Bezglutenski i veganski kolač prekrasnog izgleda i još boljeg okusa

by Dalida Tomek

Smokve imaju niz zdravstvenih prednosti, a uz to utječu i na zdravlje kože i kose dok su breskve, također, odličan izvor nutrijenata te su zbog prisutnosti širokog spektra vitamina i minerala izvrsne za trudnice. Ove sezonske namirnice odličan su spoj u bezglutenskom i veganskom kolaču koji izgleda prekrasno, a još je boljeg okusa.

 

Sastojci:

Biskvit:

·         130 g mljevenih badema

·         3 žlice kokosa, ribanog

·         2 žlice chia sjemenki

·         1 žličica praška za pecivo

·         1/2 žličice soli

·         1 limun, korica

·         2 žlice maslaca od kikirikija

·         120 ml bademovog mlijeka

·         3 žlice maslinovog ulja

·         1 žlica jabučnog octa

·         2 žlice meda

·         1 žličica esencije vanilije

·         1 žličica bademove esencije

 

Namaz od suhih smokvi:

·         12 suhih smokvi

·         1 žličica esencije vanilije

·         7 žlica vode

 

Dodatno:

·         ~ 15 svježih smokava, prepolovljenih

·         3 svježe breskve, narezane

·         smeđi šećer za posipanje(koristile smo kokosov šećer)

 

Postupak:

1.       Zagrijte pećnicu na 185°C.

2.       Napravite namaz od smokava. Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite sa strane.

3.       U šalici pomiješajte maslinovo ulje i jabučni ocat. Stavite sa strane.

4.       U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za biskvit. Ulijte tijesto u pleh obložen papirom za pečenje.

5.       Na vrh tijesta namažite namaz od smokava.

6.       Narežite smokve i breskve i stavite ih preko namaza od smokava.

Izvor: The Wanderlust sisters

Pripremila: Ana Carević

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!