10 ideja za uređenje doma na održiv način

Održivo uređenje doma

by Anđela Sabranović

Kako svijet prihvaća ekološki osvješteniji način života, koncept održivog uređenja doma stekao je značajnu popularnost. Osim puke estetike, vlasnici kuća sada traže načine za stvaranje prekrasnih životnih prostora uz minimiziranje utjecaja na okoliš. Srećom, postoje brojni kreativni i praktični načini da svoj dom ukrasite na održiv način. Od prenamjene materijala do odabira energetski učinkovitog namještaja, ove vam ideje mogu pomoći da dizajnirate primamljivo utočište koje odražava vašu predanost zelenijem svijetu.

10 načina da ukrasite svoj dom na održiv način

Prerada i prenamjena

Umjesto da odbacite stari namještaj ili ukrasne predmete, razmislite o tome da im date novi život. Upcycling uključuje pretvaranje korištenih materijala ili starog namještaja koji se prenamjenjuje i uređuje kako bi se dobilo nešto novo. Prenamijenite drvene sanduke u rustikalne police ili pretvorite vintage vrata u jedinstvene stolove.

Prirodni i reciklirani materijali

Prilikom odabira namještaja i dekoracija za svoj dom, odlučite se za materijale kao što su obnovljeno drvo, bambus, pluto i reciklirano staklo. Ovi izbori smanjuju potražnju za novim resursima i minimiziraju otpad.

Kupnja starinske i rabljene robe 

Istražite trgovine rabljenom robom, buvljake i internetske platforme za jedinstvene, već omiljene ukrasne predmete. Vintage komadi dodaju karakter vašem prostoru i smanjuju potražnju za novom proizvodnjom.

Održive tkanine 

Kada birate tekstil za svoj dom, odlučite se za organske, održive tkanine kao što su bambus, konoplja i organski pamuk. Ovi materijali se proizvode uz minimalan utjecaj na okoliš.

Sobne biljke 

Ubacite sobne biljke umjesto umjetnih dekoracija kako biste poboljšali kvalitetu zraka i stvorili prirodni ambijent. Biljke ne samo da pročišćavaju zrak, već služe i kao vizualno ugodni elementi dekoracije.

Energetski učinkoviti uređaji 

Kada kupujete nove uređaje, tražite energetski učinkovite modele s visokim Energy Star ocjenama. Ovi uređaji troše manje energije, što dovodi do smanjenih računa za režije i manjeg ugljičnog otiska.

Energetski učinkovita rasvjeta

Investirajte u LED ili CFL žarulje koje troše znatno manje energije od tradicionalnih žarulja sa žarnom niti. Razmislite o ugradnji senzora kretanja kako biste osigurali da su svjetla uključena samo kada je to potrebno.

Boje s niskim sadržajem VOC 

tradicionalne boje ispuštaju hlapljive organske spojeve (VOC) koji su štetni i za ljudsko zdravlje i za okoliš. Odaberite boje s niskim ili bez VOC-a kako biste stvorili zdraviju unutarnju atmosferu.

Minimalizam i funkcionalni dizajn 

Prihvatite minimalizam i odaberite namještaj i ukrase koji služe za više namjena. Pojednostavljeni dizajn smanjuje nered i potiče pažljivu potrošnju.

Uradi sam projekti 

Uključite se u uradi sam projekte kako biste kreirali personalizirani dekor dok istovremeno smanjujete potrebu za artiklima kupljenim u trgovini. Napravite vlastita umjetnička djela, jastuke, kutije za organizaciju, dekoracije ili čak namještaj koristeći održive materijale.

Održivo uređenje doma više je od samog trenda; to je odgovoran pristup stvaranju životnih prostora koji su u skladu s prirodom. Prihvaćanjem načela recikliranja, korištenjem prirodnih materijala i davanjem prioriteta energetskoj učinkovitosti, možete dizajnirati dom koji odražava vašu predanost zelenijem planetu. Male promjene, poput odabira boja s niskim sadržajem VOC-a ili ugradnje sobnih biljaka, mogu s vremenom napraviti značajnu razliku. Dok krećete na svoj put održivog uređenja, zapamtite da svaki vaš izbor doprinosi svjetlijoj, održivijoj budućnosti za vaš dom i planet. Stoga samo naprijed, ukrasite svoj prostor ekološki prihvatljivim dekorom i inspirirajte druge da slijede isti primjer.

Moglo bi vas zanimati i: Alkoholni ocat u vašem domu – što sve možete očistiti njime?

Tekst: Tina Sarajlić

Foto: Pinterest

Možda će vam se svidjeti

Želite pratiti novosti vezane za slowliving concept?

Povremeno ćemo vam slati notifikacije sa savjetima kako živjeti bolje, zdravije i sretnije!