Želudac i sve što trebate znati o njemu

by Vjera Pađen

Želudac je važan dio probavnog sustava, bez kojeg bi razgradnja i probava hrane bila uvelike otežana. Bolesti želuca, najčešće gastritis i refluks, dovode do neugodnih simptoma i narušavaju kvalitetu života. U ovom tekstu donosimo vam sve što trebate znati o želucu – njegovu građu, funkciju, pregled najčešćih bolesti želuca te savjete za ublažavanje njihovih simptoma.

Želudac – anatomija

Želudac je organ koji ima važnu ulogu u probavi hrane, a nastavlja se na jednjak. Mjesto na kojem jedrenjak prelazi u želudac naziva se kardija. Odgovor na pitanje “Gdje se nalazi želudac?” je jednostavan, smješten je u trbušnoj šupljini ispod lijeve kupole ošita (dijafragme). Kardija i jednjak međusobno tvore oštar kut koji je važan za sprječavanje refluksa (povratka hrane pomiješane s kiselinom) iz jednjaka u želudac. Na nju se nastavlja kupola želuca. Tijelo želuca ima malu i veliku krivinu što mu daje karakterističan zakrivljeni oblik. Završni dio želuca, pilorus nastavlja se na dvanaesnik (duodenum, početni dio tankog crijeva). Sluznica želuca prekriva njegovu unutrašnjost te je tvori nabore. Na sluznicu se nastavlja sloj glatkih mišića odgovoran za peristaltiku (kretnje) želuca. Želučana stijenka je izvana glatka i prekrivena posebnom ovojnicom koju nazivamo visceralna potrbušnica.

Kako želudac radi?

Uloga želuca je usitnjavanje i miješanje hrane kako bi ju pripremio za daljnju probavu u crijevima. Kiselina u želucu (želučana, odnosno, klorovodična kiselina) služi usitnjavanju i razlaganju hrane. Kretnjama želuca posredovanim glatkim mišićima hrana se miješa i time dodatno usitnjava, a zatim potiskuje u tanko crijevo. Posebne stanice u sluznici želuca izlučuju sluz i bikarbonate (spojeve koji neutraliziraju želučanu kiselinu) i tako štite želudac od samorazgradnje kiselinom.

Gastritis

Gastritis je upala želuca, odnosno, želučane sluznice koja može biti akutna (naglo nastala i kratko traje) i kronična (postupno nastala, dugotrajna). Dijagnoza gastritisa postavlja se nakon učinjene gastroskopije (pregled unutrašnjosti želuca posebnim instrumentom s kamerom) tijekom koje se učini biopsija sluznice želuca. Uzorak sluznice želuca pregleda se patohistološkom analizom (pod mikroskopom) te se na temelju karakteristične mikroskopske slike sluznice postavi dijagnoza. Važno je napomenuti da gastritis najčešće ne izaziva simptome, no oni se mogu pojaviti u nekih pacijenata. Ukoliko je vaša dijagnoza gastritis simptomi mogu biti sljedeći:

 • nelagoda u želucu,
 • nadutost želuca,
 • mučnina u želucu i podrigivanje,
 • smanjeni apetit,
 • bolovi u želucu,
 • kiseli miris zadaha,
 • rani osjećaj sitosti,
 • povraćanje,
 • povraćanje krvi (rijetko)

Akutni gastritis

Akutni gastritis može uzrokovati više čimbenika među koje ubrajamo:

 • alkohol
 • alergije na hranu
 • prisutnost žuči u želucu (nakon nekih operacija želuca)
 • lijekove protiv bolova
 • smanjeni dotok krvi u želudac (ishemija)
 • viruse ili bakterije u želucu

Akutni gastritis često je erozivni ili hemoragijski. Erozivni gastritis obilježen je mnogostrukim  oštećenjima sluznice (erozijama). Glavno obilježje hemoragijskog gastritisa je krvarenje. Imunokompromitirani pacijenti (s oslabljenim imunološkim sustavom) skloni su akutnom gastritisu izazvanom gljivicama poput kandide, gljivice koje je dio flore crijeva i ženskog spolnog sustava.. Većina slučajeva akutnog gastritisa brzo prođe te ne zahtjeva detaljniju dijagnostičku obradu.

Stresni gastritis

Stresni gastritis je obilježen mnogobrojnim malim ulkusima (čirevima) i krvarenjima na površini sluznice želuca koji nastaje nakon teške tjelesnog stresa i traume poput teških opeklina, zatajenja organa, sepse, teških prometnih nesreća i izrazito opsežnih operacija, najčešće kod pacijenata koji se nalaze u jedinicama intenzivnog liječenja.

Kronični gastritis

Kronični gastritis je duljeg trajanja od akutnog a neki od uzroka su: bakterija Helicobacter pylori, lijekovi protiv bolova, alergije i autoimune bolesti.

Pylori

Bakterija Helicobacter pylori je najčešći uzročnik kroničnog gastritisa. Simptomi gastritisa uzrokovanog ovom bakterijom nisu uvijek prisutni te prvi znak bolesti mogu biti simptomi i znakovi nekih od komplikacija infekcije poput:

 • čira (ulkusa) na želucu
 • karcinoma želuca
 • limfoma želuca

Liječenje gastritisa uzrokovanog H. pylori provodi se pomoću trojne terapije koja uključuje dva antibiotika i jedan lijek za želudac koji smanjuje lučenje kiseline.

Gastroezofagealna refluksna bolest

Refluks želuca označava povratak kiselog želučanog sadržaja u jednjak. Opetovani refluks oštećuje jednjak i dovodi do gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koju obilježavaju sljedeći simptomi:

 • Pečenje u želucu ili iza prsne kosti (žgaravica)
 • Težina u želucu nakon jela
 • Osjećaj vraćanja sadržaja iz želuca u jednjak
 • Zadah iz usta kiselog mirisa
 • Pojačano stvaranje sline u ustima
 • Kašalj i simptomi astme
 • Promuklost
 • Grlobolja
 • Bol u uhu

Česti uzrok refluksa je hernija želuca (kila, hijatalna hernija) kod koje gornji dio želuca prolazi kroz otvor na dijafragmi (ošitu) čime je olakšan povratak želučanog sadržaja u jednjak zbog izravnavanja kuta između želuca i jednjaka. Dijagnoza GERB-a najčešće se postavlja gastroskopijom.

10 savjeta za gerb

Prirodni lijek za refluks želuca je promjena načina života. Pridržavanje sljedećih savjeta olakšat će vam simptome refluksa:

 1. Izbjegavajte prženu i masnu hranu.
 2. Nemojte ležati barem 2 sata nakon obroka.
 3. Povisite uzglavlje kreveta.
 4. Izbjegavajte konzumaciju citrusa.
 5. Izbjegavajte konzumaciju rajčice.
 6. Nemojte piti kavu.
 7. Nemojte konzumirati alkohol.
 8. Ukoliko ste pretili, pokušajte izgubiti višak kilograma.
 9. Izbjegavate konzumaciju luka.
 10. Smanjite konzumaciju čokolade.

Gastroenteritis ili crijevna viroza

Gastroenteritis (crijevna viroza) jedna je od najčešćih infektivnih bolesti te bolesti crijeva i želuca. Uzrokuju ga mnogi virusi i bakterije poput salmonela. Uobičajeni simptomi su:

 • bol u želucu
 • grčevi u želucu i proljev
 • mučnina u želucu i vrtoglavica, odnosno, malaksalost
 • povraćanje

Tjelesna temperatura može, ali i ne mora biti povišena. Gastroenteritis najčešće prolazi bez ikakvih lijekova. Važno je paziti da osoba pije dovoljno tekućine (vode i nezaslađenih čajeva) kako ne bi dehidrirala. Preporučuje se konzumirati laganu hranu.

Ulkus

Ulkus (čir) na želucu predstavlja oštećenje želučane sluznice i tkiva ispod sluznice. Čir na želucu češće nastaje kod starijih osoba. Rizični čimbenici su infekcija H. pylori, pušenje i refluks. Ulkus obilježavaju bolovi u želucu nakon jela. Ukoliko čir krvari može se javiti i povraćanje sadržaja crne boje. Dijagnoza se postavlja gastroskopijom, tijekom koje se može i zaustaviti krvarenje čira. Ulkus liječimo lijekovima koji smanjuju izlučivanje kiseline u želucu.

Bolovi u želucu – kako si pomoći?

Mnoge osobe koje boluju od gastritisa i ostalih bolesti želuca traže odgovore na pitanja poput: “Kako se riješiti mučnine u želucu?”, “Postoje li tablete za gastritis?”, “Koja je najbolja prehrana za gastritis?” i “Kako se riješiti kiseline u želucu?” stoga ćemo pokušati odgovoriti na ova i ostala pitanja o liječenju gastritisa.

Ukoliko imate gastritis prehrana mora biti raznolika, ali je potrebno izbjegavati hranu koja vam pogoršava simptome. Najčešći okidači su masna hrana, luk, kava i alkohol, no oni se mogu razlikovati od osobe do osobe. Pronalazak namirnica koje vam pogoršavaju simptome može olakšati vođenje dnevnika prehrane. Prehrana kod gastritisa uključuje i konzumaciju češćih, ali manjih obroka. Najčešće lijek za želudac pripada skupini lijekova koji smanjuju lučenje kiseline u želucu. On je ujedno i  lijek za obnavljanje sluznice želuca jer smanjeno lučenje kiseline omogućava sluznici da se oporavi. Prirodni lijek za gastritis je čaj od mente, no važno je napomenuti da ovaj čaj za kiselinu u želucu nije zamjena za lijekove, već dodatno sredstvo protiv bolova u želucu te je svakako potrebno posjetiti liječnika ukoliko imate simptome gastritisa, posebice ako su oni jaki bolovi u želucu.

Zaključno, bolesti želuca su česte, no uspješno ih liječimo. Mnoge bolesti želuca dijagnosticiraju se uz pomoć gastroskopije, a najčešće primjenjivani lijekovi su oni koji smanjuju lučenje želučane kiseline. Promjena prehrane uvelike pridonosi ublažavanju simptoma.

Moglo bi vas zanimati: Ovo su namirnice koje potiču probavu i metabolizam

Tekst: dr. Lukas-Stančin i dr. Mazalin

Foto:

LITERATURA:

 1. Acute Gastritis: Background, Pathophysiology, Etiology . . Dostupno na: https://emedicine.medscape.com/article/175909-overview#a4
 2. Chronic Gastritis: Background, Pathophysiology, Etiology . . Dostupno na: https://emedicine.medscape.com/article/176156-overview#a3
 3. Gastritis – ClinicalKey . . Dostupno na: https://www.clinicalkey.com/#!/content/clinical_overview/76-s2.0-B9780323755702003763
 4. Gastritis – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic . . Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/diagnosis-treatment/drc-20355813
 5. Gastroesophageal Reflux Disease: Practice Essentials, Background, Anatomy . . Dostupno na: https://emedicine.medscape.com/article/176595-overview
 6. Ralston, S. H., Penman, I. D., Strachan, M. W. J., & Hobson, R. Davidson’s principles and practice of medicine 23. izdanje. London: Elsevier Health Sciences; 2018.

Možda će vam se svidjeti