustila je djecu da promatraju svatko svoju u odnosu na druge.
Pitala ih je po čemu se njihova razlikuje od druge,
mogu li prepoznati svoju u masi,
obratila im je pozornost na miris koji jabuke šire kad su na okupu.

Kada su zajednički sklopili sve nove spoznaje, krenuli su u pravljenje specijaliteta od jabuka.
Naribali su ih, narezali, i budući da je vrtić imao mogućnost, ispekli su kolač.
Potaknula ih je zatim na razmišljanje postavljajući im pitanja kojima bi trebali doći samostalno do zaključka da su sve jabuke jedinstvene na svoj način, a opet toliko slične, inspirirala ih je da uvide kako nema razlike kad se sve udruže u cjelinu i napravi kolač.

Osvijestila im je ljepotu davanja i pomaganja jer svatko od njih je dao svoju jabuku i potrudio se izraditi kolač kako bi svi u njemu uživali. Uključila ih je u proces i ukazala da su različitosti poželjne i da kad svatko blista u svojoj punini dolazi do najljepšeg rezultata.

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lulu Art | Matija Hiršman (@luluartflower)

Hvala Matija za ideju, a ja se bacam na pravljenje kolača sa mojim sinom.

Matiju ćemo, još bolje upoznati kroz iduće članke, bilo bi šteta da se njezina maštovitost ne nagradi jednom zasebnom pričom o njoj i njezinim kreacijama s kojima ćete uskoro biti upoznati.

Podsjetila sam se na prekrasnu pjesmu Arsena Dedića koju smo obožavali slušati u sklopu dječjeg filma Vlak u snijegu. Pa evo još jedne ideje za razmatranje, a koja nosi sličnu poruku, cijela obitelj i jedan stari dobri film u kojem uživaju i mladi i stariji.

Kad se mnogo malih složi
tad se snaga stoput množi,
a to znači da smo jači
kad se skupimo u zbor


Mala iskra požar skriva
kap po kap, i rijeka biva
´ajde, zato, svi u jato
kao vrapci – živ! živ! živ!

 

Kad se male ruke slože
sve se može, sve se može

Osim toga, za kraj bih kao potencijalnu ideju za Interliber, podijelila tri prekrasne slikovnice za djecu koje govore o zajedničkom djelovanju, podršci kroz prijateljstva, ali i inspiraciji za stvaranje istih, uvažavanje i zbližavanje.

Moglo bi vas zanimati i: Imamo 3 kreativne ideje za prekrasan jesenji dan u prirodi s djecom

Tekst: Inga Marić

Foto: Pexels

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!